Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomysły na rozwijanie diyaudio.pl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomysły na rozwijanie diyaudio.pl

od dluzszego czasu stali bywalce zwracaja uwage ze na forum nic ciekawego sie nie dzieje i jedyne co sie zmienia to nowe kolumny...

trzeba by cos zrobic zeby ruszyc troche ze strona glowna czy z forum
    tomek daje z siebie wszystko zeby zrobic to od strony technicznej (dzieki! ), ale od strony merytorycznej mamy braki...

bylo kilka pomyslow/propozycji na konkursy. no dobra, nagrody nawet juz mam!
    ale jak widzicie taki konkurs?
    chce zeby zachecil on jakos poczatkujacych do czynnego udzialo

z drugiej strony mamy grupe zaawansowanych uzytkownikow, ktorym juz sie nie chce pisac setny raz tego samego...
    tak wiec moze popracujemy nad czyms czego jeszcze nie bylo?

z mojej strony mam pomysly:
    1 - zbadanie wzajemnego wplywu cewek w zwrotnicy. ale nie tak jak to zrobil troels, tylko bardziej od praktycznej strony
    2 - doglebne zbadanie zagadnienia sztywnosci i wibracji obudowy glosnikowej. czyli np jak grube scianki maja sens i jak gesto trzeba (a moze i nie?) dac wzmocnienia.
    3 - od dlugiego czasu chce zbadac zagadnienia membrany biernej vs b-r
    4 - kolumny omnipolarne. yoshi juz pisal ze sie tym bawil... moze by tak ladnie to zbadac i opublikowac w formie graficznej itp itd

jak macie jakies inne pomysly na rozwoj strony, lub na zainteresowanie innych naszym forum to zapraszam do dyskusji

Gdzieś po forum byly rozrzucone fragmenty praktycznie gotowego artykułu propo zwrotnic aktywnych, mozna by to ogarnąć i dodać :)

Skomentuj

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie idea wątku w stylu "Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi", powiedzmy jeden do akustyki, jeden do elektroniki;
      Niejednokrotnie był jakiś mały problem czy pomysł, o który chciałem zapytać, ale tworzyć nowy wątek było trochę bez sensu; pytania zadanie w spam poście/w trakcie budowy albo zostają zakopane, albo potem znalezienie tej informacji jest niemożliwe. Jakby te wątki się rozwinęły, można by na ich podstawie zrobić jakieś FAQ.

Oprócz tego, pamiętam jak ~rok temu kiedy EAGLE to wciąż była trudna sprawa brakowało mi opracowanych (schemat prasowanka i krótki opis) prostych układów w stylu prosty zasilacz symetryczny stabilizowany itp; teraz takie coś mogę machnąć w eaglu dość szybko, ale kiedyś była to spora przeszkoda. Można by kilka takich projekcików dorzucić na stronie.

Te rzeczy bardziej byłyby fajne dla początkujących głównie.

Co do konkursu - po prostu zaprezentować jakąś konstrukcje z dowolnej kategorii z opisem, nie musi być to kompletny wzmacniacz czy kolumna - różnie ludzie stoją z pieniędzmi czy dostępem do narzędzi/maszyn. Po prostu wybrany będzie najciekawszy, przemyślany twór. Taki pomysł pierwszy z brzegu..

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        2 - doglebne zbadanie zagadnienia sztywnosci i wibracji obudowy glosnikowej. czyli np jak grube scianki maja sens i jak gesto trzeba (a moze i nie?) dac wzmocnienia.
        Tu głównym problemem będzie najpierw zdobycie akcelerometru

4 - kolumny omnipolarne. yoshi juz pisal ze sie tym bawil... moze by tak ladnie to zbadac i opublikowac w formie graficznej itp itd
        narzędzia do tego już mamy
        http://www.randteam.de/AxiDriver/Axi...rn-Sphere.html
        http://www.randteam.de/AxiDriver/Index.html
        http://www.randteam.de/VACS/Index.html

Moja propozycja:

5. Zaprojektowanie wspólnymi siłami dobrego pasującego do większości popularnych wysokotonówek waveguide i potem ewentualne zbiorowe zamówienie na wyprodukowanie go
        6. Zbadanie różnych materiałów dźwiękochłonnych pod względem powiększenia akustycznego obudowy. Teoretyczna granica wynosi 40%
        7. wyznaczenie optymalnych proporcji wewnętrznych obudowy głośnikowej ze względu na rozkład powstających fal stojących

