Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz sieciowy - propozycja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak z raspberry i dac po I2S to daciem musi być coś co ma swój zegar ... jakiś soekris albo dac od .3lite
    a jak coś ma swój zegar to jaki sens wtedy mają jakiekolwiek reclokery ? ...fama z reclokerami idzie bo znakomita większość daców jakie są podłączane do raspberry są ... bez własnych zegarów.

raspberry ma jeszcze jeden bardzo poważny (jak dla mnie minus) ..dzieli ethernet z USB ... i jak podłaczycie sobie DACA po USB (ja np testowałem z PMA-1600ne) i dostarczacie strumien po ethernecie ..to się potrafią cuda dziać .....
    alternatywa fajna dla raspberry pi to np https://www.youtube.com/watch?v=C4p9EpjA0ZM&t=1118s

przerabiałem temat na kilku popularnych systemach typu volumio, moodeaudio itp ... podłączałem to z soekrisem, daciem .3lite i gotowcem od hifiberry.

oczywiście wszelkie takie inicjatywy popieram, choć będzie to raczej czysto edukacyjna zabawa... zwyczajnie w ogromie internetu jest masa bardzo ciekawych gotowych systemów np wspomniane volumio, czy moodeaudio i to z dosyć dużą społecznością, aktualizacjami, a nawet komercyjnymi wtyczkami itp.
    a robotę na końcu i tak robi porządny dac ...
    Last edited by bawolek; 01.05.2019, 12:28.

Skomentuj

Leniwy, kombinujesz jak koń pod górę. Czytałeś mojego linka i stronę archimango? Jaki brak wydajności prądowej? Powiedz to tym co mają ekrany i squeezeboxa...

Większość ma DAC-i z własnym zegarem jak np. hifiberry DAC PRO.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
        Leniwy, kombinujesz jak koń pod górę. Czytałeś mojego linka i stronę archimango? Jaki brak wydajności prądowej? Powiedz to tym co mają ekrany i squeezeboxa...

mnie tam raspberry wkurzało, miałem hifiberry dac pro bo chciałem go porównać do soekrisa i do daca .3lita - i wg mnie hifiberry w wersji pro .... jest po prostu słaby (a tych bez własnych zegarów nawet nie biorę po uwagę)
        Last edited by bawolek; 01.05.2019, 12:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta

Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz lecz ja nie nastawiam się na zrobienie tego aby działało i rozwiązanie problemu po najmniejszej linii oporu tylko wykonanie urządzenia w sposób bardziej "High-end"
          Co to oznacza:
          płyta główna będzie przemysłowa na 90% https://www.advantech.com/
          Zasilaczem będzie ATX z trybem pasywnym tz. wentylator nie będzie działać do pewnego poziomu obciążenia lub transformator z filtrem po stronie pierwotnej i filtrem po stronie wtórnej
          Ekran LCD dotykowy lub nie także jest małym problemem, ponieważ wolałbym uniknąć stosowania chińskich niskiej jakości ekranów
          https://www.advantech.com/products/6...a-e3f5e5389410
          Coś w tym stylu może być innego producenta

Klawiatura raczej będzie dedykowana na oddzielnej płytce z sterownikiem tak aby łatwo można było to obsługiwać
          Do całości pilot Logitech Harmony wspierający KODI

Na cały projekt planuję przeznaczyć 1000-2000zł i wykonać solidny odtwarzacz będący odpowiednikiem Pioneera N-30 lub innych streamerów sieciowych

Liczy się dla mnie jakość a nie zrobienie tego na raspbeery pi z hifi berry które z Hi-Fi ma wspólną tylko nazwę

Ja rozumiem że większość z was patrzy na to z boku jako na coś dziwnego ale cóż jak mawiał klasyk "niektórzy zamiast Hi-Fi wolą Wi-Fi"

- - - - - aktualizacja - - - - -

Temat założyłem tylko w jednym celu - zapytania czy są inne osoby zainteresowane podobnym projektem i posiadaniem takiego urządzenia u siebie. Nie jest to na pewno coś taniego i prostego w budowie a już na pewno nie będzie konkurować z Hi-Fi Berry czy chińskimi odtwarzaczami multimediów, ponieważ nie jest to celem urządzenia.

