Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Tango 150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Tango 150

Witam wszystkich serdecznie.
    Jak iż ta nasza fabryka towarzyszyła mi przez większość mojego życia, oraz korzystając z okazji chciałem podzielić się wiadomością iż zamierzam zbudować zestaw wymieniony w temacie. Wiem ze prób ich rekonstrukcji było bez liku sporo. Naczytałem się sporo opinii na ich temat, nawet dane mi było ich słuchać (nie przez sieć tylko na żywo). :)
    Chce stworzyć klon "prawie" idealny.
    Tak się zastanawiam czy aby moje chęci nie przysłonią zdrowego rozsądku jeżeli chodzi o wyłożenie funduszy na projekt. Wiem i sledze rynek że nie pojawiają się często we wtórnej sprzedaży.
    Czekam na słowa zachęty jak i negowania, na co zwrócić uwagę, co może sprawić mi sporo trudności. Z wyglądu kolumn, nie spodziewam się ze natrafię na jakieś "schody".

ps. napisałem w "offfach" bo to na razie luźne teoretyczne rozważania.

Szkoda czasu i kasy na te slabe kolumny.
    Witamy na forum

Skomentuj

konstrukcja ciekawa, ale niestety glosniki juz wiekowe
      1 - nie kupisz juz tych glosnikow
      2 - ich brzmienie juz mocno odstaje od obecnej budzetowej ligi!

Skomentuj

Zamieszczone przez hurricanes Zobacz posta
        Jak iż ta nasza fabryka towarzyszyła mi przez większość mojego życia
        Fabryka wytwarzajaca malego fiata 126p rowniez towazyszyla nam przez wiekszosc zycia.
        To tak jak bys chcial zbudowac malucha w obecnych czasach

Wnioskuje, ze nie miales tych kolumn wiec i sentymentu tez do nich nie masz, dlatego nie widze zadnych przeslanek do budowania tych kolumn. Z technicznego punktu widzenia takze.

Jak masz nieodparta ochote zbudowac kolumny (ja mam tak caly czas), to zrob to tak, abys pozniej mial satysfakcje z ich sluchania.
        Zajrzyj do naszego dzialu: http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny sa to naprawde dopracowane konstrukcje i marketowe (i nie marketowe tez) "hi endy" moga sie schowac.
        Ale najpierw poczytaj arty na stronie glownej odnosnie budowania zestawow glosnikowych, obudowy itd: http://diyaudio.pl/content.php odnosniki po lewej stronie.

Witamy na forum

Skomentuj

Pogromca mitów, możesz rozwinąć myśl "słabych kolumn"?
          Paweł S ale właśnie wszystko już posiadam do poskładania. I jakie wg. Ciebie brzmienie to obecnie "wysoka liga"? Nie bardzo rozumiem, w sumie nowy jestem tutaj.
          decybelomania akurat o tonsilu trochę wiem i jestem w stanie je zbudować (choć to łatwe nie będzie).

Przyznam szczerze iż te posty powyższe trochę mnie zachęciły bardziej (uparty jak uj jestem), właściwie to już zacząłem.
          Idzie jak krew z nosa, kilka frezów we frezarce spaliłem na wiórze, ale czego nie robi się dla oryginalności.

Skomentuj

I jakie wg. Ciebie brzmienie to obecnie "wysoka liga"? Nie bardzo rozumiem, w sumie nowy jestem tutaj.
            skoro nie jestes osluchany a masz glosniki to rob!
            i tak bez porownania nie dowiesz sie jak graja nowsze glosniki :p

Skomentuj

Tak się zastanawiam czy aby moje chęci nie przysłonią zdrowego rozsądku jeżeli chodzi o wyłożenie funduszy na projekt

wszystko już posiadam do poskładania

To sie troche nie trzyma kupy... :>

Skomentuj

Pogromca mitów, możesz rozwinąć myśl "słabych kolumn"?
                Jasne. Glosniki uzyte w tych zestawach sa przestarzale i wlasciwie nigdy nie oferowaly wysokiej jakosci dzwieku. O ile midbas mozna uznac za przyzwoity, to kopulka wysokotonowa, to jeden z gorszych glosnikow jakie w zyciu slyszalem ( glosnikow firmowych ).
                Z tego co widze i co czytam, to masz juz wszystko, wiec tym bardziej buduj i sluchaj. Z czasem zbierzesz wiecej doswiadczenia i osluchania. Sam wywnioskujesz czy obecnie skladane zestawy obronia sie na tle dzisiejszych produktow dostepnych w tej samej cenie.
                Buduj i zbieraj doswiadczenie. Powodzenia!

Skomentuj

Zamieszczone przez decybelomania Zobacz posta
                  To sie troche nie trzyma kupy... :>
                  Myślałem ze mój pierdol...y kierownik jest taki skurwy..n że za słówka nas łapie.
                  Przetworniki mam,
                  Dechy mam,
                  Zwrotnice w częściach.
                  Fronty surowe mam.
                  Terminale mam.

Dużo jeszcze trzeba by to zagrało chyba tylko poskładać do kupy.

Brak forniru lub innego materiału wizualnie wykończeniowego.

Pogromca mitów kręcą mnie tez avalony ale ich cena mnie zabija.
                  Last edited by hurricanes; 10.11.2015, 18:54.

Skomentuj

wybierz sie za rok na audio show to duzo sie dowiesz, duzo uslyszysz... i dowiesz sie ze cena nie gra!

Skomentuj

kręcą mnie tez avalony ale ich cena mnie zabija.
                      Z jakiego powodu kreca Cie avalony?

