Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AVS 2019 - projekt forumowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Znowu mnie tu bajki opowiadasz. Perla to klejonka z drewna, niewielkich kawałków, te przecież musza być łączone w odpowiedni sposob. Czy to jest klejone z desek jednej dlugosci, czy z klepek frezowanych to dalej jedno i drugie jest klejonka.

https://www.stereolife.pl/archiwum/t...4-xavian-perla

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      droższy Orfeo to coś koło 28 tysi i tam siedzą już lepsze głośniki z Włoch - ale tez bez przesady - można je kupić na kilka stówek.
      Te sici z orfeo polecam :) . Bardzo dobre głośniki. W swojej cenie IMO nie mają konkurencji. Na pewno lepsze od sba mfc i nrx. Jedną kolumnę już mam skończoną na nich. Teraz tylko drugą dokończyć :) . Już na jednej było słychać że jak za tą cenę jest grubo :) . W tym przypadku moim zdaniem cena nie gra. Słyszałem niejedne droższe kolumny na o wiele bardziej uznanych i poważanych głośnikach i moim zdaniem nie grało to tak dobrze jak te sici.

Te kilka stówek to dokładnie 600zł. za komplet.
      Last edited by Oskar29; 19.10.2019, 00:08.

Skomentuj

No tak jedno i drugie jest klejonka ale,
        Potoczne nazewnictwo u Stolarzy i Handlu płytami drewnianymi:

Monolit - to kawałek drewna np. wycinek z pnia z którego można zrobić np. blat do stołu pod warunkiem że uda się go wysuszyć aby się nie wykrzywił. Bardzo rzadko spotykany w wyrobach gotowych.

Drewno lite - to takie klejone tylko po długości z reguły na płasko czyli bez żadnych mikrowczepów itp. - Tarcice w postaci desek itp rozcina się i ponownie skleja obracając słoje i naprężenia własnie po to aby znacząco zwiększyć wytrzymałość i właściwości takiego drewna

drewno klejone na mikro wczep to tzw. klejonka mikrowczep lub klejonka fineline w zależności czy kleimy w poziomie czy pionie.

Tak - jedno i drugie jest klejone ale na rynku pod nazwą Lite występuje własnie takie klejone po długości. Monolitów do niczego się prawie nie używa - no chyba że jako deski na rusztowanie.
        Co innego Tarcica która celowo na profile grube np. belki i kantowniki. Z tańszego drewna powszechnie stosowane w budownictwie z droższego do wyrobu ram czy nóg.

Tarcice litą aby cokolwiek z niej zrobić trzeba kleić - ale po sklejeniu dalej jest Lita :)

Ale my mówimy o płytach płaskich klejonych a te klejone tylko po długości to tzw. drewno lite (klejonka lita ). Bo bardziej litego już nie ma w płytach.
        Te klejone po długości i szerokości z klepek to tzw. klejonka mikrowczep - dla zmylenia przeciwnika niekiedy avangarde. Podobnie jak drewno najgorszej klasy nazywane jest rustikal :)
        Last edited by Zap Projekt; 19.10.2019, 00:17.

Skomentuj

Nawet rożne firmy potrafią rożnie nazywać swoje wyroby. Klejonka lita i klejonka na mikro wczepy to nadal klejonka, z tego samego materiału. To jednak jest tutaj nieistotne, bo odchodzimy od tematu.
          Tani Xavian jest robiony z drewna klejonego, a nie płyty drewno pochodnej i to jest zasadnicza różnica, kasa musi się zgadzać. Diapason to wyższa polka nie tylko z uwagi na dźwięk, ale również i wykonanie.

Co do głośników Sica, to akurat Xavian skutecznie mnie od nich odpycha :) Czy są lepsze od Sba? Trudno jednoznacznie ocenić. Audiothlon pokazał, ze kolumny na tanich Sba potrafią zagrać znakomicie.

Nadal dobre produkty to jeszcze za mało na smaczna zupę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
            Te sici z orfeo polecam . Bardzo dobre głośniki. W swojej cenie IMO nie mają konkurencji. Na pewno lepsze od sba mfc i nrx. Jedną kolumnę już mam skończoną na nich. Teraz tylko drugą dokończyć . Już na jednej było słychać że jak za tą cenę jest grubo . W tym przypadku moim zdaniem cena nie gra. Słyszałem niejedne droższe kolumny na o wiele bardziej uznanych i poważanych głośnikach i moim zdaniem nie grało to tak dobrze jak te sici.

Te kilka stówek to dokładnie 600zł. za komplet.
            Nie na temat...
            Czy mógłbyś podać modele przetworników?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Nie na temat...
              Czy mógłbyś podać modele przetworników?

Skomentuj

Nie na temat...
                Interesowałem się kiedyś głośnikami Sica, ale z racji słabej dostępności olałem temat.

Dobrze było by gdyby ktoś obeznany w temacie miał możliwość sprawdzenia tych głośników.

Last edited by marian; 19.10.2019, 12:38.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Interesowałem się kiedyś głośnikami Sica, ale z racji słabej dostępności olałem temat.
                  Firma chyba bardziej spotykana w konstrukcjach estradowych, w domowych pierwszy raz tutaj zauważyłem.

Skomentuj

Apropo dyskusji nt łączenia drewna zacinanego na 45 stopni. Poniżej mojego wykonania fragment szafki w łazience. Balty z Leroy Merlin z klejonki bukowej zacięte przez stolarza na 45 stopni złożone własnymi rękoma bez żadnych specjalnych przyrządów. Poradziłem sobie tym co miałem w garażu. A warsztatu stolarskiego nie mam. Ponadto szafka nie ma dolnej ścianki, półki czy czegokolwiek co zamykałoby bryłę. Wisi sobie bidula już półtora roku i poza tym, że trochę rogi już poobcierane jak widać bo każdy się opiera przy myciu zębów a wykończone olejem. Jednak, żadnych pęknięć czy też rozwarstwień na połączeniu nie widać. A łazienka to nie suchutki salon.

Pozdrawiam.

Skomentuj

No to kończymy :) ...

Polakierowane

Zwrotnice z wyboru na Tanich elementach. Jak na takich budżetowych Komuś zagra to nikt Mu nie zabroni złocić, taśmować i zalać olejem swoje zwrotnice :)

Wytłumienie - bituma czarna 4 + 2 oraz polyester szary 550

Okablowanie - Solidnie Core

Zwrotnice przykręcamy

Wytłumieniem wypełniamy

Głośniki wkładamy , przykręcamy

I słuchamy ...

Last edited by Zap Projekt; 26.10.2019, 17:45.

Skomentuj

Super.
                        W ktory dzien je dowieziecie, czwartek - piatek?

Skomentuj

Mogę w czwartek - poproszę o instrukcję - gdzie i o której godzinie mam podjechać.
                          Telefon podam na P.W.

Skomentuj

Kilka fotek jeszcze z innego aparatu - powinny być lepszej jakości. Dla kontrastu obok podłogówki.

Teraz czas się zabrać za opisy projektu aby można było go opublikować ...

Skomentuj

Ładne. Jedne i drugie. :thumbup:
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czaruję...
                              X