Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondensatory 22000uf 25v

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jamicony snapin chodzą po 8zl, może jednak? http://www.elektronik.ropla.eu/pl/ma...yn/?ic=JAM0070

Skomentuj

Drogie!
      Jak na pojemności i ilosc szt jakie potrzeba

- - - - - aktualizacja - - - - -

A to tak na zachętę
      Fabryczka konstrukcja i diy

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ta fabryczna konstrukcja to chyba u dim 0,5f pro. ale chętnie dowiem się więcej o tej drugiej konstrukcji! No i skoro drogie, to pisz proszę gdzie można dostać taniej, może być na PW :)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        http://allegro.pl/kondensator-100-00...752869031.html (Kondensator 100 000 uF/25V typu ELWA SM KEPD)
        jakbym miał tyle miejsca już dawno miałbym mojego brax-a zainstalowane :(

Skomentuj

Zadałem proste pytanie i z uzyskanych odpowiedzi wnioskuję, że nikt nie ma pojęcia (nawet admin) czy owy patent (kondensator) ma jaki kolwiek sens zastosowania równolegle do zasilania.
          Nikt pewnie nie udowodni, (ani tym bardziej zmierzy) że chwilowa moc/pik mocy elektrycznej (spowodowany obciążeniem wzmacniacza) wymaga zastosowania odpowiedniego kondensatora, takiego który potrafi zgromadzić określony ładunek elektryczny i zostać użyty do chwilowego zasilenia wzmacniacza, a następnie określić czas do ponownego zgromadzenia ładunku elektrycznego i bycia gotowym do kolejnego użytku.
          Robi się na pałę co? ...

Skomentuj

tak, nikt tego nie liczy
            ale przy duzych mocach widac wyraznie duzo mniejszy spadek napiecia
            przy bardzo duzych mocach, jak pisalem, lepiej wg mnie sprawdza sie dodatkowy aku

Skomentuj

El-liero to tak samo jak wysokotonowka w systemach kolumnowych nie jest potrzebna
              Bo człowiek i tak noe słyszy "tak wysoko"

Wiec warto czasami wyjśc od kalkulatora i komputera i cos zrobic
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                Pawle dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
                Lukasz uważam przytczone porównanie z wysokotonówką za bezsensowne i nieprawdziwe. Chyba, że chcesz zejsć z tematem na margines społeczeństwa, czytaj głusi.
                Nikt nawet nie wie co to za system CA, bo nie podano w temacie, ale jakie kondzioły i ile kiloFaradów już tak heh
                Ja żadko zniechęcam ludzi do prac DIY. Wręcz przeciwnie, zachecam, ale z głową...
                Malutkiz "kręć" dalej te kondzioły.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  Zadałem proste pytanie i z uzyskanych odpowiedzi wnioskuję, że nikt nie ma pojęcia (nawet admin) czy owy patent (kondensator) ma jaki kolwiek sens zastosowania równolegle do zasilania.
                  Nikt pewnie nie udowodni, (ani tym bardziej zmierzy) że chwilowa moc/pik mocy elektrycznej (spowodowany obciążeniem wzmacniacza) wymaga zastosowania odpowiedniego kondensatora, takiego który potrafi zgromadzić określony ładunek elektryczny i zostać użyty do chwilowego zasilenia wzmacniacza, a następnie określić czas do ponownego zgromadzenia ładunku elektrycznego i bycia gotowym do kolejnego użytku.
                  Robi się na pałę co? ...
                  Zadales bardzo sluszne pytanie. Przeciez w przetwornicy w wzmacniaczu powinna byc odpowiednia pojemnosc ktora zgromadzi niezbedna energie dla zadanego obciazenia.

