Zamieszczone przez dzwiedziu
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Accuphase vs Pass
Collapse
X
-
Hi_aro ja wiem że passy i alephy są najlepsze :-)
To co w passie idzie w "luft" ja wolę zatrzymać w kieszeni lub wpompować w głośniki - po za tym nie moje granie i nie przekonasz mnie.
I lubię pogrzebać w elektronice, a w passach to garść elementów na krzyż.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 20:46.
-
@dzwiedziu,
nie wiem o co Tobie chodzi. Nic nie pisałem o końcówkach. Była mowa tylko o preampach. Tak więc tylko je porównałem. I nie tylko Pass, bo jako preamp, to Lamm.
Ale skoro zrobiłeś zaczepkę o Aleph, jako końcówki to wciągają nosem te Accu.
Ja zamiast bawić się Accucośtam i grzebać i grzebać w jednym klocku, wolę posłuchać porządnego grania:) i w tym samym czasie zrobić kilka innych zabawek.
P.S.
Jakie jeszcze, wg Ciebie, preampy są godne uwagi.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:11.
Skomentuj
-
Wcale mi nie chodzi o zaczepkę, gdzie coś nie napisze to Ty zaraz z passem i alephem, to ja mam wrażenie że szukasz zaczepki.
Po za tym słyszałem passy, nie napisałem nigdzie że są super lub słabe, tak samo o accu czy innym. Po prostu passcośtam to nie mój gust i tyle.
Ja mało pre przewałkowałem, ale znajomi sporo fabrycznych klocków i ich zdaniem "klon" 2810 gra brdzo dobrze, znowu koledzy z diy bardzo chwalą lamma.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
panowie ...proponuję na początek wyjaśnić sobie na tle tego sporo Pass vs Accu jakiej muzyki słuchacie :) i to będzie tyle w temacie
o ile Accuphase mniej więcej spisuje się dobrze w każdym gatunku, o tyle Pass nie..przynajmniej nie wszystkie modele, bo z 40W mocy i dużymi paczkami nie da się porządnie i głośno zagrać np ciężkiego rocka i tu leży sedno.
Osobiście gram na Accu i to się już nie zmieni, ale Pass, w takim gatunku muzyki jak Jazz którego głównie słucham też swietnie gra, i co najważniejsze...brzmienie klasy A, Accuphase tego nie ma ale ma całą resztę.
Adik przy takiej muzie jak ty słuchasz, Pass nigdy się nie sprawdzi...ale to nie znaczy że nie ma podejścia do Accu:)Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
@micha7n
Tu nie ma czego wyjaśniać. Pass Aleph 1.2 to bardzo amatorska konstrukcja. Jak nie jesteś osłuchany, to ten wzmacniacz będzie jak znalazł. Potem dorośniesz i zrozumiesz, że jednak dzwonienie na wszystkich harmonicznych, to nie jest fajna sprawa, a właśnie tak gra ten Aleph.
Pozwolę sobie skopiować mój post z AS:
Zamieszczone przez .3litePoniżej pomiary monobloku Accuphase M-2000 i monoblok Pass Aleph 1.2. Tak, tak, zaraz ktoś zarzuci, że inna półka cenowa, blabla, no ale nie o to chodzi, a o pokazanie dramatycznych różnic między tymi wzmacniaczami.
Zacznijmy od samych zniekształceń harmonicznych.
Pass Aleph 1.2 (50 Hz, 201W w 4R):
Accuphase M-2000 (50 Hz, 335W w 4R):
Pass Aleph powyżej bije rekordy dzwonienia na wszystkich harmonicznych.
Pass Aleph 1.2: druga harmoniczna przy -50 dB (0.3162278
Accuphase M-2000: trzecia harmoniczna przy -95 dB (0.0017783
Teraz IM:
Pass Aleph 1.2 (19+20 kHz, 39.5W w 8R):
Accuphase M-2000 (19+20 kHz, 335W w 4R):
IMD dla Pass Aleph 1.2: około –47 dB przy 18 kHz (0.4466836
IMD dla Accuphase M-2000: około -87 dB przy 18 kHz (0.0044668
Ja polecam darować sobie takie wynalazki.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Mało tego.
Najlpiej dać trafo 2kW na kanał z czego 300W gra.
Radiatory wielkości kaloryfera.
Z dobrym 3 way nie da rady bo się ugotuje.
Poniżej 4 om niepogra długo bo się zagotuje.
Wymagania większe niż Wiedźmin.
Może i gra wbitnie, ale jakim kosztem?Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
@.3lite
do czego tu dorastać. Miałem 90% wszystkich dostępnych wzmacniaczy na tym i na sąsiednim forum. Miałem 2 Acuu i słuchałem kilku wersji 7100. Już nawet nie pamiętam jakich.
