Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
AVS 2019 - projekt forumowy
Collapse
X
-
Panowie, bawie sie teraz nieco "budowlanką"
i naszla mnie taka mysl - moze by tak kolumny z betonu?
byly rok temu u sasiadow monitorki z betonu
myslalem zeby wykonac je metoda formy traconej (styropian, ktory pozniej wytopie z wnetrza) i moze dac 2 zestawy do porownania? klasyczny mdf i beton obok siebie
Luszti, bedziesz mial moze 2 zestawy glosnikow?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaLuszti, bedziesz mial moze 2 zestawy glosnikow?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Gdy jeszcze są potrzebne projekty, to mogę udostępnić swoje open-baffly. W komplecie z procesorem, subami i ampem.
Po wakacjach będę mógł zaprosić na "face control" gdy waszym zdaniem projekt wygląda ciekawie.
Jestem ciekawy jakie będą opinie odwiedzających z tego projektu, więc jestem gotowy pomóc z dyżurem na wystawie i opłacić część składki za pokój.
Głośniki to RCF ND950, Beyma 12mwnd, suby na 830452, zestrojone na Q0,4.Last edited by chebum; 01.08.2019, 17:39.
Skomentuj
-
Kilka zdjęć z przebiegu prac nad kolumnami na AVS 2019
Przygotowujemy drewno - lity jesion
Sklejamy na formatki
Przygotowane płyty formatujemy na pożądane wymiary
Przygotowane sformatowane kawałki czekają na swoją kolei
sklejanie korpusów
A ściski to nie śmieci - można z tego zrobić jeszcze audiofilskie podstawki pod kable. Pracując w drewnie nic się nie marnuje.
niedługo ciąg dalszy jak tylko znajdę / zrobię jakieś zdjęcia.
Obudowy są już gotowe - głośniki już pracują. Jest plan we wrześniu jeszcze skończyć.Last edited by Zap Projekt; 17.09.2019, 21:39.
Skomentuj
-
Kolejna partia zdjęć z realizacji prac ...
Staram się celowo umieszczać na zdjęciach narzędzia i materiały jakie zostały użyte przy pracach.
Formatowane drewno pozycjonujemy / wzmacniamy i sklejamy przy użyciu lameli
Wstępne wygładzenie powierzchni
Przygotowanie Frezarki
Frez profilowy "wykładniczy" i zabieramy się za obrabianie wszystkich krawędzi.
W między czasie ze ścinek przy formatowaniu płyt na kolumny powstają Ramy na zdjęcia A4 :)
Stara chyba już 10 letnia makita nadal działa jak nowa i jej kolejnym zadaniem będą frezy i otwory pod głośniki
Z mojej praktyki najlepsze frezy do wycinania otworów i pod frezowań
Pierwsze przymiarki
Rzut Oka na krawędzie
Dobry frez, twarde drewno i mamy krawędzie tak ostre ...
... ze na powaźnie trzeba uważać aby nie pociąć Sobie skóry przy załamywaniu krawędzi.
Rzut drugim okiem na to jak ułożyła się kolorystyka drewna
Do drewna Jesionowego będziemy używać preparatów Minwax
Małe porównanie do aplikacji z 15 stką ...
I na koniec dylemat jakie wybarwienie wybrać :)
Last edited by Zap Projekt; 05.10.2019, 22:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaJedziecie z tematem.
Potrzeba sprzętu do spalenia :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaHa no.
Troche nad tym myslalem i wydaje mi się ze to był problem z interkonektem albo cos przy polaczeniu - tak jakby + bez masy i poszla kaszana.
Cale szczęście, Janek już ma cewki i gra
Dobrze że już morele graja ale szkoda że nie mieliśmy okazji posłuchać tych kolumn. Szkoda też ogromu pracy włożonej w pakowanie kolumn przez Janka.
Skomentuj
-
Kolejna porcja informacji ...
Poniżej ostatnie zdjęcia kolumn przed demontażem głośników i przygotowaniami pod lakierowanie.
A także co na pewno ciekawsze ostateczna wersja zwrotnicy w kilku pomiarach.
Głośniki zaaplikowane w OZ około 18 litrów. Filtracja to 3 rząd dla kopułki i 1 rząd dla woofera.
Teraz obudowy będą lakierowane. W między czasie podrzucę jeszcze kilka reporterskich fotek z montażu.
No i pakujemy i wysyłamy :)Last edited by Zap Projekt; 09.10.2019, 22:31.
Skomentuj
-
Po AVS bede miec prosbe zeby przygotowac dokumentacje i wrzucic ja tutaj: http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaPo AVS bede miec prosbe zeby przygotowac dokumentacje i wrzucic ja tutaj: http://projekty-audioshow.diyaudio.pl/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaBtw. standy beda rowniez czy mamy cos ogarnac?
Skomentuj
-
Ja mam takie surowe z MDF specjalnie pod AWS, napisz jaki rozstaw nozek to pomierze czy wejda na te standy.
https://diyaudio.pl/i/14851/25f997ae...1546378346.jpg
Ewentualnie skroce je o 10cm
Skomentuj
Skomentuj