Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka pomieszczenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akustyka pomieszczenia

Nie wiem czy warto zaczynać ten temat :/

Przenoszę się do nowego lokalu. Jedno z pomieszczeń będzie pełniło funkcję biurowo/odsłuchową :( Dwa biurka z jednej strony i kolumny z fotelami z drugiej. Pomieszczenie ma 27m2 i jest bardzo wysokie, będzie ponad 3m. Jest bardzo duży problem z pogłosem - niesie się ogromne echo :( Jedna ze ścian to praktycznie okna. Położenie wykładziny na całą podłogę tylko minimalnie pomogło. W tej chwili pomieszczenie jest puste i mogę coś podziałać. Może ktoś ma jakiś pomysł jak to uspokoić? Wiadomo że przyjdą meble, jakieś regały i powinno być dobrze. Obawiam się o to co będzie działo się ponad tymi "meblami". Im wyżej stanę na drabinie tym jest gorzej.

Dzięki
    Karol

Jakieś rysunki, zdjęcia by się przydały.
    Najlepiej sprawdzą się panele szerokopasmowe z wełny.

Skomentuj

Jakie zmiany można robic? To wynajem czy własność?

Skomentuj

Zdjęcia postaram się wrzucić dzisiaj. Jest to wynajem.

Zastanawiałem się nad jakimiś panelami z gąbki, ale nie wiem czy ten materiał będzie się nadawal. W sprzedaży jest tego sporo o różnych kształtach i do tego nie jest to drogie.

Skomentuj

Gąbka się nie nadaje.
          Oczywiście że trochę pomoże, ale nie ma startu do wełny.
          Plus jest taki ze kupujesz gąbkę i od razu możesz ją montować... wełnę niestety musisz zakrywać materiałami, robić ramki aby to fajnie wyglądało, więc trochę z tym roboty jest.

Ja mam u siebie w pokoju 4 panele z wełny na pustej ścianie które robią kolosalną różnicę... praktycznie nie da się normalnie rozmawiać jak ich nie ma, a co dopiero słuchać muzyki.

Skomentuj

Są gąbki, które maja podobne możliwości pochłaniania do wełny, ale są bardzo drogie, wiec panele z wełny to jedyne, sensowne rozwiązanie.

Skomentuj

O jakiej dokładnie wełnie mówisz marian?
              Jestem sceptyczny co do zwykłej wełny mineralnej do ociepleń poddasza - strasznie pyli a wdychanie włókna szklanego nie jest raczej zdrowe.
              Są jeszcze wełny fasadowe na elewacje, są mocno sprasowane i już tak nie pylą ale ciekawe jak ich właściwości pochłaniające.
              Last edited by scythe1123; 26.05.2019, 12:03.

Skomentuj

Pylenie to zasadniczo żaden problem. Wełne owija najcieńszą folią malarska, która nie jest żadna przeszkoda dla niskich i średnich częstotliwości. Cześć wyższych może zostać odbita i to nawet dobrze ( moim zdaniem ).

Skomentuj

Jakiej grubości używa się wełny aby to miało sens?

Skomentuj

Ja użyłem wełny mineralnej Rockwool o grubości 10cm.
                    Nie użyłem PT80 (nawet jej nie szukałem) która jest polecana na forach, a i tak efekt przerósł moje oczekiwania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Wełne owija najcieńszą folią malarska, która nie jest żadna przeszkoda dla niskich i średnich częstotliwości.
                      Jest przeszkodą, ponieważ zmienia rezystancję przepływu powietrza, a ona jest najistotniejsza.
                      Zamiast foli, można zastosować matę filtracyjną F7, wykorzystywaną np do filtracji powietrza w rekuperatorach. Teraz nie pamiętam konkretnych wartości, ale mata F7 w znikomym stopniu ustępuje filtrom HEPA. Albo F9, która dorównuje skuteczności HEPA.
                      Last edited by hi_aro; 26.05.2019, 15:19.

Skomentuj

Co do pylenia, to ja myślałem nawet o wykonaniu panelu z różnych materiałów, czyli np. wełna 8cm w środku, a na zewnątrz z każdej strony po 1cm watoliny (chyba że zamykamy panel z jednej strony HDF-em, to wtedy 2cm od strony frontowej) i na to materiał dekoracyjny.

