Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Vintage, co kupić ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Vintage, co kupić ?

Witam wszystkich!
    Zastanawiam się nad kupnem wzmacniacza typu vintage w przedziale cenowym 800-1200zł.
    Chciałbym go poddać kilku modyfikacją mianowicie filtracja,kable w środku i tym podobne.
    Trochę się naczytałem o modyfikacjach wzmacniaczy i mam chęci żeby coś takiego zrobić.
    Chciałbym sobie zrobić taki "mały" hi-end, "mały" bo jeszcze audiofilem nie jestem.
    Jakie wzmacniacze polecacie?
    Co sądzicie o takim pomyśle?

Co mnie zainspirowało:
    http://www.livetone.pl/index.php/com...ge/30-mod-amps
    https://www.youtube.com/watch?v=RHtbQygFEVI

Pozdrawiam :)

Wpadł mi w łapy Technics SE-9200 ( 100% oryginał) będę jedynie elektrolity wymieniał i czyszczenie regulacje oraz całkowitą renowację obudowy ( malowane + odtworzenie napisów) jednym słowem ma być tak jak by wczoraj opuścił fabrykę

Miazga sprzęt !!!

Zmobilizowała mnie ta końcówka do skompletowania 100% analogowej elektroniki Technicsa właśnie z tą końcówką...

Vintage to raczej lata 70-80 :)
    Last edited by gucio.; 21.12.2015, 19:31.

Skomentuj

Nie ruszaj kondensatorów jak są dobre.

Skomentuj

Po co chcesz go przerabiać? Wymiana kabli praktycznie nic nie da, jak potrzebujesz coś lepiej brzmiącego to logiczne jest uderzenie w nowsze produkty, za 800-1200zł kupisz już kawał dobrego wzmacniacza
        Last edited by SowaZ; 22.12.2015, 11:14.

Skomentuj

Wymiana kabli i tym podobnych rzeczy jest kupa artykułów o tym.
          A chcę to zrobić ponieważ można wycisnąć ze wzmacniacza wszystko co się da, często producenci wzmacniaczy nie wyciskają wszystkiego ze wzmacniaczy bo im się po prostu nie opłaca.
          Ja chętnie bym coś takiego zrobił ale wolałbym zacząć od posiadania jakiejś dobrej podstawy na takie modyfikacje.
          Myślałem nad technicsem su vx 800 ale zasmuciły mnie opinie że brak środka i bardzo okrojone górne rejestry.
          Jakieś inne opinie o tym technicsie? :)

Skomentuj

Polecam coś z Yamaha dokładnie seria Ca

Sam używam Ca-1010.

Będzie grał u mnie dożywotnio

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta
              Wymiana kabli i tym podobnych rzeczy jest kupa artykułów o tym.

O demagnetyzerach i podstawkach pod kable też czytałeś?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta
              Myślałem nad technicsem su vx 800 ale zasmuciły mnie opinie że brak środka i bardzo okrojone górne rejestry.
              Jakieś inne opinie o tym technicsie? :)
              Fajnie zrobiony jak na Technicsa (niektóre miały radiatory niczym z puszek po piwie).
              Jakie kolumny chcesz tym napędzić?

Skomentuj

Ogólnie jakiś mega starych klocków nie chcę :)
                Ale raczej dobrą podstawą do małego hi-endu nie będzie technics bo prawdę mówiąc to chyba "z gówna bata nie ukręcisz". Im więcej opinii o tej marce tym mniej mi się podoba.
                Odnośnie kolumn szkoda gadać póki co stxy ale zamierzam razem ze wzmacniaczem na przyszły rok może trochę w wyższą półkę uderzyć myślałem o SB ACOUSTICS SB29NRX75+SB ACOUSTICS SATORI+AUDAX TW025A28.(z gotowych na forum)
                A jakies opinie odnośnie Marantza pm-80 , yamahy ax-900? Ewentualnie inne klocki? I tak czysto przy okazji jak się odtwarza naklejki (te białe) na panelu frontowym?

Skomentuj

Najlepiej jakbyś miał możliwość posłuchać, nikt nie wybierze za Ciebie.

Generalnie do kolumn średniej klasy i Technics pewnie wystarczy (u mnie pod ARNami SU-V65A jest wręcz za dobry), do tego drugiego wariantu może jakieś DIY?
                  Last edited by ampli; 22.12.2015, 20:18.

Skomentuj

DIY to na pewno :)
                    Ogólnie chciałbym wiedzieć za czym warto się rozglądać.

Skomentuj

Wymiana przewodów we wzmacniaczu nawet "małego" hi-endu z niego nie uczyni jeżeli tym "małym" hi-endem nie jest. Dużo ważniejsze od przewodów są same połączenia. Żeby mieć dobry wzmacniacz to trzeba kupić / zrobić dobry wzmacniacz. Nie ma tu wielkiej filozofii. Można się pobawić dla lepszego samopoczucia, ale jak ktoś to robi "na ślepo", to ponoć można więcej zepsuć niż poprawić :) Kojarzę, że Irek gdzieś na forum pisał, że i tak na pierwszym miejscu jest topologia wzmacniacza, więc co byś nie robił to w topologię pewnie nie planujesz ingerować..

