Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz sieciowy - propozycja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwarzacz sieciowy - propozycja

Witajcie

Mam pomysł na zbudowanie odtwarzacza sieciowego (stremera)
    Dlaczego?
    Mieć możliwość aktualizacji softu, dostęp do dokumentacji oraz wgląd w konstrukcję
    Odtwarzacze sieciowe Pioneera mają ograniczone wsparcie a inne konstrukcje nie zachwycają jakością

Odtwarzacz sieciowy jako oddzielne urządzenie TYLKO z wyjściami cyfrowymi (optycznymi)
    Na urządzenie składałoby się:
    -obudowa aluminiowa
    -ekran 5-8" na froncie
    -podstawowe przyciski takie jak: play, stop, pauza, przesuń w lewo, przesuń w prawo
    -włącznik zasilania
    -płyta ITX lub NANO-ITX w środku (chłodzenie pasywne, zasilanie z 12V) z kartą ethernet
    -karta Wifi + Bluetooth jako oddzielna karta mini-pci-e lub pci-e
    -transformator sieciowy z filtrem
    -gniazdo USB na froncie obudowy do podłączenia pendrive (USB 3.0)
    -dysk SSD na system oraz muzykę (mSATA/NVMe/SATA)
    -brak chłodzenia w postaci wentylatorów
    Funkcjonalność:
    Odtwarzanie wszystkich formatów muzyki (FLAC, MP3 itd)
    Łączność wifi lub ethernet z możliwością mapowania dysków sieciowych i FTP
    aplikacje spotify, tidal itd
    Możliwość używania jako urządzenia bluetooth audio w standardzie AptX (bezstratna transmisja audio po bluetooth, wymagany min. wersja 4.0 lub 4.1 oraz wsparcie dla systemu operacyjnego)

Do urządzenia podłączony byłby DAC więc nie chcę wbudowywać go w urządzenie jednak jak pojawi się chęć innych użytkowników można coś wykorzystać

Założyłem ten temat głównie dlaczego aby sprawdzić czy jest ktoś chętny podjąć się budowy takie urządzenia

Ode mnie: jestem programistą i chętnie dorobiłbym jakąś edycję softu do tego
    Obecny stan: wykonanie na zamówienie obudowy aluminiowej z frezowanym otworem na ekran oraz wytoczenie guzików z aluminium. Następnie naniesienie napisów na panel przedni (kalkomania)

Wiem że takie rozwiązania (podobne) są gotowe lecz nie znalazłem niczego co by to spełniało

Raspberry pi spełni te wymagania, nie wiem jak z aptx ale budowa PC do muzyki to jest overkill jak za 180 masz rpi 3 i pełno gotowych rozwiązań.

Skomentuj

proponujesz raspberry pi zero lub inne + obudowę + ekran?
      Ethernet po USB i WiFi po USB?

Skomentuj

Raspberry pi 3 ma WiFi, ethernet i bluetooth. Jest jeszcze coś takiego jak Raspberry pi zero W i ono ma WiFi i BT.

Skomentuj

Tylko nie używajcie I2S z RPi jako interfejs do DACa, zdecydowanie jakieś asynchroniczne USB, np. interfejs USB .3'lite'a.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A co jest nie tak z I2S w RPI?

Skomentuj

najprostsze i tanie a dobre rozwiązanie to : X96 MAX 4/64GB ANDROID
              https://allegro.pl/oferta/x96-max-4-...kod-7698150252
              i masz już odtwarzacz internetowy Android z optykiem do 48 khz , ale jeśli dodasz dobry DAC na złącze USB 3 i zainstalujesz TIDAL-a oraz USB Audio Player PRO
              https://play.google.com/store/apps/d...layerpro&hl=pl
              to masz świetną jakość 24/192 np. w TIDAL MASTERS

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://tidal.com/pl/masters

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                A co jest nie tak z I2S w RPI?
                Przerażające zakłócenia ?

