Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakwas na chleb - dobry sprawdzony przepis.

Collapse
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    #21
    Od dawna nie kupuję w piekarni takiego badziewnego pieczywa .Zboża też pryskają aby mieć wyższą cenę za ziarno .W wielu krajach glifosat-randap jest zakazany .Kolego czarodziej znajdź odpowiedź dlaczego mąka jest taka biała ?Są jeszcze inne składniki dodawane do pożywienia ,zatem życzę smacznego

    Skomentuj


      #22
      Zakwas juz dokarmiam od niedzieli, zaczyna juz delikatnie cos pachniec/smierdziec z niego. Zakwas robie na mace razowej, nie wiem czy np mozna zakwas dokarmiac co jakis czas roznymi makami np na przemian przenna i np zytnia ?


      Pozdr
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

      Skomentuj


        #23
        Ogólnie staropolsko to na żytniej mące się robi zakwas.
        Trzeba, go później pilnować i regularnie dokarmiać aby się nie zepsuł.
        Miałem kiedyś dziesięcioletni zakwas ale nie dopilnowałem i spleśniał :( Ale był na tyle mocny, że chleb nie wymagał drożdży żeby urosnąć.
        Nie przejmuj się jak Ci pierwszy chleb nie wyrośnie. Zakwas podobno im starszy tym lepszy.


        BTW polecam do cista dodać łyżkę płaską miodu, chleb o wiele smaczniejszy w moim mniemaniu :)

        Skomentuj


          #24
          Pszenna słabo fermentuje. Ja zostałem przy czystym żytnim.
          Za to do wyrabianego ciasta możesz sypać co chcesz.

          Poszło z Commodore 64

          Skomentuj


            #25
            Upieczone i prawie juz zjedzone. Pierwszy chleb wyszedl bardzo fajnie. Polecam takie eksperymenty, warto.

            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

            Skomentuj

            Czaruję...
            X