Że niby na ten styl ? http://fusic.pl/images/news/161/1.jpg
W plastikowych kopułkach robiłem to bez problemu, aluminiowych nie obrabiałem ale frezowałem górnowrzecionówką ostatnio radiatory wiec myślę, że i aluminiowe fronty też się da.
zrób na osobnym kawałku mdfu najpierw podfrezowanie na front (tak, aby był ciut niżej niż płaszczyzna płyty). Zamocuj płytkę frontu w podfrezowaniu u poprzykręcaj wkręty. Potem cyrkiel i jedziesz. Mały zbiór i obroty nie za duże.
Marian jeżeli masz jakieś odpady alu różnych gatunków możesz przeprowadzić kilka prób. Mam tutaj na uwadze posuw, prędkość.
Aha i ważna rzecz! - Całość frontu głośnika musi być pooklejana taśmą malarską. Czasami wiór, który okręci się na frazie mógłby porysować Ci widoczny element. Jak Pteterycz słusznie zauważył smarowanie daje dobre rezultaty, by wiór nie czepiał się frezu.
Z frezowaniem aluminium frezem do drewna jest ten problem, ze ciężko robić to przez "zagłębienie" (szczególnie w tej najtańszej plastelinie), za to "z boku" krawędzią tnącą jest ok.
Warto by również zdjąć front z gwizdka i użyć smaru/chłodziwa, zabezpieczyć powierzchnie przed zadrapaniami, etc.
najlepiej w gotowej kolumnie - wtedy nie bedzie ryzyka ze cos sie rozjedzie
Niestety to nie wchodzi w grę.
Wysokotonówka nie będzie się stykać z drugim głośnikiem.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Jest problem nad którym się zastanawiam.
Mianowicie odprysk czarnej powłoki.
Jeśłi ta powłoka będzie taka jak na koszach wooferów Ushera (prawdopodobnie Scanów też), to ja tego nie widzę :sleep:
Najgorsze jest to że nie da rady zrobić próby, czy ta powłoka się mocno trzyma czy słabo.
Możesz pilnikiem sprawdzić krawędź w tym miejscu gdzie będzie ona odpadem.
No właśnie nie, ponieważ jeśli powłoka odpadnie to już jest głosnik do kitu, bo i frezować wtedy nie będę ponieważ nie bedzie już sensu.
Jak dojedzie głosnik to sprawdzę czy ta powłoka jest też od spodu frontu.
Jeśli tak to jedyną opcją będzie sprawdzenie tego w tamtym miejscu.
Ale czy to będzie miarodajne to ciężko powiedzieć.
Skomentuj