Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Acoustics

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SB Acoustics

Witam co myślicie o takim zestawie? http://www.sbacoustics.com/index.php...atori-rinjani/ chodzi mi o projekt nie kupno.

ale o co dokladnie pytasz?

Skomentuj

Witam pytam czy warto zrobić takie kolumny. Kształt tych bardzo mi się podoba. Szukam czegoś na dwóch 18-ach czegoś wąskiego z możliwie niskim basem, głośniki powiedzmy około 4kzł.
      Last edited by piotr f.; 08.06.2017, 20:41.

Skomentuj

Jeśli najważniejszy jest wygląd i się podobają wzrokowo to pewnie tak - warto.
        Trudno się wypowiedzieć jeśli priorytetem jest dźwięk, a nie miało okazji posłuchać jak grają...
        Każdy może mieć inne odczucia/preferencje co do dźwięku.
        Np. mnie bardziej podoba się dźwięk z metalowych membran aniżeli z papierowych.

Skomentuj

W tym szkopuł mam kilka typów tylko nie wiem co wybrać. Wygląd nie jest najważniejszy poza szerokością, te które mam aktualnie nie pasują mi najbardziej wyglądem. Może jak by front był czarny...
          Last edited by piotr f.; 08.06.2017, 20:58.

Skomentuj

To zapytam tak jak wygląda ten projekt od strony technicznej czyli dopracowania zwrotnicy do głośników i obudowy.

Skomentuj

Za mało danych aby ocenić. Obawiam się że niewiele jeszcze osób zrealizowało ten projekt i może porównać go z innymi.
              Ale możesz być jednym z pierwszych :) . Głośniki ponoć dobre w swojej klasie (cena/jakość) więc możesz liczyć że zagra dobrze zakładając że zwrotnica jest OK.
              W sumie przy podziale na 3kHz jaki zrobili, liczyłem na I rząd na wysokotonówce, a jest 2-gi. Nie znaczy to że jest zła konstrukcja, pewnie jest OK.

Skomentuj

Pisałem już*o tym projekcie na AS i sceptycznie wypowiadałem się o schemacie zwrotnicy. Co do samej pochylonej skrzynki i skosów - super wygląd! Zrobię podobny kształt ale na innych przetwornikach. Podłogówki 2W na Satori MW16 4ohm i SATORI TW29RN forniruję w tej chwili. Zwrotnica powstanie pod koniec miesiąca i przesłucham też tą ze wspomnianego projektu. Mój schemat zwrotki prawdopodobnie zostanie udostępniony na forum.
                Piotr zauważ, że Satori MW16 to jednak mały głośnik. To nie jest Illuminator 18WU/4741 i takiego basu nie będzie. Mając 4kzł masz na super zestaw 3 drożny. Nie marnowałbym kasy na drogie WWT.
                Policz coś takiego:
                SB23NRXS45-8
                VIFA NE123W-08
                Satori TW29RN
                Wszystkie przetworniki dobrze znam więc wiem co polecam. Chyba, że musisz mieć wąskie kolumny i stąd pomysł na max 18cm. Wtedy sprawa się komplikuje. Pozdrawiam.
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Dzięki kolego w zasadzie to nie jestem na nic jeszcze zdecydowany jestem na L-4 (mam dużo czasu) i przeglądam różne projekty. Co do obudowy to zależy mi na jak węższej ale nie jest powiedziane że do 20cm.
                  Last edited by piotr f.; 10.06.2017, 10:46.

Skomentuj

Konrad, może zamiast Vify w zestawie 3D, do kompletu Satori MR13P ?

Skomentuj

Dzięki panowie temat idzie w dobrą stronę, na koniec dodamy 0,5 na dole i szafa będzie grała (np. http://www.diyaudio.com/forums/multi...cs-3-ways.html )

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                        Konrad, może zamiast Vify w zestawie 3D, do kompletu Satori MR13P ?
                        Pewnie, że lepiej bo niby lepszy i większy od NE12 ale prawie 2x droższy. Kolejne pytanie to dlaczego też nie Satori na dół i 4000zł to będzie dużo za mało.
                        Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
                        Dzięki panowie temat idzie w dobrą stronę, na koniec dodamy 0,5 na dole i szafa będzie grała (np. http://www.diyaudio.com/forums/multi...cs-3-ways.html )
                        Zerknąłem na ten wątek i autor to niestety straszny bałaganiarz. Usyfił te kolumny, szpachla - nie mogę na to patrzeć.

Skomentuj

Chodziło mi o kształt nie o wykonanie.

Skomentuj

Dla siebie robie 3W na Satori wlasnie w takim Avalonowym ksztalcie. Moje beda pochylone o 7" i na dole jeden wofer.

Skomentuj

A będzie można podglądnąć:)

Skomentuj

Nawet posluchac :) Tylko w pierwszej kolejnosci musze skonczyc 2w na Satori tez w Avalonowej budzie.

Skomentuj

Jeszcze jeden szczegół bas... teraz mam TL 10awx i chciałbym żeby w nowym projekcie basu było równie dużo, wiem pojęcie dużo jest nie mierzalne... względne.

Skomentuj

Może Pogromca sprawdzi WO24 w TL. Ja liniami się nie zajmuję. Dla mnie Satori w BR generuje absolutnie wystarczające zejście i jakość basu.
                                    Last edited by KonradRak; 26.06.2017, 08:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                      Może Pogromca sprawdzi WO24 w TL. Ja liniami się nie zajmuję. Dla mnie Satori w BR generuje absolutnie wystarczające zejście i jakość basu.
                                      Oj sprawdzi sprawdzi na pewno:thumbsup:

Skomentuj

Nie upieram się przy TL sam WO24 wygląda na solidny głośnik być może BR wystarczy. Dzięki panowie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X