Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AVS 2019 - projekt forumowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jutro wyruszą w drogę do nowych budek

Skomentuj

Mogę udostępnić do pogrzebania SS Discovery D2604/832002 LE; Satori MR13P-4; 26W/4558T00 gdyby nie było materiału na AVS, trzymam je na projekt 3 drożnych monitorów w oz ale nie mogę się zabrać.
      Last edited by stojo; 15.07.2019, 22:17.

Skomentuj

Panowie, bawie sie teraz nieco "budowlanką"
        i naszla mnie taka mysl - moze by tak kolumny z betonu?
        byly rok temu u sasiadow monitorki z betonu

myslalem zeby wykonac je metoda formy traconej (styropian, ktory pozniej wytopie z wnetrza) i moze dac 2 zestawy do porownania? klasyczny mdf i beton obok siebie

Luszti, bedziesz mial moze 2 zestawy glosnikow?

Skomentuj

Same scany i sb może zrobić na czymś innym np.na etonach mam er4 i średni eton 7-360/37 hex no i można coś dać na bas. Co myślicie o takich głośnikach?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            Luszti, bedziesz mial moze 2 zestawy glosnikow?
            Ja w tym roku nie uczestniczę w projekcie forumowym na AVS, więc pytanie chyba nie do mnie :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Gdy jeszcze są potrzebne projekty, to mogę udostępnić swoje open-baffly. W komplecie z procesorem, subami i ampem.
              Po wakacjach będę mógł zaprosić na "face control" gdy waszym zdaniem projekt wygląda ciekawie.

Jestem ciekawy jakie będą opinie odwiedzających z tego projektu, więc jestem gotowy pomóc z dyżurem na wystawie i opłacić część składki za pokój.

Głośniki to RCF ND950, Beyma 12mwnd, suby na 830452, zestrojone na Q0,4.
              Last edited by chebum; 01.08.2019, 17:39.

Skomentuj

Kilka zdjęć z przebiegu prac nad kolumnami na AVS 2019

Przygotowujemy drewno - lity jesion

Sklejamy na formatki

Przygotowane płyty formatujemy na pożądane wymiary

Przygotowane sformatowane kawałki czekają na swoją kolei

sklejanie korpusów

A ściski to nie śmieci - można z tego zrobić jeszcze audiofilskie podstawki pod kable. Pracując w drewnie nic się nie marnuje.

niedługo ciąg dalszy jak tylko znajdę / zrobię jakieś zdjęcia.

Obudowy są już gotowe - głośniki już pracują. Jest plan we wrześniu jeszcze skończyć.
                Last edited by Zap Projekt; 17.09.2019, 21:39.

Skomentuj

O! Powstają budki dla Scanów.:)

Skomentuj

Kolejna partia zdjęć z realizacji prac ...
                    Staram się celowo umieszczać na zdjęciach narzędzia i materiały jakie zostały użyte przy pracach.

Formatowane drewno pozycjonujemy / wzmacniamy i sklejamy przy użyciu lameli

Wstępne wygładzenie powierzchni

Przygotowanie Frezarki

Frez profilowy "wykładniczy" i zabieramy się za obrabianie wszystkich krawędzi.

W między czasie ze ścinek przy formatowaniu płyt na kolumny powstają Ramy na zdjęcia A4 :)

Stara chyba już 10 letnia makita nadal działa jak nowa i jej kolejnym zadaniem będą frezy i otwory pod głośniki

Z mojej praktyki najlepsze frezy do wycinania otworów i pod frezowań

Pierwsze przymiarki

Rzut Oka na krawędzie

Dobry frez, twarde drewno i mamy krawędzie tak ostre ...

... ze na powaźnie trzeba uważać aby nie pociąć Sobie skóry przy załamywaniu krawędzi.

Rzut drugim okiem na to jak ułożyła się kolorystyka drewna

Do drewna Jesionowego będziemy używać preparatów Minwax

Małe porównanie do aplikacji z 15 stką ...

I na koniec dylemat jakie wybarwienie wybrać :)

Last edited by Zap Projekt; 05.10.2019, 22:05.

Skomentuj

Jedziecie z tematem.
                      Potrzeba sprzętu do spalenia :P

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                        Jedziecie z tematem.
                        Potrzeba sprzętu do spalenia :P
                        Jak weźmiesz iAmpa to będzie czym;p

Skomentuj

Ha no.
                          Troche nad tym myslalem i wydaje mi się ze to był problem z interkonektem albo cos przy polaczeniu - tak jakby + bez masy i poszla kaszana.

Cale szczęście, Janek już ma cewki i gra

Skomentuj

szkoda ze nie mam tanich stxow w tym roku na spalenie :p

Skomentuj

Ha no.
                              Troche nad tym myslalem i wydaje mi się ze to był problem z interkonektem albo cos przy polaczeniu - tak jakby + bez masy i poszla kaszana.

Cale szczęście, Janek już ma cewki i gra
                              Czasem się tak zdarza przy przepinaniu włączonych sprzętów. Nie złapałem jak było w tym przypadku, działo się to tak szybko:/
                              Dobrze że już morele graja ale szkoda że nie mieliśmy okazji posłuchać tych kolumn. Szkoda też ogromu pracy włożonej w pakowanie kolumn przez Janka.

Skomentuj

Kolejna porcja informacji ...

Poniżej ostatnie zdjęcia kolumn przed demontażem głośników i przygotowaniami pod lakierowanie.
                                A także co na pewno ciekawsze ostateczna wersja zwrotnicy w kilku pomiarach.

Głośniki zaaplikowane w OZ około 18 litrów. Filtracja to 3 rząd dla kopułki i 1 rząd dla woofera.

Teraz obudowy będą lakierowane. W między czasie podrzucę jeszcze kilka reporterskich fotek z montażu.
                                No i pakujemy i wysyłamy :)
                                Last edited by Zap Projekt; 09.10.2019, 22:31.

Skomentuj

Po AVS bede miec prosbe zeby przygotowac dokumentacje i wrzucic ja tutaj: http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/

Skomentuj

Po AVS bede miec prosbe zeby przygotowac dokumentacje i wrzucic ja tutaj: http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/
                                    Postaramy się przygotować jeszcze przed AVS :)

Skomentuj

Nie macie do tego dostepu, tam jest picocms - lecz jesli dostarczycie mi jakis ladny plik z fotkami to postaram sie przeniesc 1:1
                                      Dziekuje

Btw. standy beda rowniez czy mamy cos ogarnac?

Skomentuj

Btw. standy beda rowniez czy mamy cos ogarnac?
                                        Dedykowanych nie będzie, może być prowizorka z przerobionych drewnianych stołków barowych.

Skomentuj

Ja mam takie surowe z MDF specjalnie pod AWS, napisz jaki rozstaw nozek to pomierze czy wejda na te standy.
                                          https://diyaudio.pl/i/14851/25f997ae...1546378346.jpg

Ewentualnie skroce je o 10cm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X