Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Studio 16 Hertz - zna ktoś?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opticon to akurat bardzo fajne granie :) Szczegolowe, moze troszke jasne, ale z ladnym wykopem.

Skomentuj

Tak naprawdę polecam nie kupować kolumn bez odsłuchów. To że komuś się podobają nie oznacza że będą się podobać Tobie. 16Hz robi fajne kolumny, ale czy brzmienie będzie Tobie odpowiadać?

Skomentuj

Jak chcesz wydać 10 tys to bez odsłuchu nie powinieneś podejmować decyzji.
        Na moje to zadzwon do firmy i zapytaj czy Ci nie pożycza kolumn na tydzień. Często firmy tak podchodzą do klienta. Wplacasz kaucję albo coś w tym stylu.
        Popytaj u konkurencji. Masz kilka fajnych polskich marek, które coś ciekawego mają w portfolio.

Osobiście wolalbym kupić coś z polskiej firmy z jednego prostego powodu. Kupując coś np z firmy o która pytasz możesz chwilę chociaż pogadac z konstruktorem, który Ci doradzi z jaką elektroniką były strojone kolumny itd. Masz podane potencjalne rozwiązania na system. Kupując kolumny dali to kto Ci doradzi? Handlowiec lub dystrybutor lub forum czyli być może 12 latek teoretyk. :)
        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
          dlatego zapytałem tutaj o obiektywną opinię, bo nie wiem czy naprawdę "markowy" sprzęt jest robiony z tandetnych podzespołów, a taki polski ma wszystko z najwyższej półki? bo powiem szczerze, że przy obecnym stanie wiedzy wolałbym jako alternatywę zrobić diy, zapłacić komuś za zrobienie zwrotnic i poskładać resztę samemu, żeby mieć satysfakcję... a posłuchać będzie ciężko, przed wyjazdem zdążę chyba tylko do salonu denona skoczyć w celu posłuchania chwilę na tych opticonach...
          Przy składaniu kolumn można popełnić niejeden błąd, który może wpłynąć na ostateczny efekt. Niestety składanie dla przyjemności niekoniecznie idzie w parze z dobrym dźwiękiem Nawet proste rzeczy mogą być trudne, jak coś się robi po raz pierwszy, drugi, trzeci.. Czyli jak po prostu się nie wie i nie zgłębiło się tematu, co jaki ma wpływ.
          Last edited by Adam_85; 03.03.2016, 09:46.

Skomentuj

Ja mając taką gotówkę na kolumny odwiedziłbym kilka salonów audio znalazł co mi sie podoba i zgłosił się do LuSztiego lub do Yoshiego/Biganta na rozmowę w kwestii wykonania takich kolumn. Chłopaki mają wiedze olbrzymią i mysle ze w cenie sprzętu firmowego mogą zrobić coś znacznie więcej dalej na tym zarabiając.

Skomentuj

Z dobrych, ciekawych firm polskich robiących fajne konstrukcje masz jeszcze akustyka i rls
              Zainteresuj sie tez nimi
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                rls
                Właśnie tam są Revelatory:

http://rls1729.republika.pl/OberonII.html

Dżwięk wystawy AS 2008 :)
                Last edited by marian; 03.03.2016, 13:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Właśnie tam są Revelatory:

http://rls1729.republika.pl/OberonII.html

Dżwięk wystawy AS 2008 :)
                  Nie no 10tyś dać za 2 drogi.

Jak bym szedł do naszych guru DIY...

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                    Nie no 10tyś dać za 2 drogi.
                    Tylko pokazałem, że za 10tyś. (no teraz ciut podrożały) można dostać firmowe kolumny na Revelatorach, a nie szarpać sięna kolumny z głośnikami za 300-400zł

Skomentuj

za 300-400 czyli...? możesz rozwinąć?

z odsłuchem jest niestety problem, bo o ile dali mam na miejscu we wrocławiu do odsłuchu, to za niecałe 2 tygodnie wylatuję i możliwości odsłuchu się skończą...

Skomentuj

za 300-400 czyli...? możesz rozwinąć?

z odsłuchem jest niestety problem, bo o ile dali mam na miejscu we wrocławiu do odsłuchu, to za niecałe 2 tygodnie wylatuję i możliwości odsłuchu się skończą...
                        Kolego, sprzedawałem wiele par kolumn DIY i najczęstszym problem to było... ale ja do Pana mam 50km za daleko na odsłuchy... ty masz podobnie żenujące podejście mówiąc szczerze.

