Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kino domowe 4.0/5.1 - czy(kiedy) ma to jakikolwiek sens?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kino domowe 4.0/5.1 - czy(kiedy) ma to jakikolwiek sens?

Tak się zastanawiam... Znajomy sobie teraz wykańcza mieszkanie i padło hasło pochowania pod panelami kabli. Stwierdził więc, że jak tak, to wyprowadzi sobie do tyłu kable głośnikowe, żeby koło kanapy postawić sobie monitory. Pytam więc po co, skoro ma w miarę kolumny podłogowe(jakieś Monitor Audio), zasilane będzie albo Yamahą RX-V667 albo H/K, jakiś stary wysoki model z 5 monoblokami. Odpowiedział mi, żebym bzdur nie gadał, bo stereo nie wystarczy i nie będzie żadnej przestrzeni. Tematu nie kontynuowałem, ale tak się teraz zastanawiam... Słuchałem na 5.1, szału nie ma. Dołożenie surroundów w moim odczuciu nic nie zmieniało, i się teraz zastanawiam czy to ja jestem jakiś dziwny ze stwierdzeniem, że zamiast inwestować kwotę X w zestaw 5.1 lepiej to zainwestować w stereo i będzie lepszy efekt, czy ktoś myśli podobnie?

Jak jest słaby system i słabo skalibrowany to tak jest że stereo go zrobi jak chce. Inna kwestia materiału są filmy gdzie efekty są niesamowite i się głową do tyłu kręci co to było i takie że sam przód by wystarczył. Ścieżka 5.1 to jesdnak zupełnie inne informacje niż stereo miksowane na 5 kanałów

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
      Słuchałem na 5.1, szału nie ma.
      Ktoś musiałby ci dać posłuchać dobre kd żebyś zmienił zdanie Jak ktoś nie jest fanem kina to na cholere mu te dodatkowe głośniki?

Skomentuj

Ważne jest też samo ustawienie zestawu w pomieszczeniu.
        W kinie najlepiej jakby miejsce odsłuchowe było w miarę możliwości po środku pokoju, na co nie każdy może sobie pozwolić.
        Żeby była dobra przestrzeń muszą być jakieś odległości od satelit.
        A niestety sporo ludzi tylne kanały sobie wiesza koło uszu (bo nie ma gdzie) i narzeka, że te kino to przereklamowane bo tylko hałas słychać a efektów brak.

Skomentuj

No to doprecyzuję, że chodzi raczej o filmy ściągane z internetu czy w telewizji, a tam raczej nie ma ścieżki 5.1...

Skomentuj

W ściąganych jest :) no chyba że jakiś badziew online.
            A w tv to zależy od nadawcy, ale też się zdarzają.

A jaka proporcja: filmy / muzyka?
            Last edited by piotreq123; 05.12.2016, 19:58.

Skomentuj

W stereo nie będzie żadnej przestrzeni ?To jakiś ignorant tylko tak twierdzi .Wystarczy zapoznać się z systemem Creative EAX w grach komputerowych na słuchawkach lub puścić sobie zmiksowany do trybu dwukanałowego przez amplituner dźwięk DTS HD 5.1 na dwa porządne fronty .No i pytanie się nasuwa kto słucha muzyki z dvd lub blue-ray w na systemie głośnikowym 5.1 ?Ja tego słucham zawsze na dwóch kanałach ze wzg. na lepszą dynamikę . A które płyty z koncertami mają dźwięk więcej niż 5.1 już nie mówiąc o dolby atmos lub dts-x ?

Skomentuj

Jak masz pisać cokolwiek nt EAX to lepiej nie pisz, sztuczny pseudoupiększacz dźwięku. Miałem, przerabiałem, nigdy więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                  Jak masz pisać cokolwiek nt EAX to lepiej nie pisz, sztuczny pseudoupiększacz dźwięku. Miałem, przerabiałem, nigdy więcej.
                  A na czym konkretnie przerabiałeś EAX ?jaki sprzęt -karta dźwiękowa ?Ustawienia ?Miałem na myśli ,że ten system jest doskonały w trybie hardware do gier a nie do muzyki ,sic Nie mylić proszę z wszeobecnymi teraz pierdziawkami DSP
                  Last edited by czart; 05.12.2016, 20:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                    Ważne jest też samo ustawienie zestawu w pomieszczeniu.
                    W kinie najlepiej jakby miejsce odsłuchowe było w miarę możliwości po środku pokoju, na co nie każdy może sobie pozwolić.
                    Żeby była dobra przestrzeń muszą być jakieś odległości od satelit.
                    A niestety sporo ludzi tylne kanały sobie wiesza koło uszu (bo nie ma gdzie) i narzeka, że te kino to przereklamowane bo tylko hałas słychać a efektów brak.
                    Dlatego chyba THX miał tylne tak około 1.8 metra powyżej i jeszcze dobrze było dawać głośniki o opadajacej charakterystyce na wysokich bo wtedy mniej jesteśmy wstanie zlokalizować źródło dźwięku, fakt jest że co innego filmy co innego muzyka wielokanalowa