Z jednym trzeba się absolutnie zgodzić. Aleph w standardowej aplikacji jest krzykliwy i te Twoje dzwony są słyszalne. Kilka drobnych zmian i gra całkowicie inaczej. Ale Ty tego nie rozumiesz, ponieważ opierasz swoje opinie na "jakiś wykresach" a nie praktycznemu zastosowaniu. Jest też racja że są to konstrukcje z przed kilku lat.
@micha7n to nie jest kwestia czego. A czy E450 z dużymi paczkami zagra. Zagra jak zabawka, ponieważ słuchałem.
Za kwotę jaką wydaliście na 450 można zrobić*XA 40.8. Ca cenę*7100 można zrobić*XA150.8. I teraz pytanie quizowe. W ilu systemach referencyjnych jest Pass a w ilu Accu.
P.S.
Koledzy, bądźcie otwarci na różne konstrukcje. Nigdy nic nie wiadomo, jak to gra. A same wykresy tak samo jak w przypadku kolumn nie mówią wszystkiego!!Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaC2810 gra jak by była popsuta, w porównaniu do Lamm-a.
Jeżeli kolumny masz hm............ niekoniecznie neutralne - to lampa powoduje "ulepszenie" dźwięku , które powoduje przyjemniejszy odbiór całości
Często jest tak w przypadku zestawów dwudrożnych lub nawet niektórych trójdrożnych
Niektórzy nazywają to zgrywaniem się zestawu :)
Słuchałem dwóch czy też trzech różnych końcówek Passa i każda z nich grała bardzo dobrze , ale żadna z nich nie bedzie miała u mnie zastosowania ze względu na niewydolność wysterowania moich głośników przy muzyce , której słucham :)
Pisanie , że którakolwiek z nich gra znacznie lepiej od dobrego klona E-450 to taki troszkę eufemizm :unsure:
W moim odczuciu i w moich warunkach chyba żadna nie może się z tym klonem accu mierzyćLast edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaAle Ty tego nie rozumiesz, ponieważ opierasz swoje opinie na "jakiś wykresach" a nie praktycznemu zastosowaniu.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz postaMało tego.
Najlpiej dać trafo 2kW na kanał z czego 300W gra.
Radiatory wielkości kaloryfera.
Z dobrym 3 way nie da rady bo się ugotuje.
Poniżej 4 om niepogra długo bo się zagotuje.
Wymagania większe niż Wiedźmin.
Może i gra wbitnie, ale jakim kosztem?
Słuchałem na kolumnach 3,5R i grał 40% lepiej niż*7100. Na 3 drogach. Ja ma 3 drogi.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Moje 3-way.
Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta@micha7n
Jak nie jesteś osłuchany, to ten wzmacniacz będzie jak znalazł. Potem dorośniesz i zrozumiesz, że jednak dzwonienie na wszystkich harmonicznych, to nie jest fajna sprawa, a właśnie tak gra ten .
To że Pass ci dzwoni to może być wina wielu innych rzeczy, ale nie tego że to jest prymitywna konstrukcja. Potęga jest w prostocie. Nie posiadam Passa, ale bronię go nie nie lubie jak ktoś popada w skrajności.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta3lite, akurat tak się składa że jestem osłuchany, przez kilkunastolenie słuchanie granie itd. mam pier..lca na punkcie muzyki, niestety, i nie ma co dyskutować o żadnych wykresach ... bo to nie jest miarodajne, przynajmniej dla ludzkiego ucha.
Zamieszczone przez micha7n Zobacz postaWytłumacz mi prostą kwestię mianowicie: dlaczego wchodząc na scenę każdego praktycznie z czołowych zespołów na całym świecie natkniesz się przynajmniej na stanowisku gitary, na wzmacniacz lampowy. Czemu ? skoro lampa jest takim mułem, przeżytkiem, i jak byś pomierzył taki wzmak to wyjdą tragiczne charakterystyki w porównaniu z taką piękną np klasą D czy inną? więc czemu ...odpowiedz jest prosta, bo gitara nigdy tak wybitnie nie zagra na tranzystorze jak na lampie, bo gitarą jak pojedziesz po przesterze to tranzystor się zdymi, a lampa pięknie zagra. To dowodzi jednemu. Charakterystyki którymi się tak podpierasz nie są obiektywne, i to tylko wykresy..dowodzą pewnym faktom, to jedno....ale nasze ucho to drugie.
Zamieszczone przez micha7n Zobacz postaTo że Pass ci dzwoni to może być wina wielu innych rzeczy, ale nie tego że to jest prymitywna konstrukcja. Potęga jest w prostocie. Nie posiadam Passa, ale bronię go nie nie lubie jak ktoś popada w skrajności.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Hi_aro nie intetesuje mnie klasa A więc i masz rację że nie mam wiedzy na ten temat.
Cosik poczytałem po necie, może i wyolbrzymiłem w poprzednim poście.
Powiedziałem swoje i co o tym myślę.