Skomentuj

oczywiście słuchając tidala na powyższym sprzęcie telewizor jest włączony tylko w czasie wyszukiwania i wyboru muzyki , jeśli ktoś chce cały czas mieć podgląd to są male ekrany na hdmi np. https://botland.com.pl/pl/wyswietlac...owy&results=60

Skomentuj

celem projektu jest zbudowanie urządzenia ewentualnie z wbudowanym daciem

ma to być odpowiednik urządzenia fabrycznego jednak z możliwością zmiany oprogramowania

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                      Przerażające zakłócenia ?
                      Zakłócenia jako takie to jedno, ale przede wszystkim spory jitter. Nie bez powodu ludziska budują pod RPi reclockery FIFO :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

DUŻY jitter? http://archimago.blogspot.com/2018/1...touch.html?m=1

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Moim zdaniem do uzyskania lepszej jakości nie ma co bawić się w raspberry pi
                          1) karty microSD są bardzo problematyczne ze względu na swoją konstrukcję i ich przeznaczeniem NIE JEST bycie dyskiem twardym
                          2) łączność poprzez Wi-Fi odbywająca się za pośrednictwem karty USB jest co najmniej problemem
                          3) płyta którą wybiorę posiadać już będzie wyjście cyfrowe i optyczne zintegrowane na płycie głównej
                          4) oprogramowaniem będzie prawdopodobnie KODI z pilotem KORE dostosowane do ekranu

Temat założyłem aby zapytać czy są inny chętni do zbudowania takiego urządzania jednak chyba raspberry pi jest dużo chętniej wybierane.

Skomentuj

Moze jakis intel atom i temu podobne z płytą która miałaby wbudowane wifi, bt, itp. Ewentualnie może tablet z karta audio na usb?

Skomentuj

Dobry system ładuje się do RAM (np. piCorePlayer), więc karta mSD może mieć tylko 256mb i też będzie dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
                                Dobry system ładuje się do RAM (np. piCorePlayer), więc karta mSD może mieć tylko 256mb i też będzie dobrze.

To nie jest cały problem. Raspberry pi ma swoje ograniczenia i wolałbym uniknąć stosowania go tutaj.

Skomentuj

Może nie dokładnie to co chcesz ale polecam chromecast audio za "stówkę". Łaczy się z siecia wifi, po konfiguracji z dowolnego przenośnego urządzenia i PC'ta mogę słuchać muzyki online, wysyłka po optyku do amplitunera i więcej nie trzeba.

Skomentuj

Leniwy, o jakich ograniczeniach mówisz? Bo patrząc na co chcesz osiągnąć to ich nie widać...

Skomentuj

1) raspberry pi ma kartę micro SD - ograniczenie samo w sobie gdyż karta microsd nie nadaje się do zainstalowanego systemu
                                      2) moduł ethernet (realnie 20-30mbps) jest właściwie urządzeniem USB co samo w sobie nie jest dobrym pomysłem
                                      3) dołożenie karty WiFi jest możliwe tylko po USB które i tak już jest obciążone
                                      4) wydajność prądowa złączy USB jest niewystarczająca do zasilania zewnętrznych urządzeń takich jak panel dotykowy

Podsumowując: nie bez powodu w przemyśle oraz PC stosuje się dyski mSATA/SATA/M.2 zamiast kart pamięci. Dla starszych komputerów można zastosować kartę pamięci CF w miejsce dysku PATA lecz nie działa to dobrze, a adapter PATA -> SATA już tak
                                      W kartach microsd (przemysłowych np. GoodRAM industrial) parametry są poprawione lecz jest to nośnik bardzo niestabilny

Reasumując:
                                      W płycie ITX z normalnym zasilaniem będzie odpowiednia wydajność prądowa całego układu, złącza USB nie będą przeładowane dużą ilością urządzeń gdyż to wpływa na problemy ze stabilnością
                                      Karta WiFi będzie na PCI-e a dysk na mSATA, ethernet także będzie kartą PCI-e

Dodam że urządzenie powinno mieć ekran i być odtwarzaczem odpowiadającym produkcji dostępnej ogólnie na rynku jednak bez przetwornika DAC

Skomentuj

za małe pieniądze masz gotowe uradzenie z dobrym systemem , wielkimi możliwościami programowymi , optykiem w standardzie telewizyjnym i usb 3.0 dla dobrego DAC , telewizor każdy ma , szukanie na nim jest lepsze niż na małym ekraniku a nie cały czas musi być włączony .

https://pl.aliexpress.com/item/Andro...3ac55c0fEOPL96

- - - - - aktualizacja - - - - -

dodasz dobry DAC na złącze USB 3 i zainstalujesz TIDAL-a oraz USB Audio Player PRO
                                        https://play.google.com/store/apps/d...layerpro&hl=pl
                                        to masz świetną jakość 24/192 np. w TIDAL MASTERS
                                        Last edited by luigi; 01.05.2019, 11:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X