Jest problem nad którym się zastanawiam.
Mianowicie odprysk czarnej powłoki.
Jeśłi ta powłoka będzie taka jak na koszach wooferów Ushera (prawdopodobnie Scanów też), to ja tego nie widzę :sleep:
Najgorsze jest to że nie da rady zrobić próby, czy ta powłoka się mocno trzyma czy słabo.
Naklej przed frezowaniem na to porządną taśmę papierową, powinno zabezpieczyć przed odpryskami choć gwarancji nie ma.
Ja bym to zrobił inaczej z resztą. Front wytnij z grubsza wyrzynarką jak najbliżej linii frezowania, wytnij szablon z mdf, przyklej szablon do frontu na taśmę dwustronną, dofrezuj resztkę frontu frezem z łożyskiem (frezarka zamontowana w "stole", ewentualnie trzymana "do góry nogami" choć bezpieczne i wygodne to nie jest, ale da się).
Nic nie powinno odprysnąć, tniesz "z boku" krawędzią tnącą (a nie przez zagłębienie), do sfrezowania masz jedynie małą ilość materiału bo wcześniej dociąłeś wyrzynarką, etc.
Jest problem nad którym się zastanawiam.
Mianowicie odprysk czarnej powłoki.
Jeśłi ta powłoka będzie taka jak na koszach wooferów Ushera (prawdopodobnie Scanów też), to ja tego nie widzę
jezeli jest to farba proszkowa to ona sie bardzo fajnie skrawa
jak odtluscili powierzchnie przed malowaniem to nie masz czego sie bac
Ja to czasem robie tak przy laminatach na przykład, że zarysowuję solidnie nożykiem oczekiwaną linię cięcia (przecinam laminat/lakier) i wtedy nic nie odpryskuje.
Mi by było szkoda głośnika żeby mieć ten 1 cm bliżej siebie głośniki.
marian chce mieć 2 cm :)
marian, chcesz uzyskać coś takiego jak w Sonus Faber Cremona Auditor ? napisz co to za kopułka będzie łatwiej, jak to jakiś usher to piłuj bo mam wolne fronty do nich
Ja bym ostatecznie zrobił tak, że odrysowałbym docelowy wymiar, zgrubnie zjechałby nadmiar na stołowej szlifierce z kamieniem a resztę, czyli ten minimalny naddatek który został zjechał frezarką.
Jutro będę robił próbę z frezem w obudowie, zobaczę czy jestem w stanie taki frez wykonać frezarką górnowrzecionową z cyrklem (chodzi o dokładność).
Jeśli nie to będę musiał zrezygnować z frezowania frontu.
Jutro będę robił próbę z frezem w obudowie, zobaczę czy jestem w stanie taki frez wykonać frezarką górnowrzecionową z cyrklem (chodzi o dokładność).
Jeśli nie to będę musiał zrezygnować z frezowania frontu.
No kiedy właśnie nie.
marian mnie nie lubi, albo za daleko
Był za to na grupie ktoś, kto chciał wypożyczać czas CNC swojej maszyny. Mozę to jest jakiś sposób/bliżej?
Miłego.
Irek.N.
ps. Bielsko-Biała, ale nie potrafię zmienić na stronie "o mnie", Pawle, jak możesz to poprawić - bardzo proszę.
Jak mogę Ciebie nie lubić skoro nawet Cię nie znam/nie pamiętam
Pamiętam jedynie awatar z kotem, a przynajmniej tak mi się coś kojarzy...
Jechać w polskę aby zrobić podfrezowania w dwóch głośnikach to nie ma sensu.
Jak będę miał do podfrezowania znaczną ilość, no to wtedy tak.
A takie dwa to sobie sam ogarnę :)
Ja nakładam głośniki na Siebie. Ale nie każdemu podoba się nie podfrezowany woofer.
Jeśli wyglądało by to jak w konstrukcji Xaviana XN250, to mogło by być.
W innym przypadku, czyli samo nałożenie woofera na TW w podfrezowaniu, to to faktycznie słabo wygląda.
Skomentuj