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
                      A na czym konkretnie przerabiałeś EAX ?jaki sprzęt -karta dźwiękowa ?Ustawienia ?Miałem na myśli ,że ten system jest doskonały w trybie hardware do gier a nie do muzyki ,sic Nie mylić proszę z wszeobecnymi teraz pierdziawkami DSP
                      ktoras z kart creative, ale nie pamietam ktora, i wlasnie w grach. zenada, w glupim CS pozycjonowanie o wiele gorsze niz na zintegrowanej karcie dzwiekowej...

Skomentuj

EAX w trybie hardware? Hahaha chyba w Windowsie 98. Bo juz chyba w Windows 7 tego nie ma, a od 8 juz na 100% nie ma wsparcia dla takich rzeczy.
                        Co do kina-nie ma co porownywac wrazen z ogladania filmu w stereo i w 5.1. Juz sam sub duuuzo zmienia. Nie da sie takiej przestrzennosci odwzorowac na parze kolumn. Atmos 5.1.2 z 2 sufitowymi to nadal malo a Wy tu dyskutujecie o 2.0 vs 5.1;')

Skomentuj

w sumie nie wiem po co pisałem o tym 5.1 skoro tak naprawdę mowa o porównaniu 2.0 do 4.0...

Skomentuj

4.0 to taka kwadrofonia - system chyba z lat 70 czy 80 :o

Skomentuj

generalnie to kolega posiada 4 kolumny, 2 fronty i 2 surroundy - centralnego i suba brak. ampli jest chyba dobry, bo jak czytałem recenzje i testy to to naprawdę solidna konstrukcja, 5 monobloków po 100 W gdzie w testach potrafili wyciągnąć z tego prawie 2 razy więcej... ale zastanawiam się czy te 2 dodatkowe kolumny z tyłu cokolwiek zmienią, bo moim zdaniem to nie ma sensu.

Skomentuj

Ta testy testami , tam zawsze w opisach i recenzjach jest pięknie i kolorowo a później się okazuje że psu w takim ampli jak w przyzwoitym przedwzmacniaczu. Kanał centralny można wyłączyć i wtedy będzie miksowany na przednie głośniki a tylne nadal będą tylko efektowe, pozostaje jeszcze brak suba to kolejny kompromis po prostu

Skomentuj

Wolalbym wlasnie ten centralny zamiast tylnych.
                                  Przynajmniej glosnosc dialogow mozna sobie oddzielnie regulowac.
                                  Bo czasem sa za cicho lub za glosno w stosunku do calej sciezki i wzlaszcza wieczorem sie slabo to oglada.
                                  Temat sie rozwinal troche nie w tym kierunku co powinien, ale jak to ma byc 4.0 to zaden obecny standard nie jest spelniony.
                                  Wiec lepiej obciac do stereo albo rozbudowac do 5.0/5.1.
                                  No chyba ze kolega z tych co "wie lepiej" to nic nie poradzisz
                                  Last edited by piotreq123; 05.12.2016, 22:15.

Skomentuj

Na necie bez problemu znajdziesz filmy nawet w Dolby Atmos.

Jeśli muzyka- to polecam zainteresować się innym systemem przestrzennego (nie dookólnego) - Auro 3d. Nagrania w tym systemie- szczególnie z norweskiego studia 2L to totalna rewelacja.
                                    http://www.auro-3d.com/blog/intervie...y-move-around/

Ale nawet sygnałem stereo Auro bardzo przyjemnie wypełnia pomieszczenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                      Wolalbym wlasnie ten centralny zamiast tylnych.
                                      Przynajmniej glosnosc dialogow mozna sobie oddzielnie regulowac.
                                      Bo czasem sa za cicho lub za glosno w stosunku do calej sciezki i wzlaszcza wieczorem sie slabo to oglada.
                                      Temat sie rozwinal troche nie w tym kierunku co powinien, ale jak to ma byc 4.0 to zaden obecny standard nie jest spelniony.
                                      Wiec lepiej obciac do stereo albo rozbudowac do 5.0/5.1.
                                      No chyba ze kolega z tych co "wie lepiej" to nic nie poradzisz
                                      Obecnie mam wszystko w przebudowie i brak centrala jednak jest mocno odczuwalny

Skomentuj

4 może być, centralny i sub możesz wyłączyć pozostawiasz front i tył. to minimum do kina, jeśli coś jest dobrze nagrane to jak najbardziej fronty od stereo za mało.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X