Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Accuphase vs Pass

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Akurat prosty jest synonimem prymitywnego
    http://sjp.pwn.pl/szukaj/prosty.html

Skomentuj

Post 2254 (pierszy w tym temace) zaczął ten bajzel i to Ty nie ja zacząłeś.
      Załuż sobie swój wątek i nie mówie tego złośliwie.
      I nie widzę żadnego zdania na temat że accu jest naj naj - zmyślasz.
      Last edited by dzwiedziu; 10.01.2016, 21:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        W celach nauki wykonałem wzmacniacz o takiej samej topologii. Ma dokładnie te same bolączki co Aleph na pomiarach.
        Ale nadal to nie jest miarodajne.

Czy analizowałeś dlaczego tak jest?. Czy we wnioskach modyfikowałeś coś?*

Problemem jest źródło prądowe oraz para wejściowa.
        AlephJ już nie ma tych bolączek.

Skomentuj

Ja odpadam Panowie. Nie mam zamiaru kontynuować tej dyskusji, ponieważ moim zdaniem do niczego ona nie prowadzi.

Powodzenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
            Post 2254 (pierszy w tym temace) zaczął ten bajzel i to Ty nie ja zacząłeś.
            Załuż sobie swój wątek i nie mówie tego złośliwie.
            I nie widzę żadnego zdania na temat że accu jest naj naj - zmyślasz.
            Wszystkie podane przeze mnie ww poście urządzenia do preampy! A o tym była mowa. Czyż nie!
            Napisałem też wyraźnie że nie Pass tylko Lamm.

Po czym Ty wykonałeś zaczepkę o końcówkach cytat:"
            Hi_aro ja wiem że passy i alephy są najlepsze :-)
            To co w passie idzie w "luft" ja wolę zatrzymać w kieszeni lub wpompować w głośniki" Czyż nie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
            Ja odpadam Panowie. Nie mam zamiaru kontynuować tej dyskusji, ponieważ moim zdaniem do niczego ona nie prowadzi.

Powodzenia.
            Szkoda że odpadasz, kiedy zaczynamy mówić o konkretach.

Skomentuj

Czytaj dotąd aż załapiesz: "Koszt wykonania 2810 jest znacząco wyższy niż Pass-a"

Skomentuj

Po raz kolejny chcesz mnie obrazić.
                W takim razie napiszę jeszcze raz.

C2810 to pre, Tak? Pass X2.5 to pre, Tak?

Wątek o X2.5 poniżej:
                http://www.diyaudio.com/forums/pass-...preamp-gb.html

Wcześniejsze preampy Pass-a nazywają się odpowiednio: Aleph L, Aleph P1.7. One w standardowej aplikacji grają lepiej niż C2810.
                Last edited by hi_aro; 10.01.2016, 21:51.

Skomentuj

Źle zrozumiałem - pasuje?
                  Gdybym chciał Cię obrazić, napisał bym wprost.
                  Z mojej strony koniec tematu.

Skomentuj

Tak, żeby zakończyć zwaśnione strony Accu vs. Pass, może po prostu warto zrobić odsłuch, ale przez osoby trzecie :).
                    hi_aro rozumiem, że z forumowiczów tylko Cezar mieszka w odległości w miarę niedużej?

Skomentuj

Już raczej nie ma co osłuchiwać. Zdania są podzielone w kwestii przekazu. Jedni preferują wycofane Accu, inni preferują dźwięczne Pass-y. Natomiast kontrola kolumn jest nie podważalna po stronie Pass. Na każdym poziomie głośności.

Na sąsiednim forum, jeden z kolegów porównywał klon 7100 i oryginał. Oczekiwał słynnego, rozpowszechnianego pocztą pantoflową, mitycznego basu i kontroli. Niestety nie uświadczył go w obu przypadkach. Nie twierdzę, że nie ma tej kontroli i zejścia, lecz Pass Aleph2 (ponieważ należy porównywać podobnie mocowo urządzenia) to znacząca różnica in+ dla A2.

Mi naprawdę nie chodzi o zbawienie świata. Teraz jest mój Top to A2, za rok pewnie coś innego. Ale o to właśnie chodzi. Chodzi o słuchanie muzyki z otwartym umysłem a nie słuchanie muzyki z klapkami Accuphase.