Skomentuj

Zbuduj, pokaż możliwości, przedstaw koszty i się zobaczy.
            Budowanie prądożernego komputera przemysłowego "hi-end", który na wyjściu da sygnał cyfrowy taki sam jak chromecast za 100zł może nie mieć wielu amatorów.
            Chyba, żeby miało jakieś nowatorskie funkcje...

Skomentuj

Zamieszczone przez Leniwy Zobacz posta

Na cały projekt planuję przeznaczyć 1000-2000zł i wykonać solidny odtwarzacz będący odpowiednikiem Pioneera N-30 lub innych streamerów sieciowych

.
              nie ma najmniejszej możliwości zeby się w takiej kwocie z porządnym DAC'iem zamknąć.... sam DAC musisz liczyć od 1kpln do 2000,
              płyty adavntech ..super mamy ich produktów w pracy masa...tylko jest jeden drobny szkopuł nie ma najmniejszego sensu zeby tutaj taka płyta siedziała bo to nie ona będzie decydować o sukcesie projektu :) - to tak samo jak do klonów "totem mite" ładowanie tasmowych cewek i kondów po 400pln za sztuke ;p

jakis alternatywny do RPI mikrokomputer będzie całkowicie wystarczający - byle by nie dzielił ethernetu z usb - takie produkty mają super zaletę :) mają bardzo duże wsparcie społeczności, mase bibliotek, i występują również w wersji przemysłowej, z porzadnymi komponentami na PCB jak i samym PCB.
              ostatnio widziałem, że opensuse zaczął wspierać któreś mikrokomputery, a to już poważna sprawa jest ;p
              absolutnie żadne karty zintegrowane (a już na pewno nie w przemysłowych płytach w których dzwięk jest na "ostatnim" miejscu) nie zbliżą się minimalnie nawet do tego hifiberry pro na którego tak "psioczysz"...a co dopiero do porządnego daca R2R :)

kibicuję bo nauka i rozwój jest ważny ale po kilku postach widać, że nie miałeś doczynienia z tą tematyką i szukasz "jakości" nie w tym miejscu w którym ona jest ;p - i bardziej to na "studencką pracę inzynierską" do zaliczenia wygląda niż na projekt audio ;p

najpierw poszukaj i pomyśl jakiego daca chcesz użyć ...a dopiero potem pomyśl czym będziesz zarządzał ....
              zdecydowanie szedł bym w ARM'a z I2S (tak by nie ograniczać się jedynie do daców na USB)
              Last edited by bawolek; 01.05.2019, 16:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                telewizor każdy ma , szukanie na nim jest lepsze niż na małym ekraniku a nie cały czas musi być włączony .
                Chyba jednak nie każdy :)
                Włączanie go za każdym razem też nie jest bezproblemowe

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                  Chyba jednak nie każdy :)
                  No własnie!

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                    sam DAC musisz liczyć od 1kpln do 2000
                    Przedmiotem projektowania jest odtwarzacz z wyjściem cyfrowym bez DAC
                    Nie chciałbym dodawać do urządzenia DAC'a lecz może komuś jego brak przeszkadzać

kibicuję bo nauka i rozwój jest ważny ale po kilku postach widać, że nie miałeś doczynienia z tą tematyką i szukasz "jakości" nie w tym miejscu w którym ona jest ;p - i bardziej to na "studencką pracę inzynierską" do zaliczenia wygląda niż na projekt audio ;p
                    Pracę inżynierską już napisałem. Projekt ten nie jest do końca projektem audio lecz projektem informatycznym
                    Co odróżnia projekt od rozwiązań komercyjnych?
                    Kupując odtwarzacz sieciowy dostajemy komputer zazwyczaj z wbudowanym DAC'iem i softem do obsługi. Na przykładzie kilku odtwarzaczy mamy możliwość podłączenia pendrive, połączenia się przez bluetooth, odtwarzania muzyki z spotify lub tidala. Dodatkowo można podmapować dyski sieciowe po protokole SMB/FTP