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
          Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie idea wątku w stylu "Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi"
          takim tematem mial byc FAQ. jakos i pytan i odpowiedzi brak

Oprócz tego, pamiętam jak ~rok temu kiedy EAGLE to wciąż była trudna sprawa brakowało mi opracowanych (schemat prasowanka i krótki opis) prostych układów w stylu prosty zasilacz symetryczny stabilizowany itp; teraz takie coś mogę machnąć w eaglu dość szybko, ale kiedyś była to spora przeszkoda. Można by kilka takich projekcików dorzucić na stronie.
          bardzo dobry pomysl!

filtr do suba na glownej stronie niedosc ze jest z bledem, to jeszcze najlepszy nie jest

Co do konkursu - po prostu zaprezentować jakąś konstrukcje z dowolnej kategorii z opisem, nie musi być to kompletny wzmacniacz czy kolumna - różnie ludzie stoją z pieniędzmi czy dostępem do narzędzi/maszyn. Po prostu wybrany będzie najciekawszy, przemyślany twór. Taki pomysł pierwszy z brzegu..
          taka forme odrzucilem juz dawno. nie ma szans zeby poczatkujacy mogl tu wygrac!

dlatego bardziej mi by tu pasowala osoba ktora pozbiera rozrzucona w sieci wiedze, zbierze to w jeden logiczny art i dolozy grafike
          jak ktos sie przylozy do pracy to cos dostanie

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          widze tutaj 2 metody
          1 - teoretyczna, MESowska. jak ktos bawi sie w ANSYSie na studiach to juz wie jak to zrobic
          2 - praktyczna. tutaj znowu moze przyjsc nam z pomoca politechnika i jej zaplecze techniczne!
          jest moze ktos kto studiuje wibroakustyke na politechnice warszawskiej?

5. Zaprojektowanie wspólnymi siłami dobrego pasującego do większości popularnych wysokotonówek waveguide i potem ewentualne zbiorowe zamówienie na wyprodukowanie go
          dobry pomysl!
          tutaj znowu mozemy pobawic sie w programach i pokazac graficznie roznice miedzy rozna geometria
          zamowienie czegos takiego to nie problem. pogadam z szefem i w pracy na CNC sie wytoczy

6. Zbadanie różnych materiałów dźwiękochłonnych pod względem powiększenia akustycznego obudowy. Teoretyczna granica wynosi 40%
          masz jakis pomysl na proste zmierzenie tego?

7. wyznaczenie optymalnych proporcji wewnętrznych obudowy głośnikowej ze względu na rozkład powstających fal stojących
          znowu MES?

Skomentuj

• Już kiedyś nad tym myślałem bo wygląda na to ze świetność forum była w 2011 roku , ale czy forum jest na pewno przygotowane na większą ilość użytkowników?

Moje propozycje, głównie techniczne:
            • 1.Zaloguj się aby wyświetlić obrazek / link / załącznik / cokolwiek

Jest do dosyć proste zachęcenie ludzie do pozostania tu na dłużej.
            • Druga sprawa, na forum przewija się bardzo dużo użytecznych zagadnień, a większość z nich po kliknięciu w google jest w formacie archiwalnym (biel i suchy tekst, zdecydowanie straszy nowych)

np. ja zanim zarejestrowałem się tutaj minęło sporo czasu

• Trzecie, mało wątków (wynika z małej ilości użytkowników)

• Czwarte jak reagujemy na nową osobę, często widać jak niektórzy "krzyczą" za błędy, zdecydowanie można łagodniej.

• Piąte, google nie wyszukuje tematów. Np na as w dziele diy nie ma tematu, którego nie znajdzie google. Być może wynika to z forumowego ruchu.