To jest wątek o 450, załuż sobie swój i tam dyskutuj.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaWiele razy było to tłumaczone, nawet na tym forum. Tak, dotyczy to pewnych magicznych zniekształceń przy przesterze, które są widoczne na wykresie :)
To jest prymitywna konstrukcja i to byś wiedział, gdybyś mia pewną podstawową wiedzę z zakresu elektroniki. Zresztą, zdecyduj się - "potęga jest w prostocie" czy nie? :)
Wiedzę mam, ale zastanów się jaka jest różnica między konstrukcją prymitywną i prostą :) bo jest i to spora. Pass jest prosty ale nie prymitywny.
PS. "pewnych magicznych zniekształceń przy przesterze"....tak fachowowszystkie gitary świata grają na przesterze, i magicznie brzmią
Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:12.
Skomentuj
-
@dzwiedziu
to co napisałeś przeczytało lub przeczyta ze 100 osób i utrwali sobie Twoją nieprawdę i powtórzy to kolejnej grupie. Chodzi o uczciwość wobec pozostałych userów.
Przypomnę Tobie że nie ja zacząłem o Aleph, tylko Ty. Ty sprowokowałeś tą*dyskusję chcąc mi coś, nie wiem co. Klu jest preamp do 450. W mojej ocenie nie Pass tylko Lamm. C2810 daleko w tyle.
@.3lite
ponawiam pytanie, w ilu systemach referencyjnych są urządzenia tego prymitywnego Pass-a, a w ilu Accu? Po za tym, mega płytkie są wypowiedzi "gdybyś mia pewną podstawową wiedzę z zakresu elektroniki". Ty być może masz, ale klapki na oczach nie pozwalają się Tobie uwolnić :). Ja nie zaczynam od wykresów tylko od słuchania.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaponawiam pytanie, w ilu systemach referencyjnych są urządzenia tego prymitywnego Pass-a, a w ilu Accu?
Odpowiedź brzmi - nie wiem, nie interesuje mnie to. Nie słucham na klonie Accuphase i nie bronię go. Wykres był dla przykładu, w końcu jesteśmy w temacie Accuphase :)
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaTy być może masz, ale klapki na oczach nie pozwalają się Tobie uwolnić . Ja nie zaczynam od wykresów tylko od słuchania.
W każdym wypadku widzę, że trzeba będzie wygasić te posty - temat jest o Accuphase i taka kłótnia nie jest tutaj potrzebna. Lepiej już to zakończyć. Załóżcie sobie osobny temat o Pass Aleph na forum.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNapisałem wyraźnie, że wiem jak taki wzmacniacz gra i mogę jego granie rozpoznać po pomiarze.
I dlaczego tak dużo osób się myli na temat tego prymitywa? Zakładam że masz 100% rację we wszystkim co napisałeś.
Dlaczego wygaszasz posty. Połowa z niż jest w 100% na temat wątku. Było o pre do 450. To nie moja wina ani innych kolegów, że kolega @dzwiedziu (czyli autor wątku) coś tam zahaczył o Aleph. To nie jest kłótnia, tylko wymiana zdań, aby nie było że Accu to pępek świata, bo nie jest.
W takim razie wydziel je jako nowy wątek, Accuphase vs. Pass. Nie zamiataj pod dywan:)Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaSorry @.3lite, ale nie rozumiem. To trochę jak wróżenie z kart:) Czy Twoje doświadczenia są miarodajne w tej materii, skoro nigdy nie słuchałeś Aleph. Nie miałeś go na przysłowiowym warsztacie.
I dlaczego tak dużo osób się myli na temat tego prymitywa? Zakładam że masz 100% rację we wszystkim co napisałeś.
Dlaczego wygaszasz posty. Połowa z niż jest w 100% na temat wątku. Było o pre do 450. To nie moja wina ani innych kolegów, że kolega @dzwiedziu (czyli autor wątku) coś tam zahaczył o Aleph. To nie jest kłótnia, tylko wymiana zdań, aby nie było że Accu to pępek świata, bo nie jest.
W takim razie wydziel je jako nowy wątek, Accuphase vs. Pass. Nie zamiataj pod dywan:)Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:13.
Skomentuj
-
UWAGI MODERATORAJest to dokładnie ta sama sytuacja co z graniem kabli. Dyskusja kończy się tylko nabijaniem postów.
Pójdzie do offotpic. Jak komuś się nie spodoba, to przykro mi.
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaSorry @.3lite, ale nie rozumiem. To trochę jak wróżenie z kart Czy Twoje doświadczenia są miarodajne w tej materii, skoro nigdy nie słuchałeś Aleph. Nie miałeś go na przysłowiowym warsztacie.
Zamieszczone przez hi_aro Zobacz postaI dlaczego tak dużo osób się myli na temat tego prymitywa? Zakładam że masz 100% rację we wszystkim co napisałeś.Last edited by .3lite; 10.01.2016, 21:17.
Skomentuj
Skomentuj