Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory z basem do Onkyo TX-8150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ano po 30 latach nadal mi nie przeszło.
    A udawane tony niskie można nawet w słuchawkach mieć.
    I oczywiście zwykle słucham muzyki, gier, podcastów na 20% mocy wzmacniacza, ale czasem mam swoje potrzeby aby poczuć uderzenie.
    I jak wspomniałem, pasywne rozdzielenie sygnału osobno na monitory i do suba pod biurkiem wydaje się dosyć logicznym podejściem, inaczej głośniki będą latać po biurku.

Jeszcze jedna sprawa, nasłuchałem się wiele dobrego o Onkyo TX-8150, co do jakości dźwięku to znakomity, jednak kiedy siedzę w ciszy słychać wyraźnie transformator/kondensatory. (+6db zmierzone telefonem z miejsca siedzenia) Oraz obudowa nie jest izolowana! Wyraźnie czuć ładunek elektryczny przy przesuwie palcem po metalicznym froncie! Oraz opóźnienie bluetooth rzędu 1s

Skomentuj

Raczej kondensatorów nie da się słyszeć.Transformator owszem może być słyszalny ale bez przesady,raczej jak przyłożysz ucho do wzmacniacza.
      Co do prądu na obudowie to trzeba zmierzyć może jakieś przebicie jest.

Skomentuj

Mierzyłem wcześniej, jest to ~2V prądu zmiennego. Nic groźnego, ale jest odczuwalne pod palcami.
        I siedzę ~50cm od wzmacniacza, jednak spodziewał bym się odpowiedniej izolacji magnetycznej aby nie było rezonansu obudowy - stawiam na ten powód niż transformator wydający dźwięk sam z siebie.

Skomentuj

Trzeba bylo sobie kupic porzadne, aktywne monitory studyjne z 8 calowym midbasem. Jak to by bylo za malo, to chyba musisz sobie kupic zestaw kolumn estradowych plus subwoofer na 18 calowym basie. Moze jak Ci zedrze tapete ze sciany, to w koncu bedziesz zadowolony.

Skomentuj

Skoro słyszysz mocno transformator to znaczy że wzmacniacz jest nie sprawny,albo uszkodzony jest transformator bądź coś powoduje jego Buczenie.Też nie jest to normalne że masz 2V zmiennego na Obudowie.

Czy przypadkiem komputer nie ma uziemienia? Może z niego pochodzi problem.

Skomentuj

A może coś w stylu Pylon Amber. Na forum jest wątek o klonie. Duże głośniki, dość głośne i to w końcu duże "monitory"

Skomentuj

@Maygaywer
                Buczenie jest subtelne, ale słyszalne, ponieważ mam dobrze wyciszony komputer. To drobnostka, ale po przejściu na standby można już spokojnie spać. Dzięki za zwrócenie uwagi na połączenie innych elementów, rzeczywiście wspomniany TOSLINK powoduje odłożenie się napięcia na obudowie, co nadal jest dosyć niepokojącym zjawiskiem, które już na etapie projektowania powinno być wyeliminowane. Szczególnie biorąc pod uwagę cenę wzmacniacza.

Dobra już pojechaliście po mnie i głośnikach jakie mam.
                Czy taki koncept kolumn trójdrożnych jest sensowny? podane wymiary to maksymalne orientacyjne wymiary.

Skomentuj

Nasuwa mi sie taki zestaw pasywny Canton fonissimo 2

Skomentuj

Zamieszczone przez taith Zobacz posta
                    Czy taki koncept kolumn trójdrożnych jest sensowny?
                    To nie jest koncept trojdrozny, tylko system dwudrozny z subwooferem. Subwoofer pasywny w tym przypadku to kiepski pomysl, bo masz slabiutkie zasilanie. Onkyo to slaby wzmacniacz. Jesli juz dwie kolumny dwudrozne, to do tego subwoofer aktywny z filtrem gornoprzepustowym dla glosnikow dwudroznych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                      A może coś w stylu Pylon Amber.
                      przesiadka z tonsila na pylon amber ma sens. ale praktyczniejsza bedzie wciaz wieza technicsa

Czy taki koncept kolumn trójdrożnych jest sensowny?
                      zobacz tonsil sub-sat 1.1 i 2.2
                      to jest dokladnie takie cos o czym myslisz

Skomentuj

A ja koledze doradził bym 15 calowy subwoofer w dużej skrzyni umieszczony w rogu - oczywiscie aktywny. 15 lat temu taki zrobilem i jak sluchalem muzyki to mi obraz przed oczmi falował a nogawki to sie trzesły nawet w pokoju obok. Też z tego wyrosłem ,ale kiedyś to był fun.
                        Last edited by zbyszekh; 29.01.2017, 16:31.

Skomentuj

@Maygaywer
                          Buczenie jest subtelne, ale słyszalne, ponieważ mam dobrze wyciszony komputer. To drobnostka, ale po przejściu na standby można już spokojnie spać. Dzięki za zwrócenie uwagi na połączenie innych elementów, rzeczywiście wspomniany TOSLINK powoduje odłożenie się napięcia na obudowie, co nadal jest dosyć niepokojącym zjawiskiem, które już na etapie projektowania powinno być wyeliminowane. Szczególnie biorąc pod uwagę cenę wzmacniacza.