Zresztą wełna nie pyli jak jej nie dotykamy, ale taki "filtr" z watoliny był by dodatkowym zabezpieczeniem, no i akustycznie coś by tam dodatkowo dawało.
                        Last edited by marian; 26.05.2019, 15:45.

Skomentuj

Na warstwę filtracyjno/uszczelniającą można też użyć flizeliny o dosyć rzadkim oplocie, gęstości czy jak to się tam nazywa
                          Tylko ciekawe jak wychodzi jej rezystancja akustyczna ?

Skomentuj

PT80 robi robotę, stosowałem zarówno 50mm, jak i 100mm grubości.
                            Jako zabezpieczenie przed pyleniem zwykły stretch, albo sztuczna skóra "skay".

Wysokie częstotliwości najlepiej atakować gąbką akustyczna, ale to już szlif po PT80.

Wysokość nie jest problemem, robisz podwieszany sufit i obniżasz wysokość pomieszczenia, strop z kasetonów z prasowanej wełny (takie specjalne akustyczne).
                            Na te kasetony luzem wełna mineralna z rolki, można nawet 2 warstwy, robi to strop mordujący dźwięk.

Głośniki umieścić na ścianie z oknami, ona może być najmniej zaadaptowana, bo jak ogarniesz pozostałe, to wiele się*tam nie będzie odbijać.
                            Można spokojnie na takiej szklanej ścianie działać samo stojącymi panelami z PT80.

Pomiary z REW by się przydały.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                              Jest przeszkodą, ponieważ zmienia rezystancję przepływu powietrza, a ona jest najistotniejsza.
                              Tylko dla wysokich częstotliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Są gąbki, które maja podobne możliwości pochłaniania do wełny.
                                Jakieś przykłady????

Skomentuj

Zamieszczone przez katka10 Zobacz posta
                                  Jakieś przykłady????
                                  https://www.acousticfields.com/product/acoustic-foam/

Skomentuj

A czego używacie do wygłuszenia kolumn zamkniętych ? Bo teraz to temat u mnie na tapecie. Będę wdzięczny z link.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pół wypłaty na gąbkę ....wolałbym owce na stałe na ścianę powiesić.

Skomentuj

Dziękuję pięknie wszystkim za podpowiedzi :) Nie chce robić podwieszanego sufitu - lokal wynajmuje i w razie czego "nie zabiorę go ze sobą". Ale skorzystam z waszych rad i pomyślałem że zrobię kilka podwieszanych paneli pod sufitem, wiszących na różnej wysokości. Spełni to swoje zadanie? Tylko z czego je zrobić? Pewnie wykorzystam wełnę mineralną, ale z czego wykonać obudowę do tego? MDF z otworami jak panele binarne? I jak zabezpieczyć je przed pyleniem, żeby nie zrobić z tego membrany. Zdjęcia podeślę jutro, dzisiaj już nie dałem rady

Skomentuj

Ps można też użyć pewnego myku do zmniejszenia ogólnego pogłosu w pokoju wykonując coś takiego na suficie :

Są to 2 warstwy gotowej polimerowej masy szpachlowej z dodatkiem mikro zbrojenia z włókien przypominających wełnę szklaną , nałożone metoda płaskiej pacy rozciągane wzdłuż w jednym kierunku tzn od ściany A do ściany B .
                                        Powstałe w ten sposób nierówności lepiej rozpraszają pewne rodzaje fal stojących , jakie ? Nie mam pojęcia bo tego nie mierzyłem ale po zrobieniu w ten sposób sufitu w tym samym konfigu tzn rozmieszczenie mebli ,roślin , ramek na zdjęcia ,łóżka , głośników itp zmniejszyło się ogólne wrażenie pogłosu w pokoju gdzie słucham muzyki.
                                        BTW duże rośliny jak np fikus beniamina:

Lub Dracena:

Też w pewnym stopniu pomogą zniwelować echo wewnątrz pokoju odsłuchowego a przy tym oczyszczą powietrze i polepszą nasze samopoczucie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X