Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa domu -rekuperacja, ogrzewanie, odkamienianie - jest ktoś w temacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłoga to będzie deska warstwowa, marzy mi się ułożona w jodełkę francuską (zobaczymy czy finansowo do udźwignięcia), łazienki i kuchnia płytki.
    Ściany wewnętrzne działowe są przewidziane z gazobetonu - mam teraz w mieszkaniu zrobioną z tego jedną ścianę i jest ok, myślałem, że będzie mniej wytrzymała.
    Ściany zewnętrzne i nośne to bloczki betonowe + 15cm styropianu.
    Chce zrobić upgrade i założyć lepsze okna 3 warstwowe na 3 uszczelkach i cieplejsze drzwi wejściowe bo zrezygnowałem z wiatrołapu.
    Niebawem mam dostać projekt rekuperacji i hydrauliki - niebawem wrzucę do weryfikacji

Postanowiliśmy tez zainwestować na tym etapie w rolety z napędem elektrycznym by były schowane w elewacji.
    Piec na 99% będzie buderus, co dalej jeśli chodzi o kotłownie i jej sterowanie powinienem wiedzieć i zaplanować?
    Rekupurator będzie jednak na nieużytkowym poddaszu

Skomentuj

Czyli do przodu a to ważne, powodzenia.
      Gazobeton jest ok, ja jak budowałem (ponad 20 lat temu), to miałem ściany z Maxa i wewnętrzne też z Maxa wąskiego. Niedawno rozbudowywałem dom i tylko gazobeton+ styropian. (Wkurza mnie do dzisiaj Max, gdy potrzebuję coś zamontować i kołek nie trzyma!, z gazobetonem nie ma takich problemów, nawet gwóźdź będzie trzymał :).
      Odnośnie rolet: schowane w elewacji, czyli tzw. RKS-y?(skrzynka montowana nad nadprożem), znajdź przekrój takiej rolety w necie i popatrz odnośnie izolacji cieplnej, bo ja zrezygnowałem swego czasu z RKS-ów na rzecz zewnętrznych, ale to było już dawno temu, może teraz to lepiej rozwiązują, brat zamontował RKS-y i docieplał rewizję od środka, bo wtedy był to dekiel grubości 1cm i trochę to chłodu puszczało, gdy reszta docieplona 15 cm styropianem.
      Same rolety docenisz bardzo szybko, zimą, latem, dniem i nocą :).
      Okna jak najbardziej 3-warstwowe, bo stolarka okienna i drzwiowa to największy problem w związku ze słabą izolacją termiczną.
      Nie likwiduj wiatrołapu (a przynajmniej to przemyśl), ja dodawałem wiatrołap podczas budowy domu i uważam, że było to bardzo dobre posunięcie z mojej strony (śnieg i deszcz mi o tym przypomina ).

Skomentuj

to jest wstępny plan parteru z moimi zmianami. może macie jakieś pomysły i sugestie to chętnie posłucham:))
        ze wyprzędu na przeróbkę funkcjonalności garażu nie wiem czy ten wiatrołap ma sens

Skomentuj

Gabinet ale kosztem wiatrołapu... szukaj dobrych drzwi wejściowych.

Skomentuj

Fajnie że salon rozszerzyłeś, to podcięcie było od czapy. Wiatrołap - możesz sobie zrobić w postaci obudowy z jakichś okiennych elementów z systemu elewacyjnego opartego o słupek pod daszkiem wejściowym. Dużo daje. No i jednak powtórzę: polecam ci ścianki wewnętrzne z silki a nie z gazobetonu. Jest kilka razy cięższa i sztywniejsza, więc zapewnia sporo lepszą tłumienność.

Skomentuj

Ja bym z garazu grzanego nie rezygnował.
              Łazienki z kotłownią nie dasz rady zamienić?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                Fajnie że salon rozszerzyłeś, to podcięcie było od czapy. Wiatrołap - możesz sobie zrobić w postaci obudowy z jakichś okiennych elementów z systemu elewacyjnego opartego o słupek pod daszkiem wejściowym. Dużo daje. No i jednak powtórzę: polecam ci ścianki wewnętrzne z silki a nie z gazobetonu. Jest kilka razy cięższa i sztywniejsza, więc zapewnia sporo lepszą tłumienność.
                to dobry pomysł - o tym nie pomyślałem żeby dać wiatrołap poza domem murze pogadać w deweloperem.
                co do silikatu tez pogadam czy będzie chciał na moje potrzeby zmienić technologię...:))
                też nie wiem kto wpadł na taki pomysł by robić wcięcie na taras kosztem salonu (lol)