[/url]
                          No to teraz mnie rozsmieszyłeś jak może być zmienne napięcie na obudowie po podłączeniu swiatłowodu,przecież to jest swiatło jest to sygnał cyfrowy odizolowany miedzy wzmacniacz a Pc-nie doczytałem wcześniej jaki kabel jest użyty.

Co do buczenia to nie jest to normalne,lecz co poradzić jak w wnetrzu jest więcej powietrza niż elementów.Obudowa zajęta w 30%.No i jeszcze gratuluję umieszczenia go tak jak teraz jest chłodzenie ograniczone w 100%.
                          :biggrin:
                          Jak koledzy doradzili zbuduj subofer na wielkim głosniku,do tego panel aktywny z wzmacniaczem min.500W i puszczaj muzykę aż nie będziesz mógł złapać powietrza:biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
                            No to teraz mnie rozsmieszyłeś jak może być zmienne napięcie na obudowie po podłączeniu swiatłowodu,przecież to jest swiatło jest to sygnał cyfrowy odizolowany miedzy wzmacniacz a Pc-nie doczytałem wcześniej jaki kabel jest użyty.

Co do buczenia to nie jest to normalne,lecz co poradzić jak w wnetrzu jest więcej powietrza niż elementów.Obudowa zajęta w 30%.No i jeszcze gratuluję umieszczenia go tak jak teraz jest chłodzenie ograniczone w 100%.
                            :biggrin:
                            Jak koledzy doradzili zbuduj subofer na wielkim głosniku,do tego panel aktywny z wzmacniaczem min.500W i puszczaj muzykę aż nie będziesz mógł złapać powietrza:biggrin:
                            Przez RCA obudowa mogła się uziemiać. Po Toslinku sie nie uziemia i ma napięcie.

Skomentuj

@Maygaywer
                              Po odłączeniu wzmacniacza od sieci, obudowa nadal miała ładunek, po odłączeniu wszystkiego z sieci (drukarka modem router monitor komputer) ładunek na obudowie zniknął. TOSLINK jest światłowodem, ale jest też elektrycznie kompatybilny ze s/pidf, ma oplot metalowy. I jest to jedyne połączenie, inne rzeczy to tylko głośniki i antena.
                              I przerwa nad wzmacniaczem to 4cm. Front oraz tył są otwarte.

Ja nie potrzebuje aż tak potężnego suba... obecnie to co siedzi w obudowie tych Tonsili daje wystarczający bas, ale nie da się na nich dać głośności powyżej 60% I są bardzo duże zniekształcenia powyżej tego zakresu. Szukam czegoś co dało by radę wykorzystać 90% głośności wzmacniacza bez zniekształceń z przyzwoitym basem.
                              I portem wentylowanym do przodu, ponieważ głośniki są bardzo blisko ściany.
                              Założyłem, że aby uzyskać ładny bas bez zniekształceń tonów średnich trzeba by jednak użyć systemu trójdrożnego.
                              I ze względu na ograniczenia przestrzeni nie postawię podłogówek, spodziewałem się sugestii gotowego projektu.

PS. tym został zastąpiony oryginalny głośnik średni 13 lat temu. Kupiony w lokalnym sklepie z częściami elektronicznymi "na wymiar"

Skomentuj

Oplot przewodu Optycznego jest połączony z obudową,jeżeli występuje na niej napięcie,a praktycznie neonówka się świeci przy przyłożeniu to znaczy brak uziemienia w Gniazdku,kablu,przedłużaczu.

Odkryty panel tylny oraz przedni nie ma nic do chłodzenia.4cm przerwy niech będzie że da rade na zdjęciu nie widać.

Skomentuj

Popatrz na kolumny 3 drożne z wooferem 20cm. Powinny zaspokoić Twoje wymagania. Na pierwszą myśl przychodzą mi F130 od STX. Nowsze wersje F130n są lepsze. Ja słuchałem tylko starszej F130 i do robienia hałasu były ok. Wysokotonowe stare PJ-ki potrafiły "sypać piachem", może w wersji 130n jest lepiej.

Skomentuj

Dobra, poszedłem standardową ścieżką.
                                    Przygotowałem 7min ścieżkę składającą się z 30x15s sampli piosenek które znam i lubię.
                                    Podałem zakres do 2000 na monitory.
                                    Sub Klipsch R-112SW. (ze względu na mniejsze pomieszczenie ostatecznie będzie wersja 110)
                                    Wszystko słuchane na Onkyo 8150, bass i trebble na 0.
                                    Testowane monitory:
                                    Monitor Audio Bronze 2
                                    Focal Horus 706
                                    Klipsch RP 160M

Ze wszystkich 3 Klipsch zagrał najlepiej,potem Focal i na końcu Bronze.
                                    Klipsch miał wyostrzone tony wysokie i nie brakowało mu głębi w dolnym zakresie. Sub ładnie dopełnił zakres, nie był rozwlekły.
                                    Innych modeli w danym zakresie cenowym w salonie nie było.
                                    Jakie jeszcze monitory polecili byście do odsłuchu?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X