Skomentuj

Nie chcę niczego robić na ślepo, pewnie większość rzeczy będę wrzucał tutaj na forum jak założę workloga odnośnie tego projektu.
                        Mam do dyspozycji serwisy bo znajomy pracuje w tej branży. Jeśli chodzi o modyfikacje to mógłbym się nawet pokusić o zrobienie w całości nowych płytek pcb jeśli zajdzie taka potrzeba.
                        I tak jak Adam_85 napisał "Wymiana przewodów we wzmacniaczu nawet "małego" hi-endu z niego nie uczyni jeżeli tym "małym" hi-endem nie jest." w pełni się z tym zgodzę bo kijem Wisły nie nawrócisz.
                        Dlatego pytam za czym warto się rozejrzeć żeby już zacząć od tego "małego" hi-endu?

Skomentuj

To skoro jesteśmy na forum diy, i chcesz mieć high end i chcesz mieć vintage, to ci poradzę tak:
                          Kup sobie jakiś vintage który ładnie wygląda. Np taki: http://allegro.pl/nordmende-pa1050-t...859965130.html (NORDMENDE PA1050+ TU100 ZESTAW! PIĘKNE BRZMIENIE!,)
                          Wybebesz go do zera, żeby została sama obudowa i w środek zrób np. Iampa w dowolnie wybranej wersji, albo np. E450. Do tego sterownik i będziesz miał wzmacniacz włącznie ze zdalnym sterowaniem.
                          I to już będzie nawet nie mały, a high end o wyglądzie vintage pełną gębą.
                          Jeśli chcesz zrobić takie fajne kolumny, to potrzebujesz naprawdę fajnego wzmacniacza żeby wydobyć z nich to co potrafią. W gotowych konstrukcjach, nawet używanych ciężko będzie coś znaleźć w rozsądnych pieniążkach.

A prawdą jest że z g.. bata nie ukręcisz. Te zmiany o których piszesz to kosmetyka. Jeśli planujesz jakiś niedrogi wzmacniacz i spodziewasz się że takimi zmianami osiągniesz niewiadomo co to jesteś w błędzie. Jak kupisz kiepski wzmacniacz to zmiany będą jak doklejanie spojlera do fabii. Czyli teoretycznie coś daje, ale de facto sensu nie ma. Jak kupisz dobry wzmacniacz, to też będzie jak doklejanie spojlera, ale do sportowego samochodu. Już jakiś racjonalny efekt może być.

Ja to zrobiłem, w wersji dla ubogich. Kurcze, nie zrobiłem lepszych zdjęć. Może w przerwie świątecznej.

Chciałem żeby było niedrogo, więc na fajną budę sobie nie mogłem pozwolić. Czyli mam namiastkę vintage, chociaż niestety z plastikowym frontem. Ale z daleka się prezentuje :) No i gra bardzo przyzwoicie.
                          Last edited by Micwoj; 23.12.2015, 11:02.

Skomentuj

O to mi się podoba :)
                            Accuphase e450 ile wyniesie mnie mniej więcej zbudowanie tego wzmacniacza? (bez obudowy)
                            Jaką to ma moc i jak z brzmieniem?

Skomentuj

Na iampa w wersji max ekono (trafo z odzysku i takie tam) bez obudowy wydałem do tej pory jakieś 850-900 (własnej roboty oczywiście nie liczę). Chyba E450 powinien wychodzić podobnie. Ale można wydać znacznie więcej.
                              A najlepiej zrobisz jak zrobisz kolumny i do nich zaczniesz sobie dobierać wzmacniacz. Czy lepiej zagra iamp, czy e450 na tych kolumnach tego nikt nie wie. No, na razie jeden kolega się pozbył accuklona na rzecz iampa. Jak dżwiedziu skończy swojego iampa to też obiecał jakieś porównanie.

Poczytaj sobie:
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/25...t-i-AMP/page41
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/23...ccuphase-E-450
                              Nie jestem pewien co do E450, ale coś 150-180W na 8R powinno dać radę z obu przy zasilaniu 60V

Skomentuj

Okej i jak ci gra ten iamp?
                                I czy robili klony jeszcze jakiś wzmacniaczy na tym forum?

Skomentuj

Akkuklonów to więcej chyba na audiostereo, bo tutaj konkurencja była większa na końcówki. Prawie równolegle działał Zbig ze swoimi mosfetami, później Borys z projektami BG1-BG9, vsha i ostatnio iamp itp. Ale ktoś tam miał i jakiegoś 7100 itp. Dźwiedź chyba jest chyba najbliżej tematu.
                                  Do iampa mam na razie jedną wejściówkę, gra bardzo bardzo dobrze, detalicznie i z dużym kopem, ale delikatnie. W święta chciałbym posłuchać jeszcze 2 lub 3 wejściówek, zależy jak mi wyjdzie.

Skomentuj

Ten accuphase to warty kupę kasy sprzęt
                                    Jaki masz model tego Iampa?
                                    I szczerze to naprawdę jestem zafascynowany tym akkuklonem bo jak ty masz wersję full eko za 900 to za 1500 zl to można trochę poszaleć :)

Skomentuj

No, między 900 a 1500 kupisz trafo nie z odzysku :) Jak poszukasz sobie w dziale zamówienia zbiorowe, to zobaczysz jak to wyglądało z cenami. Ja swoje kupiłem za niecałą stówkę.
                                      Cliffjumper
                                      Last edited by Micwoj; 23.12.2015, 12:17.

Skomentuj

Mnie kusiło zrobić elektronikę któregoś tańszego Accu i wstawić w budkę Technicsa (wcześniej złożyłem Uni w tym samym celu, ale uruchomiłem PCB i brak chęci spowodował, że sobie leżą), sporo kosztów by się odcięło. Na razie pomysł taki luźny, bo nie mam hajendowych kolumn...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X