O ile wiem salon Audio na legnickiej jest dobrze wyposażony... . Nie wiem czy są inne salony ale siadając w auto lub w PKP jesteś moment w Katowicach, Krakowie, Poznaniu czy w Łodzi i za ~100/200zł masz możliwość posłuchania czego chcesz.

We Wrocławiu na pewno jest sporo ludzi z dobrym sprzętem, czy to taki problem umówić sie na kawę i posłuchać? Nawet tutaj na forum, Harnas ma kolumny na Seasach Magnezowych, ja(o zgrozo całe 50km drogi) na Usherach, w okolicy znajdziesz masę ludzi z dobrym sprzętem.

Większość kolumn po kilka tyś zł jest oparta na głośnikach po 300-600zł i my DIYowcy to widzimy jednak koszty utrzymania firm, wdrożenia projektów znacznie podnoszą wartość produktu ostatecznego dodatkowo dochodzi wielka marża salonu audio. Kolumny które podał Marian są na głosnikach: 18stka Revelator 800zł i SS9700 650zł...

Skomentuj

Za sztukę
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

co do mojego podejścia - samochodu nie mam na chwilę obecną, czasu za bardzo na zwiedzanie kraju też nie - może następnym razem się uda jak będę w kraju, bo robi się to za duża kasa do wydania, żeby wydać to na produkt bez przemyślenia i bez porównania. i gdybym miał auto to te 50 km to jest żaden problem, jestem po prostu na chwilę obecną w takiej sytuacji, że ani czasu, ani finansów, ani możliwości logistycznych na jeżdżenie brak - a jeśli miałbym jeszcze umawiać się na wypożyczenie kolumn to nie ma to sensu(brak czasu i mnie na to teraz zwyczajnie nie stać), wolę poczekać i pojechać jak będę następnym razem w pl. teraz te 50 km to faktycznie problem, ale nie mam gotówki w ręce i nie jadę kupić sprzętu - gdybym miał, to wsiadłbym w auto/pociąg/autobus i po prostu pojechał.

co do salonu na legnickiej - kiedyś rozmawiałem, jeśli się nic nie zmieniło to bardzo niechętnie podchodzili do tematu umawiania się na jakieś odsłuchy itd. ogólnie dobrego wrażenia nie zrobili - dlatego pojadę do salonu denona w magnolii posłuchać dali, jak znajdę chwilę.

a temat zarobków na konstrukcjach diy to inna sprawa, bo to wiedza mimo wszystko specjalistyczn i zajęcie wymagające dużego doświadczenia :)

Skomentuj

co do salonu na legnickiej - kiedyś rozmawiałem, jeśli się nic nie zmieniło to bardzo niechętnie podchodzili do tematu umawiania się na jakieś odsłuchy itd. ogólnie dobrego wrażenia nie zrobili - dlatego pojadę do salonu denona w magnolii posłuchać dali, jak znajdę chwilę.
                              W magnolii możliwości odsłuchu są straszne. Co do legnickiej, tutaj nie ma sie co zastanawiać idziesz słuchasz... drogich kolumn sprzedaje się bardzo mało i sądzę ze każdy klient który przyjdzie zainteresowany sprzętem za 10tyś zł będzie ugoszczony. Ja byłem mimo ze byłem tylko "popatrzeć"

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                Jak bym szedł do naszych guru DIY...
                                Gdzie tam przecież nie zrobią tak jak firma

A poważnie najpierw kolego dowiedz się czego chcesz .
                                Bo inaczej będziesz miał kolumny o których ktoś powiedział Ci, że są dobre...

Skomentuj

no właśnie o to chodzi, że nie chcę kolumn kupionych po samych recenzjach i opiniach. pojawił się pierwszy typ(opticon 6), pojawiła się alternatywa 16 Hertz - no i jakiś punkt wyjściowy mam. zanim zakupię sprzęt jeszcze trochę czasu minie, i liczę na to, że pomożecie i wskażecie mi jakieś warte uwagi produkty(marka nie ma większego znaczenia), które są warte swoich pieniędzy. po tym poumawiam się, pojadę, posłucham i coś kupię... tak jak pisałem, to za duża kasa do wydania jak na nieprzemyślane zakupy.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X