Opticon to akurat bardzo fajne granie :) Szczegolowe, moze troszke jasne, ale z ladnym wykopem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Studio 16 Hertz - zna ktoś?
Collapse
X
-
Jak chcesz wydać 10 tys to bez odsłuchu nie powinieneś podejmować decyzji.
Na moje to zadzwon do firmy i zapytaj czy Ci nie pożycza kolumn na tydzień. Często firmy tak podchodzą do klienta. Wplacasz kaucję albo coś w tym stylu.
Popytaj u konkurencji. Masz kilka fajnych polskich marek, które coś ciekawego mają w portfolio.
Osobiście wolalbym kupić coś z polskiej firmy z jednego prostego powodu. Kupując coś np z firmy o która pytasz możesz chwilę chociaż pogadac z konstruktorem, który Ci doradzi z jaką elektroniką były strojone kolumny itd. Masz podane potencjalne rozwiązania na system. Kupując kolumny dali to kto Ci doradzi? Handlowiec lub dystrybutor lub forum czyli być może 12 latek teoretyk. :)<iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postadlatego zapytałem tutaj o obiektywną opinię, bo nie wiem czy naprawdę "markowy" sprzęt jest robiony z tandetnych podzespołów, a taki polski ma wszystko z najwyższej półki? bo powiem szczerze, że przy obecnym stanie wiedzy wolałbym jako alternatywę zrobić diy, zapłacić komuś za zrobienie zwrotnic i poskładać resztę samemu, żeby mieć satysfakcję... a posłuchać będzie ciężko, przed wyjazdem zdążę chyba tylko do salonu denona skoczyć w celu posłuchania chwilę na tych opticonach...Nawet proste rzeczy mogą być trudne, jak coś się robi po raz pierwszy, drugi, trzeci.. Czyli jak po prostu się nie wie i nie zgłębiło się tematu, co jaki ma wpływ.
Last edited by Adam_85; 03.03.2016, 09:46.
Skomentuj
-
Ja mając taką gotówkę na kolumny odwiedziłbym kilka salonów audio znalazł co mi sie podoba i zgłosił się do LuSztiego lub do Yoshiego/Biganta na rozmowę w kwestii wykonania takich kolumn. Chłopaki mają wiedze olbrzymią i mysle ze w cenie sprzętu firmowego mogą zrobić coś znacznie więcej dalej na tym zarabiając.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postarls
http://rls1729.republika.pl/OberonII.html
Dżwięk wystawy AS 2008 :)Last edited by marian; 03.03.2016, 13:18.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta
Jak bym szedł do naszych guru DIY...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaNie no 10tyś dać za 2 drogi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaza 300-400 czyli...? możesz rozwinąć?
z odsłuchem jest niestety problem, bo o ile dali mam na miejscu we wrocławiu do odsłuchu, to za niecałe 2 tygodnie wylatuję i możliwości odsłuchu się skończą...
O ile wiem salon Audio na legnickiej jest dobrze wyposażony... . Nie wiem czy są inne salony ale siadając w auto lub w PKP jesteś moment w Katowicach, Krakowie, Poznaniu czy w Łodzi i za ~100/200zł masz możliwość posłuchania czego chcesz.
We Wrocławiu na pewno jest sporo ludzi z dobrym sprzętem, czy to taki problem umówić sie na kawę i posłuchać? Nawet tutaj na forum, Harnas ma kolumny na Seasach Magnezowych, ja(o zgrozo całe 50km drogi) na Usherach, w okolicy znajdziesz masę ludzi z dobrym sprzętem.
Większość kolumn po kilka tyś zł jest oparta na głośnikach po 300-600zł i my DIYowcy to widzimy jednak koszty utrzymania firm, wdrożenia projektów znacznie podnoszą wartość produktu ostatecznego dodatkowo dochodzi wielka marża salonu audio. Kolumny które podał Marian są na głosnikach: 18stka Revelator 800zł i SS9700 650zł...
Skomentuj
-
co do mojego podejścia - samochodu nie mam na chwilę obecną, czasu za bardzo na zwiedzanie kraju też nie - może następnym razem się uda jak będę w kraju, bo robi się to za duża kasa do wydania, żeby wydać to na produkt bez przemyślenia i bez porównania. i gdybym miał auto to te 50 km to jest żaden problem, jestem po prostu na chwilę obecną w takiej sytuacji, że ani czasu, ani finansów, ani możliwości logistycznych na jeżdżenie brak - a jeśli miałbym jeszcze umawiać się na wypożyczenie kolumn to nie ma to sensu(brak czasu i mnie na to teraz zwyczajnie nie stać), wolę poczekać i pojechać jak będę następnym razem w pl. teraz te 50 km to faktycznie problem, ale nie mam gotówki w ręce i nie jadę kupić sprzętu - gdybym miał, to wsiadłbym w auto/pociąg/autobus i po prostu pojechał.
co do salonu na legnickiej - kiedyś rozmawiałem, jeśli się nic nie zmieniło to bardzo niechętnie podchodzili do tematu umawiania się na jakieś odsłuchy itd. ogólnie dobrego wrażenia nie zrobili - dlatego pojadę do salonu denona w magnolii posłuchać dali, jak znajdę chwilę.
a temat zarobków na konstrukcjach diy to inna sprawa, bo to wiedza mimo wszystko specjalistyczn i zajęcie wymagające dużego doświadczenia :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
co do salonu na legnickiej - kiedyś rozmawiałem, jeśli się nic nie zmieniło to bardzo niechętnie podchodzili do tematu umawiania się na jakieś odsłuchy itd. ogólnie dobrego wrażenia nie zrobili - dlatego pojadę do salonu denona w magnolii posłuchać dali, jak znajdę chwilę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaJak bym szedł do naszych guru DIY...
A poważnie najpierw kolego dowiedz się czego chcesz .
Bo inaczej będziesz miał kolumny o których ktoś powiedział Ci, że są dobre...
Skomentuj
-
no właśnie o to chodzi, że nie chcę kolumn kupionych po samych recenzjach i opiniach. pojawił się pierwszy typ(opticon 6), pojawiła się alternatywa 16 Hertz - no i jakiś punkt wyjściowy mam. zanim zakupię sprzęt jeszcze trochę czasu minie, i liczę na to, że pomożecie i wskażecie mi jakieś warte uwagi produkty(marka nie ma większego znaczenia), które są warte swoich pieniędzy. po tym poumawiam się, pojadę, posłucham i coś kupię... tak jak pisałem, to za duża kasa do wydania jak na nieprzemyślane zakupy.
Skomentuj
Skomentuj