ten człowiek na tamtych fotkach najpierw wkłada jakąś siatkę, robi jakieś pręty z siatki, to na zbrojenie przecież, z budowlanki cienki jestem ale na zdrowy rozum, beton(czy co on tam wlewa) jeśli ma być twarde i cięzkie to będzie też kruche więc wydaje mi się że zbrojenie było by wskazane...Może ktoś inny się wypowie i w razie czego mnie z błędu wyprowadzi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kabel ze skretki
Collapse
X
-
Zamieszczone przez rkwarkocz z trzech sieciówek kat5 (2x4 kabelki) to właśnie przekrój 2x1,5m^2.
jest znacznie lepszy pod każdym względem niż alphard 2x6mm^2. przebija też kilka innych ogólnie cenionych kabli jakie posiadam.
w sumie, to gdybym nie miał ciekawszych rzeczy do robienia, to uplutłbym se takie cudo... ciekawie to wygląda, no i ludzie by pytali ile to kosztowałoz wyjątkiem tych, co łączyli już kiedyś kompa do sieci...
Skomentuj
-
Temat może dla ogółu debilny.Ale do końca tak nie jest.Jestem jednym z niedowiarków którzy przeszli na "skrętkową" strone mocy.Sam się pare wątków na spólke z Zygmuntem śmiałem....teraz nie mam powodów do śmiechu.Teraz SŁUCHAM i sie dziwie,słucham i kręce selektorem na tą okazje kupionym i nie dowierzam.Gdybym nie spróbował to pewnie dalej bym sie z pomysłu nabijał.Ale to nie jest takie śmieszne,radze wypróbować a dopiero wyrażać opinie.
Skomentuj
-
no dobra... powiedzmy, ze ukręciłem sobie kabel no ale stwierdziłem, że nie poprawia dźwięku, a nawet go pogarsza... czym się kierować w kręceniu kabla?? w którą stronę, czy zielony kabelek może być obok czerwonego?? a może brązowe kabelki wszystko psują... wyciągnąć je?? Jakie macie sposoby skręcania??które są lepsze??
pytam, bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, a nie chcę skręccać na ślepo, a potem się podniecać jak to fajnie brzmi...
Skomentuj
-
Ten cytat to był oczywiście zachwyt gościa który robił te skrętki. Ja myśle ze to jest pewien rodzaj zbiorowej hipnozy, no bo tak zrobiłem super kabel ze skrętki, podczas wykonywania wmawiam sobie że musi być lepszy, podłączam słucham niewiarygodna ta skrętka, bas powala scena sie poprawia wysokie nie krzyczą, hiper mega wypas.
Jak sam nie zrobie i nie usłysze to nie uwieże, jutro ide do sklepu po pare metrów skrętki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ZygmuntZamieszczone przez rkwarkocz z trzech sieciówek kat5 (2x4 kabelki) to właśnie przekrój 2x1,5m^2.
jest znacznie lepszy pod każdym względem niż alphard 2x6mm^2. przebija też kilka innych ogólnie cenionych kabli jakie posiadam.
Zygmunt, naprawdę nie musisz się zastanawiać w którą stronę zwijać skrętkę, bo to taki sprytny kabel, że już jest skręcony. łączysz tylko kabelki białe ze sobą i podłączasz np do minusa, a kabelki kolorowe do drugiego bieguna. jeden kabel kat5 to tylko 2x0.5mm2 przekroju, ciut jakby mało (nie próbowałem, ale może gra dobrze?), dlatego łączy się kilka kabli równolegle, żeby zwiększyć przekrój. możesz je sobie spleść w np warkocz, żeby się nie plątały i przypominały jeden kabel. to tak ciężko załapać?
Skomentuj
-
Witam,
Podobno skrętka/plecionka/warkocz jest mało wrażliwa na zakłócenia. Indukowany prąd danego zakłócenia ma zwrot inny w różnych sąsiednich przewodach. W ten sposób jest szansa na zniesienie się wzajemne niepożądanych zakłóceń. Kabel tego typu to taki bardziej skomplikowany kabel typu linka. Alternatywa może być niedroga, a i warto przetestować.
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
-
Będą, ale co z tego? Po to jest układ Zobla na wyjściu wzmacniacza by je zwierał do masy! Zobel we wzmaku, Zobel w kolumnach (tak też można) i jest gut! Poza tym dzięki NFB i tłumieniu wzmacniacza i jego małej rezystancji wyjściowej zostaną one "usunięte" bo na wyjściu wzmacniacza może być tylko to co jest różnicą między jego wejściem odwracającym a nie odwracającym (chyba). W każdym razie - ze względu na małą impedancję wyjściową nie słychać ich, a w domu i tak nie ma aż takiego poziomu zakłóceń. Audiofile to lubia powymyślać - ekranowane kable głośkikowe - ale to już przesada!! Poza tym - chyba i tak zbierają jakieś "śmiecie". :-)
Skomentuj
Skomentuj