Otwór BR od dołu ma np. ProAc Response D25 (http://www.proac-loudspeakers.com/da...D25_review.pdf), a kolce niespecjalnie wysokie. Musisz jednak wziąć pod uwagę to, że w przypadku wyprowadzania tunelu BR w dół część przestrzeni pod kolumną stanowi niejako kontynuację tunelu i zmienia strojenie w porównaniu z wyprowadzeniem tunelu w wolną przestrzeń. Nie znam sposobu na wyliczenie tak wyprowadzonego tunelu. Pozostają tylko pomiary i odsłuchy.
Zastanów się jednak, czy koniecznie potrzebny jest tunel o średnicy 10 cm. Może mógłby wystarczyć nieco mniejszy, tak ok. 8 cm ?
Tak nawiasem mówiąc, nie wierz specjalnie WinISD. Dużo bardziej wiarygodne wyniki są z BassBox Pro.
Pozdrowienia.
ALT
no to pierwejszy post 28 listopadka na naszym zacnym forum nocą,siedzem, przed kompem pijanym i myslem com tum mial napisac,a słyszałem fajna anegdotke w
Globi-m:
"klienci pod wpływem alkoholu powinni być obsługiwani poza kolejnoscią",
lub <rownierz z globi-ego>,w dlugiej kolejce do kasy:
"Hey kolego,moze polejemy coś"
piatowe wieczorey...
Ursus Rulezz
a mógłby mi ktos przysłac programik bassbox bo nie moge znajs nigdzie , zmieniłęm kolumne z zamknieta na br i dałem taka rurke jak ustawiłem sobie w winisd i odcieło mi sie przy 80hz a miało przy 50hz i teraz nie wiem czy mam skrócic ta rurke czy przedłuzyc ale jakos powietrze nie wieje mozno przez nia dziwne :( może ktos ma jakis patent .
no to pierwejszy post 28 listopadka na naszym zacnym forum nocą,siedzem, przed kompem pijanym i myslem com tum mial napisac,a słyszałem fajna anegdotke w
Globi-m:
"klienci pod wpływem alkoholu powinni być obsługiwani poza kolejnoscią",
lub <rownierz z globi-ego>,w dlugiej kolejce do kasy:
"Hey kolego,moze polejemy coś"
piatowe wieczorey...
Ursus Rulezz
Skomentuj