Zamieszczone przez szastal
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Działania komercyjne czy niekomercyjne na forum, gdzie jest granica.. ?
Collapse
X
-
Jak ktoś nie ma zamiaru dzielić się projektem w całości, to po co w ogóle tu coś wrzucać?
Prowadzisz działalność, na której zarabiasz - ok, ale nie publikuj tu części swoich projektów, bo to jest właśnie komercja.
Forum ma być przede wszystkim użyteczne a z takie strzępki są do niczego nie przydatne.
A w dodatku większość krzywo na to patrzy właśnie na zasadzie "wiem ale nie powiem".
Skomentuj
-
Zasada jest taka że jeśli ktoś jasno pisze że mam pcb swojego projektu i wystawiam za tyle i są tacy co chcą kupić to w czym problem, jeśli komuś nie pasuje to ich nie weźmie i tyle. Jeśli osoba ta pomaga na forum i dzieli się wiedzą to jak najbardziej niech tak wystawia się
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Skomentuj
-
Jeżeli ktoś coś robi komercyjnie to dlaczego nie miałby się udzielać na forum i pomagać mniej doświadczonym ? Dlaczego nie miałby wrzucać jakiś swoich projektów na zasadzie free to use ? Bez jaj, nie popadajmy w skrajność. Chyba nikomu nie zależy na tym, żeby zrobić z forum jakiś klasztor pełen mnichów nieskalanych komercją ;-) .
Nie oszukujmy się, działania typowo hobbystyczne mają bardzo ograniczony zasięg. Żaden hobbysta nie zrobi 20 projektów kolumn, czy 10 wzmacniaczy na własny użytek, no bo po co? Cierpi na tym postęp i różnorodność. A tak coś się dzieje, może trochę z lekkim przymrużeniem oka na zasadny braku komercji, ale wszystko w dobrym tonie bez chamskiego sprzedawania swojego i negowania cudzego.
Skomentuj
-
Kluczem jest chyba to udzielanie się na forum.
Inna sytuacja jest gdy ktoś jedyne co na forum daje od siebie to ogłoszenia sprzedaży i zachwalanie swoich produktów.
Inna sytuacja gdy ktoś wrzuca czasami darmowe projekty, lub chętnie dzieli się swoją wiedzą na forum, a dodatkowo prowadzi nienachalną sprzedaż/reklamę swoich wynalazków.Last edited by gi; 06.12.2016, 11:40.
Skomentuj
-
Sprawdziłem stany w Polinku bo myślałem że tych głośników już nie ma ... ND105-8. Dam wam fajną konstrukcje na tym głośniku. Symetrycznie z zbliżeniem centr - monitor bliższego i średniego pole nie bez wad ale też bez kompleksów :). Jak komercja to komercja :) Al nieco to potrwa zanim się ogarnę z tym co mam i znajdę chwilę na przygotowanie meteriałówLast edited by Zap Projekt; 06.12.2016, 11:45.
Skomentuj
-
osobiście wolę żeby ci co się tym zajmują normalnie brali za to siano i niech wrzucają jako gotowy projekt dla forum co 10ty czy 20sty jak im pasuje bo raz że coś dla forum zawsze powstanie , oni będą mieli większe rozeznanie (i mam nadzieję większą pomocą i dobrym słowem dla innych) a ten kto będzie chciał coś konkretnego i tak zapewne napisze PW i zrobi sobie projekt indywidualny a później to tylko ich kwestia czy go udostępnią publicznie na forum czy nie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaCzego ostatnio nie dostałeś na forum że lamentujesz?
Reszta tak samo - ktorzy naskakuja, a nie wiedza nawet co napisalem.
Wielokrotnie pisalem, ze za ciezka prace nalezy sie wynagrodzenie
Koniec tematu.Last edited by jamess8; 06.12.2016, 11:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaDlaczego nie miałby wrzucać jakiś swoich projektów na zasadzie free to use ?
A nie na zasadzie "patrzcie jakie zajebiste kolumny zrobiłem, ale zwrotki nie publikuję", co jest oczywistym podtekstem.