Skomentuj

zapewne z powodu designu, bo accutonow nie slyszal skoro robi na tonsilach

Skomentuj

Trochę dziwne podejście. Wszystko masz i zacząłeś budowę i dopiero teraz pytasz nas o zdanie . Zdanie jest jak widzisz, generalnie nie ma większego sensu robić obecnie czegoś na tonsilach bo jest masa dużo lepszych głośników za rozsądne pieniądze. Ale skoro masz taką wizje i już zacząłeś to buduj, to ma się Tobie podobać a nie nam

Skomentuj

No dokładnie w avalonach może i design mnie skusił bo raczej ich nie miałem okazji posłuchać. Kiedyś o bolero tez nie marzyłem a jednak je kupiłem.

A zapytałem na forum dlatego iż nie miałem okazji słuchać nic innego prócz tonsila. Fakt faktem o STXach słyszałem kiedyś, strasznie wiało tandetą, więc do chwili obecnej ta firma może dla mnie nie istnieć. Pewnie się rozwijają ale mam jakiś wstręt do wcześniejszych plastikowych koszy. Innych producentów nie znam w ogóle, na chwile obecną brak czasu by zgłębiać te tematy (pracochłonny projekt w pracy zawodowej).

A tango 150 hmmmm na 200ki bym się nie porwał bo są zbyt skomplikowane i bardziej czasochłonne aczkolwiek wykonalne. Mam na koncie kilka poskładanych zestawów klonów (wszystko w MDFie z bardzo słabym zapleczem narzędziowym, frezarka górnowrzecionowa, wiertarka kilka ścisków, polerka itp). Teraz postanowiłem zrobić w "wiórze" gdzie dziadostwo jest twardsze jak MDF.

Jedno mnie dziwi, dlaczego tutaj mówicie o lepszych zestawach głośnikach od tych tonsili, to gdy pytam prosto w czym są lepsze i co oznacza owe słowo "lepsze" to nie dostaję 100% odpowiedzi.
                            Myślałem ze w zestawach chodzi o jak najwierniejsze odtworzenie zapisanego materiału dźwiękowego. Z płaską jak patelnia charakterystyką siegającą po za nasze zakresy słyszalności, ale może mnie coś zmyliło?

Skomentuj

Jedno mnie dziwi, dlaczego tutaj mówicie o lepszych zestawach głośnikach od tych tonsili, to gdy pytam prosto w czym są lepsze i co oznacza owe słowo "lepsze" to nie dostaję 100% odpowiedzi.
                              Myślałem ze w zestawach chodzi o jak najwierniejsze odtworzenie zapisanego materiału dźwiękowego. Z płaską jak patelnia charakterystyką siegającą po za nasze zakresy słyszalności, ale może mnie coś zmyliło?
                              No wlasnie o to chodzi, zeby dzwiek byl wierniejszy, bardziej naturalny, a z tych starych Tonsili taki nie jest. Nad czym tu dumac? Zrobic plaska charke z Tonsila to kazdy zwrotkarz potrafi, ale co z tego jak to dalej bedzie brzmialo jak Tonsil. Pakujesz sie w glosniki, ktore byly projektowane ze 20 lat temu, a wlasciwie dalej. Od tej pory glosniki troche sie zmienily.

Skomentuj

Innych producentów nie znam w ogóle, na chwile obecną brak czasu by zgłębiać te tematy (pracochłonny projekt w pracy zawodowej).
                                A na tonsile masz czas...?

Jedno mnie dziwi, dlaczego tutaj mówicie o lepszych zestawach głośnikach od tych tonsili
                                :biggrin:

Ps. Czesc arwas
                                Pss. Dlaczego nikt nie reaguje :???:
                                Psss. Brak mi slow

Skomentuj

Na miłość boską ludzie opamiętajcie się. Kolejny topic w którym szukacie kogoś, arwasa znam z 2 forum, ma gość sporą wiedzę i ostry język. Lubiłem konwersację z nim.

Wygląda to słabo, szukacie ludzi co już tu byli pod innymi nickami? Rozumiem świat jest mały i każdy swoje zabawki lubi ale żaby tak na łeb padało? Jestem moderatorem na dwóch innych tematycznie forach i nie gadajcie o pierdołach ze tu było wiele przypadków nadużycia, bo znam ten temat dokładnie.
                                  Ale koledze raczej nie wyszło z tym arwasem.
                                  Wygląda to tak (patrząc na inne topici) że lepiej rozwijać wątek o pierdołach jak zajmować się merytoryką tematu.

Na tonsile czasu już tez nie mam, ale wcześniej trochę przewinęło się przez moje ręce, znam firmę i chcę się bliżej przyjrzeć budowie i swoim możliwościom, co zestaw to nowa nauka.

ps. takie pw dostałem:
                                  "...Nie słuchaj tych cweli z forum. To sa szemrani producencji którzy pisza tak żebyś u nich zamówił jakiegos gotowaca.

Zbierz wszystkie informacje o Tango 150, napisz do Tonsila do Dudkiewicza może cos doradzi.

100% dokładnie nie odtworzysz bo trzeba inne głosniki ale to nie znaczy że musi zagrać gorzej.

Pozdrawiam..."

Czy tutaj ludzie maja jakieś problemy psychiczne?
                                  Last edited by hurricanes; 13.11.2015, 18:32.

Skomentuj

Buduj, buduj. Nie ma co dumac. Kazdy projekt to kolejne, nowe doswiadczenie.

Skomentuj

Do nikogo nie muszę pisać bo jak znam życie to ów Pan z pw mnie oleje, skrzynki posklejałem, fronty mam surowe, mam też ciekawe odnośniki bo oryginały.
                                      Fronty wycięte na CNC w zamian za serwis maszyny. Chyba arwas nie umie serwisować frezarek CNC. A już na pewno nie zna szczegółów T150.

Skomentuj

W sumie arwas mógłby taki PW do Ciebie napisać. Język bardzo podobny :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X