Skomentuj

W domu może i tak
                    W samochodzie masz 5m kabla masę wzięta z nie zawsze poprawnego miejsca
                    Wiec problemy z zasilaniem sa częstsze

Co do mojego "teoretyzowania" to juz nie raz słyszałem auto lub kolumnę ktora powinna teoretycznie dobrze zagrać
                    Sprzet/glosniki świetnie dobrane i zestrojone technicznie super
                    Co z tego jak nie grało
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      W samochodzie masz 5m kabla masę wzięta z nie zawsze poprawnego miejsca
                      W takim wypadku nie wyjdzie taniej zrobic to porzadnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                        brawo! znalazles najczestszy powod dlaczego ludzie montuja konda!

zdecydowana wiekszosc ludzi montuje konda bo ma problem "z przygasaniem swiatel". naczytaja sie glupot w sieci i do swojej instalacji kupuja konda... co z tego ze kable zle poprowadzone a czesto taka instalacja jest na kablach 4-6mm2!
                        powaznie, widzialem taka instalacje z kondem gdzie w zasilaniu siedzialy kabelki 6mm2! :thumbdn:

osobiscie wole pociagnac minus od aku i dac dobre konektory
                        jeszcze nie mialem potrzeby montowania konda

Skomentuj

Nie na temat...
                          Pawle dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
                          Lukasz uważam przytczone porównanie z wysokotonówką za bezsensowne i nieprawdziwe. Chyba, że chcesz zejsć z tematem na margines społeczeństwa, czytaj głusi.
                          Nikt nawet nie wie co to za system CA, bo nie podano w temacie, ale jakie kondzioły i ile kiloFaradów już tak heh
                          Ja żadko zniechęcam ludzi do prac DIY. Wręcz przeciwnie, zachecam, ale z głową...
                          Malutkiz "kręć" dalej te kondzioły.
                          A co to zmieni jak napiszę jaki sprzęt jest zamontowany? Ale skoro trzeba:

W bagażniku podłączone są PG TI600.4 I RF T4004. PG odpowiada za front a RF docelowo ma napędzac subwoofer.

Bez urazy ale nie "czujesz" o co chodzi więc rozumiem twój punkt widzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                            A uważasz ze zrobiłem sobie to byle jak? :)

Skomentuj

El_liero co wiecej powiem ci ludzie montują kilka kondensatorow
                              Instrukcja montażu urządzenia "helix xxl" nakazuje zamontować dwa kondensatory
                              Jeden przed drugi za urządzeniem
                              Helix xxl to taka przetwornica ktora ma utrzymać cały czas napiecie w instalacji samochodu na poziomie 14,4v (ustawiana) mimo wyłączonego auta
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                                A uważasz ze zrobiłem sobie to byle jak?
                                Przeciez selektywnie zacytowalem wypowiedz do ktorej sie odnioslem i odrazu rozwieje watpliwosci nie, nie uwazam tak.

Skomentuj

Robi się na pałę co? ...
                                  Zamiast pocić się przy pisaniu takich bzdur sprawdź to eksperymentalnie
                                  W samochodzie z PRAWIDŁOWO zamontowanym audio i subem o dużej mocy posłuchaj najpierw głośno tak jak jest z podłączonym kondensatorem
                                  A następnie odłącz go i posłuchaj jeszcze raz
                                  Miliony ludzi słyszą różnicę a Ty chcesz to zobaczyć na papierze :)
                                  Widać z tego , że o zasilaniu wzmacniaczy masz niewielkie pojęcie

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

przy bardzo duzych mocach, jak pisalem, lepiej wg mnie sprawdza sie dodatkowy aku
                                  Akumulatora nie podłączysz do wzmacniacza na przewodach o długości 10cm :) i nie zawsze jest dla niego miejsce
                                  Montowanie akumulatora w miejscu nie przewidzianym przez konstruktorów samochodu stwarza dodatkowe zagrożenie dla życia i zdrowia osób znajdujących się w pojeździe

Skomentuj

Mowa o małym alu np z motoru
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Mowa o małym alu np z motoru
                                      akurat mialem na mysli instalacje do DB i tam znajomi mieli 2 duze zelowe aku

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                                      Akumulatora nie podłączysz do wzmacniacza na przewodach o długości 10cm
                                      dlaczego?
                                      wzmacniacz na cala szerokosc bagaznika, aku w nadkolu... jakos tam daleko nie bylo

Skomentuj

Robi się na pałę co? ...
                                        Taki kond ma za zadanie zmniejszyć impedancję aku. które ma ją całkiem sporą .
                                        A pobór prądu potrafi być spory w car audio :)

Skomentuj

Czasem grube kable to nie wszystko. Sam w moim aucie mam kabelki 53mm2 z OFC na +i- a na rozkręconej gałce ze świateł robi sie disco :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X