I teraz efekt domina

X=Więcej użytkowników=więcej "naklikane" tematy= lepsza pozycja w google=X

• Szóste, powiem w prost proponuje zakup pozycjonowania wątków, które podniosły by forum, np. IAMP, VSHA, wszystkie BG, Preamp i PSU taza, Uniampa już każdy zna.. (Oczywiście po dokładnym opisie)
              -Z kolumn zdecydowanie projekt Lusztiego (tylko pasowało by odświeżyć nazwy głośników)

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi

-Ogólnie to patrzcie ile roboty zrobił Raven i Yoshi, ich nicki błyszczą zielenią w co drugim projekcie.
              -Dziesięcio-letnie projekty

• Siedem, gotowe konstrukcje musza mieć link do projektu, jeśli takowy istnieje, dokładne wymiary i inne szczegóły (chyba nie trzeba tłumaczyć czemu) Myślę, że nawet jak ktoś skopuje projekt w 100% to korona nie spadnie..

• Osiem, czy obecni użytkownicy będą chcieli zmian i czy w jakimś stopniu zaangażują się.

• Dziewięć, średni porządek forum, niektóre działy nie mają strony tematów, niektóre mają ich za dużo (Np w dziale "WASZE konstrukcje ea" jest poddział projekty, czy projekt jest konstrukcją? no nie wiem..

W dziale: "W trakcie budowy" znajduje się co najmniej połowa najważniejszych tematów, akurat z tego działu google wyszukuje całkiem ok.

• Dziesięć, czasami czytam tutoriale z strony głównej, niektóre mają już kilka ładnych lat, a potrafię pisać o poprawkę bo widzę orta... (może mało to się ma do rozwoju forum, ale coś tam jednak..)

• Niech będzie to szczęśliwa dziesiątka :)

• KONIEC

elo
            Last edited by SowaZ; 22.07.2015, 20:19.

Skomentuj

masz jakis pomysl na proste zmierzenie tego?
              Najprostsza metoda to zbudowanie zamkniętej obudowy z głośnikiem i pomiary impedancji. Na podstawie różnicy Fc głośnika w pustej i wytłumionej obudowie można wyznaczyć powiększenie akustyczne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodanie obsługi LaTeX pozwoliłoby umieszczanie wzorów matematycznych we wpisach.

Skomentuj

To żaden problem :) I młotek modalny by się znalazł :) Problemem jest określenie warunków pomiaru jak i zbudowanie/modyfikacje obudowy testowej. Potrzebne by były min dwie obudowy:
                - cienka ścianka, załóżmy 15 mm
                - gruba ścianka, załóżmy 30 mm
                Każdą z tych obudów trzeba by identycznie wzmacniać w trakcie pomiarów, a gdyby były po dwie sztuki to można by spróbować wykleić je od środka jakąś matą pokroju GMSa. W takim przypadku liczba pomiarów rośnie x4.
                Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                  1.Zaloguj się aby wyświetlić obrazek / link / załącznik / cokolwiek

Jest do dosyć proste zachęcenie ludzie do pozostania tu na dłużej.
                  lub zniechecenie jak tylko czegos szuka w sieci
                  nawet jezeli sie zaloguje, to nie mamy pewnosci ze zostanie na dluzej

Trzecie, mało wątków (wynika z małej ilości użytkowników)
                  bo ja wiem czy tu jest malo watkow? raczej ci nowi to dzieciaki pokroju elektrody... a nam by zalezalo na ambitniejszych

Czwarte jak reagujemy na nową osobę, często widać jak niektórzy "krzyczą" za błędy, zdecydowanie można łagodniej.
                  rozumiem o co chodzi. tez mnie to wkurza... ale zrozum niektorych z nas jak widza dokladnie to samo setny raz...
                  ja sie staram, ale nie mam sily i czasu na kazdego

Piąte, google nie wyszukuje tematów. Np na as w dziele diy nie ma tematu, którego nie znajdzie google. Być może wynika to z forumowego ruchu.
                  dziwne, bo mi zawsze nawet przypadkowo linkuje DIY!
                  problem to nasza forumowa wyszukiwarka! :mad:
                  ale ona chyba nigdy dobrze nie dzialala

Siedem, gotowe konstrukcje musza mieć link do projektu, jeśli takowy istnieje, dokładne wymiary i inne szczegóły (chyba nie trzeba tłumaczyć czemu) Myślę, że nawet jak ktoś skopuje projekt w 100% to korona nie spadnie..
                  to juz zalezy od autora projektu. jedni opracuja go dokladnie, inni tylko pokaza pare zdjec

Dziesięć, czasami czytam tutoriale z strony głównej, niektóre mają już kilka ładnych lat, a potrafię pisać o poprawkę bo widzę orta... (może mało to się ma do rozwoju forum, ale coś tam jednak..)
                  oj tak - te tutoriale trzeba by pozmieniac :/