Niektóre odtwarzacze posiadają także wyjście cyfrowe do podłączenia zewnętrznego DAC'a
                    Wszystkie funkcjonalności są dostępne jednak pojawiają się problemy gdy zaczynamy to użytkować i brakuje jakiejś funkcjonalności która by się przydała np. integracji z pilotem którego nie ma nasz odtwarzacz lub nastawienia timera.
                    Dodatkowo duża część odtwarzaczy kończy wsparcie dla pewnych funkcjonalności i nie można już korzystać bo skończyło się wsparcie.
                    Co daje budowa takiego projektu?
                    1) Moduowość - każdy z elementów systemu można łatwo zamienić na inny standardowo dostępny
                    Przykład: uszkodzona płyta główna może zostać zastąpienia kilkoma innymi modelami zgodnymi ze standardem
                    Dysk SSD może być wymieniony w bardzo prosty sposób w przypadku awarii
                    Żaden z elementu nie jest zamontowany na stałe i dzięki temu można wprowadzić takie modyfikacje w przypadku naprawy lub konieczności rozwoju
                    Chcesz większy dysk - nie ma problemu, potrzebujesz większej rozdzielczości ekran - wystarczy aby montaż był możliwy
                    2) Aktualizacji oprogramowania
                    Chyba to najważniejsza rzecz w całym odtwarzaczu gdyż doinstalowanie do np. KODI wtyczki do tidala lub innego serwisu nie stanowi problemu a wprowadzenie modyfikacji w postaci skórek lub innych rzeczy jest całkowicie możliwe
                    3) Wiesz co masz w środku
                    Jeżeli użyty zostanie dobrej jakości zasilacz, dysk, karta wifi i karta dźwiękowa z wyjściem cyfrowym oraz optycznym jest dużo mniejsza szansa wystąpienia anomalii niż w przypadku chińskiego odtwarzacza z aliexpress
                    4) możliwość sterowania poprzez piloty lub telefon - do KODI i innych systemów są gotowe dedykowane aplikacje do sterowania a możliwe jest także sterowanie za pomocą pilota logitech harmony lub innego

Procesor ARM będzie wybitnie problematyczny jeżeli chodzi o sterowniki w przypadku zastosowania systemu windows (jakby ktoś chciał) do tego moim zdaniem trzeba to bardziej uogólnić aby każdy mógł dostosować to do swoich potrzeb gdyż bardzo trudno jest określić kto czego potrzebuje

Po komentarzach wnioskuję że niewielu chce mieć ekran dotykowy z guzikami obok na odtwarzaczu oraz pilota typu logitech harmony oraz część chciałoby mieć wbudowanego DAC'a co mi nie jest potrzebne a dlatego zostawię trochę miejsca w obudowie.

DAC nie jest przedmiotem projektu i będzie zewnętrznym urządzeniem lecz można zostawić na niego miejsce lub wbudować jeżeli dużo osób by z niego skorzystało

Chciałbym aby projekt był na tyle modułowy aby nie było problemów z dołożeniem kolejnych komponentów

Skomentuj

Jeśli brak telewizora wam pomaga to go nie miejcie, ,,x96,, na androidzie działa bez problemow z USB DDC 24 /192 LINDEMANN, i zwrotnicą aktywną DSP z analogową regulacją głośności do której podłączone jest optyczne i elektryczne wyjście cyfrowe .
                      No ale wiadomo bez tysiąca za skrzynie która zassie internet , 2 tyś. za daca , 2 tyś. za pasywną zwrotnice itp. nie zagra.:biggrin:
                      Last edited by luigi; 02.05.2019, 00:35.

Skomentuj

bawolek, którego raspberry pi używałeś?
                        RPI 3 ma wbudowany chip z BT i WiFi, a po ethernecie wyciska 300 Mbit, więc nie widzę tu nigdzie ograniczeń.
                        Siedzi tam 4 rdzeniowy procesor i sobie elegancko radzi z obrazem FHD.
                        Budowanie komputera to jest moim zdaniem overkill ale kto co lubi.
                        Czytałem o systemie do streamowania, jakimś odchudzonym linuxie co się cały pakował do ramu i ważył 12MB, więc taka karta SD wystarczy, a jak nie pasuje to kupujesz shield ze złączem SATA i podlaczasz normalny dysk.
                        Jest jeszcze taki sprzęt co zwie się ODROID, ma jeszcze mocniejszy procek, złącze sata i chyba nawet w jednej wersji wyjście spdif. Tylko nie wiem jak z wsparciem dla niego.
                        Jak będę sobie budował odtwarzacz to na pewno go przemyślę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://botland.com.pl/pl/moduly-odr...hz-2xddr4.html
                        W zasadzie normalny komputer tylko jeszcze mniejszy niż itx
                        Last edited by scythe1123; 02.05.2019, 12:15.

