Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektryka w nowym domu/ opinie i porady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

F&F Filipowski, nie FilipoKowski :)
    Ja mam ich system radiowy i jestem zadowolony. Kablowy F&Home jest drogi i nie ma takich możliwości konfiguracyjnych jakie ma system radiowy F&Home RADIO.
    System radiowy można zrobić tak samo jak kablowy, czyli ze ściągnięciem wszystkiego do rozdzielnicy, bo są też moduły na szynę DIN, wtedy link radiowy jest wykorzystywany tylko w rozdzielni.
    System scentralizowany ma plusy - jest bardziej niezawodny i łatwiejszy w serwisowaniu, minusem jest koszt pociągnięcia instalacji.
    Ja u siebie mam system radiowy, rozproszony i na dziś nie wyobrażam sobie czegoś takiego nie mieć w domu. U mnie system ma już prawie 5 lat.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja u siebie będę centralizował wszystko w szafie w jednym punkcie.
      Będzie łatwo podłączyć cokolwiek.
      Wady - więcej kabla, więcej pieniędzy.

Obecnie na rynku jest masa rozwiązań.
      Ostatnio całkiem fajnym jest bodajże polska supla, przenieśli się na medium transmisyjne w postaci wi-fi poprzez moduły ES8266 (można sobie dedkowany AP z podsiecią postawić tylko pod smart-home)
      Cały świat sonoff itd.

Jest domoticz i parę inny softów do tworzenia logiki, masa masa rozwiązań, które można samemu fajnie ogarnąć.
      Coraz więcej urządzeń wystawia API, można się łączyć czymkolwiek.

Zamykanie się teraz na jedno rozwiązanie jednego producenta nie wiem czy ma sens.
      Jeszcze jak ma się do tego publiczny IP w domu na fiber, to już w ogóle cyc malina.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem podłączania wszystkich device'ców smart home do cloud niewiadomego pochodzenia, wole sobie usługę sam wystawić

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Ja u siebie będę centralizował wszystko w szafie w jednym punkcie.
        Będzie łatwo podłączyć cokolwiek.
        Wady - więcej kabla, więcej pieniędzy.

Obecnie na rynku jest masa rozwiązań.
        Ostatnio całkiem fajnym jest bodajże polska supla, przenieśli się na medium transmisyjne w postaci wi-fi poprzez moduły ES8266 (można sobie dedkowany AP z podsiecią postawić tylko pod smart-home)
        Cały świat sonoff itd.

Jest domoticz i parę inny softów do tworzenia logiki, masa masa rozwiązań, które można samemu fajnie ogarnąć.
        Coraz więcej urządzeń wystawia API, można się łączyć czymkolwiek.

Zamykanie się teraz na jedno rozwiązanie jednego producenta nie wiem czy ma sens.
        Jeszcze jak ma się do tego publiczny IP w domu na fiber, to już w ogóle cyc malina.

Ja osobiście jestem przeciwnikiem podłączania wszystkich device'ców smart home do cloud niewiadomego pochodzenia, wole sobie usługę sam wystawić
        Supla i Sonoff jest sensowny tylko to zupełnie inna logika niż kompletne sterowanie scentralizowane po kablach UTP. Zamel - exta life wygląda ciekawie ale widać ze wypuszcza nowy system i troche "olewa" rozwój. Bądź tu mądry....

Skomentuj

Exta to zamknięty beton bez API.

Myśle ze urządzenia oparte o sieć TCP/IP to będzie standard.
          Łatwo wystawić na zewnatrz, łatwo wysterowac czymkolwiek programowo z każdej platformy.

Dodatkowo urządzenia wifi dają Ci jakiś poziom bezpieczeństwa.
          W porównaniu do z-wave, który ktoś wymyślił i zostawił, tak już pewnie umrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
            Exta to zamknięty beton bez API.

Myśle ze urządzenia oparte o sieć TCP/IP to będzie standard.
            Łatwo wystawić na zewnatrz, łatwo wysterowac czymkolwiek programowo z każdej platformy.

Dodatkowo urządzenia wifi dają Ci jakiś poziom bezpieczeństwa.
            W porównaniu do z-wave, który ktoś wymyślił i zostawił, tak już pewnie umrze.
            Tomek, czy to nie jest tak ze te zamknięte i drogie systemy daja bezpieczeństwo i łatwość konfiguracji? Malina + Domoticz, sonoff, to wszytko mniej lub bardziej chińczyki nad którymi trzeba siedzieć dniami by to zaprogramować.

Skomentuj

Czaruję...
            X