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                  Potrzebne by były min dwie obudowy:
                  - cienka ścianka, załóżmy 15 mm
                  - gruba ścianka, załóżmy 30 mm
                  Każdą z tych obudów trzeba by identycznie wzmacniać w trakcie pomiarów, a gdyby były po dwie sztuki to można by spróbować wykleić je od środka jakąś matą pokroju GMSa. W takim przypadku liczba pomiarów rośnie x4.
                  raczej cala seria!
                  od ultra cienkiej do mega grubej!
                  od samych scianek po przesadzonego matrixa
                  od samej plyty do skomplikowanej kanapki! :p

problem to wlasnie sprzet pomiarowy i spradzona metoda pomiarowa

Skomentuj

A po co na nowo odkrywać Amerykę czy wynajdywać kolo? Pomiary materiałów tlumiacych czy wszelkiej maści obudów z różnych materiałów sa w seci. Wystarczy je podlinkowac czy zerżnąć na żywca redagujac w naszym języku.

Skomentuj

problem to wlasnie sprzet pomiarowy i spradzona metoda pomiarowa
                      Soft mamy http://www.artalabs.hr/

Wzbudniki da się kupić http://pl.rs-online.com/web/c/artyku...ved=4294965829

Pozostało znalezienie akcelerometru

Skomentuj

Nie na temat...
                        ja dziś zrobiłem na bike'u 50km po wawie w koszulce Diy może nowi userzy się pojawią 😀

Skomentuj

http://www.powerauditing.com/piezola...lerometry/#top

ach01 - ciekawe tylko ile kosztuje - ale skoro używany w alarmach samochodowych to jest szansa na znośną cenę.

Skomentuj

Nie lubię, bo jak chciałem zorganizować konkurs i rozkręcić forum, to nie wykazywałeś checi Pawle. TEraz się obudziłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              A po co na nowo odkrywać Amerykę czy wynajdywać kolo? Pomiary materiałów tlumiacych czy wszelkiej maści obudów z różnych materiałów sa w seci. Wystarczy je podlinkowac czy zerżnąć na żywca redagujac w naszym języku.
                              nie widzialem artow ktore by nam sie przydaly. materialy tlumiace czy materialy na scianki to tak. ale sztywnosci konstrukcji nie widzialem

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                              Nie lubię, bo jak chciałem zorganizować konkurs i rozkręcić forum, to nie wykazywałeś checi Pawle. TEraz się obudziłeś?
                              przeciez napisalem wyzej ze byly takie propozycje ale forma takich konkursow mi nie odpowiadala
                              nadal nie widze idealnego pomyslu na taki konkurs z nagrodami!

Skomentuj

ACH-01-04/10
                                http://pl.mouser.com/ProductDetail/M...gjnxnX4Stz8%3d
                                Last edited by Echo1; 23.07.2015, 09:51.

Skomentuj

Cena niska. Dołożyć przesyłkę będzie drożej. A wystarczy dobre piezo kupić za 3 zł i do tego pre. Nie robiłem bo nie widzę potrzeby ale przykładów wiele można wygooglować.

Skomentuj

Paweł, w hobby hifi i klang und ton znajdziesz takie artykuły.

Skomentuj

3 - od dlugiego czasu chce zbadac zagadnienia membrany biernej vs b-r
                                      http://www.sbacoustics.com/index.php...le/-/view/171/
                                      http://ep.com.pl/files/4083.pdf
                                      http://ep.com.pl/files/4110.pdf

Skomentuj

przeciez napisalem wyzej ze byly takie propozycje ale forma takich konkursow mi nie odpowiadala
                                        nadal nie widze idealnego pomyslu na taki konkurs z nagrodami!
                                        Konkurs miał być dla Ciebie czy dla forumowiczów ? Jeśli wszystko będzie ocenianie tylko przez modów bez wiedzy użytkowników to myślę że rozwinięcie forum będzie zatrzymane. Nie raz już były zgrzyty o to że zieloni mogą więcej niż userzy, zastanówcie się nad tym.

Myślę że trzeba liczyć na młodzież na forum której mam nadzieje się jeszcze chce, bo nam "starym userom" to się tylko gadać chce.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X