Skomentuj

Czy ktoś z was posiada gotowy odtwarzacz sieciowy?
                          Przykłady:
                          Cambridge Azur 851N
                          Pioneer N-70AE
                          Chord DSX 1000
                          DMS-600 Network Audio Player

Chodzi tylko o samo rozwiązanie a nie o cenę i jakość
                          Obecnie cały ten system rozwiązanie laptop z podłączoną kartą dźwiękową na USB moja propozycja to to samo tylko że w obudowie i dedykowane do audio jako osobne urządzenie

Skomentuj

przez parę lat ...wszystkie Rpi mi się przewinęły ;p ....co do pytania to oczywiście że poczujesz ograniczenia...wystarczy że zaczniesz równocześnie używać USB i ethernetu ;p
                            https://www.microchip.com/wwwproducts/en/LAN9512
                            https://www.raspberrypi.org/forums/v...c.php?t=207940
                            https://www.raspberrypi.org/forums/v...c.php?t=162137

nie ma również znaczenia która wersja RPi pod tym względem, RPi wyszlo pierwsze... przez co ma ma przeogromną społeczność, no i jest tanie....ale do ok 300pln jest masa duzo dużo ciekawszych plytek ;p
                            ja RPi używałem do jeszcze innych celów niż audio, i po pół roku walki po prostu odpuściłem RPi, bo nie tylko o samą prędkość chodziło, występowały czasem takie drobne przestoje (kilkaset ms) na urządzeniach które miałem po USB i one akurat były na to wrażliwe...
                            odroida też testowałem, niestety jest sporo z nimi innych problemów, niektóre się grzeją, niektóre ciągle czekają na sterowniki .... wejdz sobie na ich forum i sam zobaczysz
                            na dzień dzisiejszy używam tinker board od asusa ;p,

bardzo ciekawe są produkty pine64, i od friendlyarm - tak przynajmniej wynika z masy wątków na necie ....ich na razie nie testowałem bo na razie nie mam takiej potrzeby ale taki nanopi neo4 albo M4 jak będzie w botlandzie to na pewno do pobawienia się wezme ;p
                            Last edited by bawolek; 02.05.2019, 19:55.

Skomentuj

Tak naprawdę na jakim sprzęcie się to postawi to wtórna sprawa .
                              Możliwości jest dużo byle by dobrać kaliber do potrzeb (a te będą różne i ciężko o uniwersalne rozwiązanie) i byle by było wsparcie ze strony oprogramowania (sterowniki, system)
                              Po prostu dobrać sprzęt pod oprogramowanie jakie na tym będzie działać.
                              Nie sądzę, że będziesz wstanie napisać soft od podstaw w pojedynkę :)
                              Będzie na tym działać win albo linux czy w postaci jakieś już dostosowanej pod takie zastosowania dystrybucji czy customowej + jakiś player .
                              Jeśli chodzi o przyciski + ekran dla mnie to jest nie potrzebne .
                              Większość osób użyje tablet, telefonu do sterowania , tak samo pilot to moim zdaniem nie wygodne rozwiązanie.

Jakość sprowadza się przede wszystkim do komfortu obsługi i estetyki obudowy.
                              Ewentualnie niezawodności sprzętu ale to dzisiaj w takim zastosowaniu łatwo osiągnąć.