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                Ja bym z garazu grzanego nie rezygnował.
                Łazienki z kotłownią nie dasz rady zamienić?
                garaż grzany - nie widzę potrzeby, szczególnie ze za 1/4 wartości zrobię sobie wiate na 2 auta ze składzikiem na ogrodowe akcesoria. Samochody też szybcie rdzewieją w ciepłym garażu.
                Zależy nam na prawdziwej łazience i dodatkowym pokoju na dole - rodzina się powiększa i póki dzieci małe to fajnie moc je chociażby zalulać na dole a nie biegać na piętro.
                Zamienić łazienkę z kotłową tez słabo bo stracę dużo przestrzeni pod schodami gdzie mogę wstawić zmiękczacz wody i zasobnik.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                Gabinet ale kosztem wiatrołapu... szukaj dobrych drzwi wejściowych.
                będą takie do pasywnego domu chyba 8 cm grubości i porządną szczelnością.

Skomentuj

W tym roku wstawiłem sobie drzwi firmy Derpal model Icak. Drzwi drewniane, grube i szczelne.

Skomentuj

Podstawowe pytania: jaka działka i wymiary, jaki dom i jaki dach / czy to kwadraciak, czy dwu, czy czterospadowy dach ( bo podobno to bliżniak), jaki grunt, teren na którym będzie budowany i co wokoło ( pole, las, osiedle)?

Skomentuj

Hejka.
                      Roboty posuwają się do przodu.
                      W załączeniu przesyłam projekty - proszę popatrzcie na rekupuracje. Czy waszym zdaniem jest ok?? w posadzce na 1 piętrze będą rury 2x63mm do każdego nawiewu/wywiewu (nie da się grubszych ze względu na podłogówkę?)
                      Załączone pliki

Skomentuj

Do autora wątku:
                        1) Z jakich powodów zdecydowałeś się na ogrzewanie podłogowe? Podłogówka w całym domu - jeśli w technice tzw. mokrej, to bardzo zły pomysł.
                        2) Masz zamiar użyć pompy ciepła na potrzeby przygotowania c.w.u? Jeśli tak, to bardzo zły pomysł.
                        ;-).

Skomentuj

1. dlaczego to zły pomysł?? uwielbiam podłogowe i taki plan był od samego początku. Proszę powiedz co jest z tym nie tak??
                          2. Nie przewiduję pompy ciepła

Skomentuj

1) Powodów jest parę. Tutaj opisałem je pokrótce: http://www.polskiinstalator.com.pl/a...sze-i-dlaczego. Tutaj trochę szerzej: https://ksiegarnia.pwn.pl/Grzejniki-...1127130,p.html . Tutaj najbardziej kompleksowo: https://www.springer.com/gp/book/9783319552415 . Jeśli byłeś tych faktów świadomy i wybrałeś mając na uwadze ograniczenia podłogówki, to OK.
                            2) Całe szczęście, dla ciebie ;-).

Skomentuj

fajny tekst, jestem świadomy wad i zalet takiego ogrzewania i decyzja zapadła:)
                              może chcesz się wypowiedzieć o projekcie rekupuracji bo to temat dla mnie obcy

Skomentuj

Zerknę na to, ale nie wiem kiedy, bo z czasem u mnie kiepsko, żeby dokładnie przeanalizować. Ale jeśli instalację zaprojektował ktoś, kto się na tym zna i robi to na co dzień (i ma uprawnienia budowlane w tym zakresie), to zapewne błędów nie będzie. Sprawa podstawowa na później - rozumiem, że budynek jeszcze nie stoi, więc jest na to czas. Na gotowym obiekcie koniecznie przeprowadź próbę szczelności (zgodnie z metodyką opisaną w normie PN-EN-ISO 9972, przeprowadzoną przez profesjonalną ekipę) i dopilnuj, żeby krotność wymiany powietrza n50 była na jak najniższym poziomie. W przypadku dużych nieszczelności konstrukcji budynku system wentylacji z rekuperacją nie będzie działał efektywnie.
                                Last edited by Racjonalny; 10.03.2019, 20:33.

Skomentuj

o polecane reku przez dewelopera. Znacie te produkty??

*Systemair - typ: SAVE VTR

*Salda RIRS

*OSTBERG HERU

*INWEST-PRODUCT EnergySaving IPRS

tańsze:

*Kinetic Advance z Wi-Fi

*Vents VU

Skomentuj

Czaruję...
                                  X