Witajcie
Mam pomysł na zbudowanie odtwarzacza sieciowego (stremera)
Dlaczego?
Mieć możliwość aktualizacji softu, dostęp do dokumentacji oraz wgląd w konstrukcję
Odtwarzacze sieciowe Pioneera mają ograniczone wsparcie a inne konstrukcje nie zachwycają jakością
Odtwarzacz sieciowy jako oddzielne urządzenie TYLKO z wyjściami cyfrowymi (optycznymi)
Na urządzenie składałoby się:
-obudowa aluminiowa
-ekran 5-8" na froncie
-podstawowe przyciski takie jak: play, stop, pauza, przesuń w lewo, przesuń w prawo
-włącznik zasilania
-płyta ITX lub NANO-ITX w środku (chłodzenie pasywne, zasilanie z 12V) z kartą ethernet
-karta Wifi + Bluetooth jako oddzielna karta mini-pci-e lub pci-e
-transformator sieciowy z filtrem
-gniazdo USB na froncie obudowy do podłączenia pendrive (USB 3.0)
-dysk SSD na system oraz muzykę (mSATA/NVMe/SATA)
-brak chłodzenia w postaci wentylatorów
Funkcjonalność:
Odtwarzanie wszystkich formatów muzyki (FLAC, MP3 itd)
Łączność wifi lub ethernet z możliwością mapowania dysków sieciowych i FTP
aplikacje spotify, tidal itd
Możliwość używania jako urządzenia bluetooth audio w standardzie AptX (bezstratna transmisja audio po bluetooth, wymagany min. wersja 4.0 lub 4.1 oraz wsparcie dla systemu operacyjnego)
Do urządzenia podłączony byłby DAC więc nie chcę wbudowywać go w urządzenie jednak jak pojawi się chęć innych użytkowników można coś wykorzystać
Założyłem ten temat głównie dlaczego aby sprawdzić czy jest ktoś chętny podjąć się budowy takie urządzenia
Ode mnie: jestem programistą i chętnie dorobiłbym jakąś edycję softu do tego
Obecny stan: wykonanie na zamówienie obudowy aluminiowej z frezowanym otworem na ekran oraz wytoczenie guzików z aluminium. Następnie naniesienie napisów na panel przedni (kalkomania)
Wiem że takie rozwiązania (podobne) są gotowe lecz nie znalazłem niczego co by to spełniało
Mam pomysł na zbudowanie odtwarzacza sieciowego (stremera)
Dlaczego?
Mieć możliwość aktualizacji softu, dostęp do dokumentacji oraz wgląd w konstrukcję
Odtwarzacze sieciowe Pioneera mają ograniczone wsparcie a inne konstrukcje nie zachwycają jakością
Odtwarzacz sieciowy jako oddzielne urządzenie TYLKO z wyjściami cyfrowymi (optycznymi)
Na urządzenie składałoby się:
-obudowa aluminiowa
-ekran 5-8" na froncie
-podstawowe przyciski takie jak: play, stop, pauza, przesuń w lewo, przesuń w prawo
-włącznik zasilania
-płyta ITX lub NANO-ITX w środku (chłodzenie pasywne, zasilanie z 12V) z kartą ethernet
-karta Wifi + Bluetooth jako oddzielna karta mini-pci-e lub pci-e
-transformator sieciowy z filtrem
-gniazdo USB na froncie obudowy do podłączenia pendrive (USB 3.0)
-dysk SSD na system oraz muzykę (mSATA/NVMe/SATA)
-brak chłodzenia w postaci wentylatorów
Funkcjonalność:
Odtwarzanie wszystkich formatów muzyki (FLAC, MP3 itd)
Łączność wifi lub ethernet z możliwością mapowania dysków sieciowych i FTP
aplikacje spotify, tidal itd
Możliwość używania jako urządzenia bluetooth audio w standardzie AptX (bezstratna transmisja audio po bluetooth, wymagany min. wersja 4.0 lub 4.1 oraz wsparcie dla systemu operacyjnego)
Do urządzenia podłączony byłby DAC więc nie chcę wbudowywać go w urządzenie jednak jak pojawi się chęć innych użytkowników można coś wykorzystać
Założyłem ten temat głównie dlaczego aby sprawdzić czy jest ktoś chętny podjąć się budowy takie urządzenia
Ode mnie: jestem programistą i chętnie dorobiłbym jakąś edycję softu do tego
Obecny stan: wykonanie na zamówienie obudowy aluminiowej z frezowanym otworem na ekran oraz wytoczenie guzików z aluminium. Następnie naniesienie napisów na panel przedni (kalkomania)
Wiem że takie rozwiązania (podobne) są gotowe lecz nie znalazłem niczego co by to spełniało
Skomentuj