Forumowy projekt widzę tutaj jedynie potencjał gdy będzie dostępny soft plung and play dla osób nie mających chęci czy umiejętności żeby sobie coś dobrać i skonfigurować samemu.
                              (co jest największym problem w takim diy playerze)

Opisze rozwiązanie z którego ja korzystam od ponad 0.5 roku.
                              Fabryczny mikro komputerek z win10.
                              Na tym zainstalowane BubbleUPnP+foobar2000+z plugin unpnp.
                              urządzenie odsługiwane jednym przyciskiem : power :)
                              Brak monitora.
                              Sterowanie: tablet, laptop, telefon co akurat jest pod ręką .
                              Do starowania linn kazoo ale programów jest sporo .
                              Ewentualnie na lapku często korzystam z Stream What You Hear.
                              Wtedy komputerek funkcjonuje jako zdalna karta dźwiękowa.
                              Dostęp awaryjny do komputera jest po TeamViewer (taki pulpit zdalny) ale od prawie 0.5 roku nie musiałam do niego zaglądać :)
                              Tidal + dysk podłączony do rutera .
                              Jak ktoś ma NAS też się da bez problemu podłączyć .
                              DAC po USB.
                              Komputerek jest na intelu z8300. Brak wentylatorów zasilacz wtyczkowy 15w w czasie odtwarzania może pobiera z 5W.
                              komputerek ma 12x12cm można kupić za kilka stów.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Nie sądzę, że będziesz wstanie napisać soft od podstaw w pojedynkę :)
                                Nie ma to totalnie żadnego sensu :)

Ja dostrzegam inny problem inżyniera "starej" oraz "nowej" daty
                                Inżynier nowej daty kupi rozwiązanie które obecnie jest najtańsze albo najlepsze bez perspektywy rozwoju.

Jakbym zaprojektował obudowę i wstawił tam komputer na x86 lub ARM to osoba która chce go powielić musi kupić dokładnie ten sam komputer
                                Robiąc to na płycie ITX/mATX osoba może kupić dowolną płytę główną a stosując zasilacz ATX może kupić dowolny zasilacz a nie ten konkretny w projekcie

Tak samo chcę zrobić z ekranem aby był to standard produkowany przez wielu producentów i aby zmiana nie była utrudniona

Soft Plug-and-play myślę że jest możliwy do ogarnięcia w postaci obrazu systemu

Skomentuj

jeśli chodzi o soft dużo pracy popełnił na AS Ayran nazwa wątku/programu Linux audio embedded system: shadow
                                  bardzo stabilny system używam od lat z całą odpowiedzialnością Rekomenduję

Skomentuj

Jakbym zaprojektował obudowę i wstawił tam komputer na x86 lub ARM to osoba która chce go powielić musi kupić dokładnie ten sam komputer
                                    Zależy jak bardzo dane rozwiązanie uzależnione jest od sprzętu, jakiś dłuższy czas temu miałem terminal Fujitsu i mpd pod Debianem, żarło to gdzieś 20W, zmieniłem to na Orange PI PC biorący gdzieś 2W i tu również system bazuje na Debianie i rolę odtwarzacza pełni dokładnie to samo mpd, jedyna różnica jaka wystąpiła, to wtedy grałem przez wyjście Jack z integry teraz I2S i dodatkowy DAC, ale to tylko kwestia ustawień wyjścia dźwięku, co akurat występuje nawet jakbym miał złożyć pełnowymiarowego PC-ta.

Już od początku planowałem jakiś większy kombajn powiększony o zewnętrze serwisy zamiast mpd, ale jakoś tak z lenistwa dalej tego nie pociągnąłem, bo wtedy już trochę kombinacji się robi, a to co miałem na początku o dziwo śmiga dotychczas najlepiej.

Skomentuj

Mój pomysł to płyta ITX lub mATX lub ATX + zasilacz ATX lub transformator + dysk mSATA + karta dźwiękowa na USB lub PCI-e
                                      do tego z przodu ekran i klawiatura

Czy ktoś jest w takiej konfiguracji zainteresowany?

Skomentuj

https://audio.com.pl/testy/stereo/od...idge-audio-cxn to można wyrwać poniżej 3k

Skomentuj

Mój pomysł to płyta ITX lub mATX lub ATX + zasilacz ATX lub transformator + dysk mSATA + karta dźwiękowa na USB lub PCI-e
                                          do tego z przodu ekran i klawiatura

Czy ktoś jest w takiej konfiguracji zainteresowany?
                                          Jak duży ma być ten ekran?

Skomentuj

Czaruję...