Od komercji jest tu myślę dział ogłoszeń, natomiast pozostała część forum powinna być od tego wolna.Last edited by piotreq123; 06.12.2016, 12:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaMarian najpierw naucz sie czytac ze zrozumieniem, a potem komentuj bo chlopie glupoty piszesz!!!
Reszta tak samo - ktorzy naskakuja, a nie wiedza nawet co napisalem.
Wielokrotnie pisalem, ze za ciezka prace nalezy sie wynagrodzenie
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaNo za niedlugo do tego dojdzie, ze nikt nie bedzie pokazywal swoich projektow. Ale wtedy to forum przestanie istniec. Albo bedzie na zasadzie postow wiem, ale nie powiem Albo bedzie dzialac komercyjnie, co w jakims stopniu zaczyna byc faktem. Oczywiscie jestem zdania, ze za czyjas ciezka prace sie nalezy wynagrodzenie, jakas rekompensata. Ale troszkę szkoda, ze odchodzi sie od tej idei bezinteresownosci. W sumie jedyna wartość tego forum to wiedza przekazana bezinteresownie.
Forum się zmienia bo ludzie się zmieniają, tak jak wszystko z biegiem czasu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaNie piszę tego oczywiście personalnie do niego, chodzi mi o ogólne stwierdzenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaTak, pod warunkiem, że projekt jest kompletny.
A nie na zasadzie "patrzcie jakie zajebiste kolumny zrobiłem, ale zwrotki nie publikuję", co jest oczywistym podtekstem.
Kilka lat temu zarzucano mi że handluje Usherami, a ostatnio nawet pisali że jestem z bojówki STX-a
Kurde, gdybym wiedział że ludzie będą uważać że mam firmę handlującą kolumnami głośnikowymi, to już dawno bym pokazywał tylko połowę konstrukcji... no przecież bycie z branży to +10 do lansu :)Last edited by marian; 06.12.2016, 12:26.
Skomentuj
-
Wszystko zawsze zmierza do tego samego. Jeżeli wchodzi większa grupa nie da się wszystkim dogodzić i już. Tak samo jak na AVS zawsze ktoś ma problem, ale najczęściej komentując po imprezie(przed nie ma złotych rad).
Przecież mogą się pojawiać wątki, w którym autor pokazuje co stworzył i odsyła do działu zbiorowych zamówień, albo daje namiar w jaki sposób można daną rzecz nabyć. Każdy już zdecyduje... A to, że niektórzy nie chcą publikować swoich dokonań w postaci kitów do złożenia to wiadomo czego się boją...
Skomentuj
-
Problemem jest to ze ludzie nie rozrozniaja dwoch kategorii. Watek jako dyskusja i dzial ogloszen. Mozesz prowadzic merytoryczny projekt jezeli sa na to chetni ale niech w nim nie bedzie informacji ktore wskazuja na celowy zarobek. Wystarczy umiescic np o plytkach ogloszenie w odpowiednim do tego dziale i juz wyglada to inaczej. Komercja tez moze byc zrealizowana jako grupowe zamowienie ale trzeba rozdzielic watki i dyskusje od sprzedazy. Ja to tak widze.
Watek borysa pokazuje jak mozna to robic z glowa a watek jaskiniowca pokazal jak nie.Last edited by dolphin123; 06.12.2016, 12:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz postawiadomo czego się boją
Skoro nie zarabiają na tym, to co stanowi problem do publikacji całości?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaNo właśnie nie wiadomo.
Skoro nie zarabiają na tym, to co stanowi problem do publikacji całości?
Chodzi o "złe słowa" od ludzi którzy skopiowali ów projekt.
Projektujesz coś miesiącami, publikujesz na forum, a tu ktoś pisze że "to nie gra".
Odechciewa się po prostu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz postaNo właśnie nie wiadomo.
I potem zaufanie do tych projektów może być mniejsze, a i motywacja samego autora jeśli taka wersja trafi do niego do naprawy :)
Skomentuj
Skomentuj