Tak się zastanawiam... Znajomy sobie teraz wykańcza mieszkanie i padło hasło pochowania pod panelami kabli. Stwierdził więc, że jak tak, to wyprowadzi sobie do tyłu kable głośnikowe, żeby koło kanapy postawić sobie monitory. Pytam więc po co, skoro ma w miarę kolumny podłogowe(jakieś Monitor Audio), zasilane będzie albo Yamahą RX-V667 albo H/K, jakiś stary wysoki model z 5 monoblokami. Odpowiedział mi, żebym bzdur nie gadał, bo stereo nie wystarczy i nie będzie żadnej przestrzeni. Tematu nie kontynuowałem, ale tak się teraz zastanawiam... Słuchałem na 5.1, szału nie ma. Dołożenie surroundów w moim odczuciu nic nie zmieniało, i się teraz zastanawiam czy to ja jestem jakiś dziwny ze stwierdzeniem, że zamiast inwestować kwotę X w zestaw 5.1 lepiej to zainwestować w stereo i będzie lepszy efekt, czy ktoś myśli podobnie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
kino domowe 4.0/5.1 - czy(kiedy) ma to jakikolwiek sens?
Collapse
X
-
Jak jest słaby system i słabo skalibrowany to tak jest że stereo go zrobi jak chce. Inna kwestia materiału są filmy gdzie efekty są niesamowite i się głową do tyłu kręci co to było i takie że sam przód by wystarczył. Ścieżka 5.1 to jesdnak zupełnie inne informacje niż stereo miksowane na 5 kanałów
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaSłuchałem na 5.1, szału nie ma.Jak ktoś nie jest fanem kina to na cholere mu te dodatkowe głośniki?
Skomentuj
-
Ważne jest też samo ustawienie zestawu w pomieszczeniu.
W kinie najlepiej jakby miejsce odsłuchowe było w miarę możliwości po środku pokoju, na co nie każdy może sobie pozwolić.
Żeby była dobra przestrzeń muszą być jakieś odległości od satelit.
A niestety sporo ludzi tylne kanały sobie wiesza koło uszu (bo nie ma gdzie) i narzeka, że te kino to przereklamowane bo tylko hałas słychać a efektów brak.
Skomentuj
-
W ściąganych jest :) no chyba że jakiś badziew online.
A w tv to zależy od nadawcy, ale też się zdarzają.
A jaka proporcja: filmy / muzyka?Last edited by piotreq123; 05.12.2016, 19:58.
Skomentuj
-
W stereo nie będzie żadnej przestrzeni ?To jakiś ignorant tylko tak twierdzi .Wystarczy zapoznać się z systemem Creative EAX w grach komputerowych na słuchawkach lub puścić sobie zmiksowany do trybu dwukanałowego przez amplituner dźwięk DTS HD 5.1 na dwa porządne fronty .No i pytanie się nasuwa kto słucha muzyki z dvd lub blue-ray w na systemie głośnikowym 5.1 ?Ja tego słucham zawsze na dwóch kanałach ze wzg. na lepszą dynamikę . A które płyty z koncertami mają dźwięk więcej niż 5.1 już nie mówiąc o dolby atmos lub dts-x ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaJak masz pisać cokolwiek nt EAX to lepiej nie pisz, sztuczny pseudoupiększacz dźwięku. Miałem, przerabiałem, nigdy więcej.Nie mylić proszę z wszeobecnymi teraz pierdziawkami DSP
Last edited by czart; 05.12.2016, 20:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaWażne jest też samo ustawienie zestawu w pomieszczeniu.
W kinie najlepiej jakby miejsce odsłuchowe było w miarę możliwości po środku pokoju, na co nie każdy może sobie pozwolić.
Żeby była dobra przestrzeń muszą być jakieś odległości od satelit.
A niestety sporo ludzi tylne kanały sobie wiesza koło uszu (bo nie ma gdzie) i narzeka, że te kino to przereklamowane bo tylko hałas słychać a efektów brak.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czart Zobacz postaA na czym konkretnie przerabiałeś EAX ?jaki sprzęt -karta dźwiękowa ?Ustawienia ?Miałem na myśli ,że ten system jest doskonały w trybie hardware do gier a nie do muzyki ,sicNie mylić proszę z wszeobecnymi teraz pierdziawkami DSP
Skomentuj
-
EAX w trybie hardware? Hahaha chyba w Windowsie 98. Bo juz chyba w Windows 7 tego nie ma, a od 8 juz na 100% nie ma wsparcia dla takich rzeczy.
Co do kina-nie ma co porownywac wrazen z ogladania filmu w stereo i w 5.1. Juz sam sub duuuzo zmienia. Nie da sie takiej przestrzennosci odwzorowac na parze kolumn. Atmos 5.1.2 z 2 sufitowymi to nadal malo a Wy tu dyskutujecie o 2.0 vs 5.1;')
Skomentuj
-
generalnie to kolega posiada 4 kolumny, 2 fronty i 2 surroundy - centralnego i suba brak. ampli jest chyba dobry, bo jak czytałem recenzje i testy to to naprawdę solidna konstrukcja, 5 monobloków po 100 W gdzie w testach potrafili wyciągnąć z tego prawie 2 razy więcej... ale zastanawiam się czy te 2 dodatkowe kolumny z tyłu cokolwiek zmienią, bo moim zdaniem to nie ma sensu.
Skomentuj
-
Ta testy testami , tam zawsze w opisach i recenzjach jest pięknie i kolorowo a później się okazuje że psu w takim ampli jak w przyzwoitym przedwzmacniaczu. Kanał centralny można wyłączyć i wtedy będzie miksowany na przednie głośniki a tylne nadal będą tylko efektowe, pozostaje jeszcze brak suba to kolejny kompromis po prostu
Skomentuj
-
Wolalbym wlasnie ten centralny zamiast tylnych.
Przynajmniej glosnosc dialogow mozna sobie oddzielnie regulowac.
Bo czasem sa za cicho lub za glosno w stosunku do calej sciezki i wzlaszcza wieczorem sie slabo to oglada.
Temat sie rozwinal troche nie w tym kierunku co powinien, ale jak to ma byc 4.0 to zaden obecny standard nie jest spelniony.
Wiec lepiej obciac do stereo albo rozbudowac do 5.0/5.1.
No chyba ze kolega z tych co "wie lepiej" to nic nie poradziszLast edited by piotreq123; 05.12.2016, 22:15.
Skomentuj
-
Na necie bez problemu znajdziesz filmy nawet w Dolby Atmos.
Jeśli muzyka- to polecam zainteresować się innym systemem przestrzennego (nie dookólnego) - Auro 3d. Nagrania w tym systemie- szczególnie z norweskiego studia 2L to totalna rewelacja.
http://www.auro-3d.com/blog/intervie...y-move-around/
Ale nawet sygnałem stereo Auro bardzo przyjemnie wypełnia pomieszczenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaWolalbym wlasnie ten centralny zamiast tylnych.
Przynajmniej glosnosc dialogow mozna sobie oddzielnie regulowac.
Bo czasem sa za cicho lub za glosno w stosunku do calej sciezki i wzlaszcza wieczorem sie slabo to oglada.
Temat sie rozwinal troche nie w tym kierunku co powinien, ale jak to ma byc 4.0 to zaden obecny standard nie jest spelniony.
Wiec lepiej obciac do stereo albo rozbudowac do 5.0/5.1.
No chyba ze kolega z tych co "wie lepiej" to nic nie poradzisz
Skomentuj
Skomentuj