Skomentuj

Panowie tak poza tematem, czy ta kontrola moze isc w nieskonczonosc? mam integre Sony TA-F830ES moim zdaniem jest swietnie, bez porownania z innymi japonczykami w tej cenie innej marki, mialem tez koncowke TA-N80ES bylo ciut lepiej jeszcze w tej kwestii. Sluchalem klona P4100 bylo jeszcze minimalnie lepiej, czy taka 7100 to jest krok milowy naprzod? czy roznice sa juz na granicy percepcji jesli porownamy dwa urzadzenia ktore bdb kontroluja bas.
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Kontrola wzmacniacza to po prostu jego moc. Wzmacniacz o mocy 50W żadnej kontroli Ci nie zapewni.

Zresztą, dobrym przykładem może być tutaj fakt, że raven1985 skończył oryginalny wzmacniacz Accuphase P-800 o mocy katalogowej ponad 2x 400W w 8R na kanał. Były po dwa TIW'y 200 XS na stronę w obudowie zamkniętej. Skończył w sensie takim, że siedzieliśmy na kanapie i słuchaliśmy przy takiej mocy aż kopułka wyparowała :) Oczywiście wyparowała tylko z powodu faktu, że wzmacniacz zaczął klipować.

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                          Sluchalem klona P4100 bylo jeszcze minimalnie lepiej, czy taka 7100 to jest krok milowy naprzod? czy roznice sa juz na granicy percepcji jesli porownamy dwa urzadzenia ktore bdb kontroluja bas.
                          Ciężko powiedzieć, ponieważ oba słuchałem w całkowicie innej konfiguracji, ale moim zdaniem grają podobnie, tylko tyle, że P-7100 ma większą moc i co za tym idzie - kontrolę nad głośnikiem.

Skomentuj

Klony P4100-->P7100 to jest słyszalna różnica.

Duże znaczenie na jakich kolumnach słuchasz. Kiedyś robiliśmy odsłuch oryginał integry Accu (już nie pamiętam dokładnie modelu)i klon 7100 na Herbert-ach i tu już była niewielka różnica in + dla 7100.

Skomentuj

chodzi tylko o kwestie kontroli, pominmy walory soniczne, kolumny maja min imp. 3.5ohm
                              mysle o dwóch koncowkach ta n80es w mostku, ale za ta cene moge tez juz miec klona 7100, dlatego pytam czy to krok milowy w stosunku do 4100.

Skomentuj

W takim razie za cenę 7100 masz jakiegoś Pass-a powyżej 100W i pociągnie 3.5R lepiej niż 7100.

Skomentuj

Najpierw upewnij się, czy dla Sony n80es w mostku nie będzie problemu z obciążeniem 3,5 Ohm.

Jeśli nie ma problemu, to osobiście bym poszedł w taką konfigurację :)

Skomentuj

właśnie szukam ludzi ktorzy je mostkowali i grali ponizej 4 ohm, sam zaluje ze kiedys nie zmostkowalem i nie podpialem jednej sztuki dla sprawdzenia na przyszlosc.

Skomentuj

Ostatnio słyszałem accu po modzie w mostku i różnica jest zauważalna, wręcz duża, każda muzyka wchodzi :). Myślałeś o mostkowaniu Passa hi_aro?

Skomentuj

Jak na razie nie widziałem takiej potrzeby, ponieważ to co mam mi wystarcza. Ale pewnie trzeba będzie to zrobić, tak w ramach testu.

Oczywiście w mostu P7100 ma 500W 8R i ta moc robi na pewno robotę. Może będzie jeszcze szansa porównać 7100 w mostku i Aleph2 standard. Słuchałem przez chwilę 7100 przed modem w mostu, A2 wypadł lepiej.

Nie wiem czy pamiętam dobrze, ale chyba masz podobne kolumny do moich, z tym że na basie jest Seas, ja mam SS 26W48... Ja też go miałem na początku, ale czułem niedosyt. Potem zapikowałem 26W48.. Z 7100 grał ten zestaw ok. Ale dopiero jak wpiąłem A2 zagrał "pełną piersią".

Skomentuj

Czy jestem osłuchany to nie wiem... ale IMO najlepiej brzmiący wzmacniacz jaki słyszałem to był właśnie Pass, gdyby nie rachunki "za prąd" to zostałby do dziś ze mną.

Mały offtop :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X