Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kabel ze skretki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Molibden, ja zobla nie stosuje :)I co ty na to?

Skomentuj

Co to jest ten układ zobla?? pierszy raz się z tą nazwą spotykam...

Skomentuj

Umberto, to wtedy mała impedancja wejściowa załatwia chyba sprawę, a jeśli wzmacniacz jest stabilny to się tych śmieci nie boi...

DeeJay_Sqter, popatrz na schematy wzmacniaczy, między wyjście a masę właczony jest często szeregowy układ RC o wartościach R=1-2 ohm, C=0.1-0.33 u (cerqamiczny). To jest właśnie ukłąd Zobla który obciąża w zakresie wielkich częstotliwości wyjście wzmacniacza i zwiera je do masy zapewnia stabilnośc i ochronę przed wzbudzaniem, tak samo wygląda to od strony kabli głośnikowych (kable działąją jak antena). Dopasowuje też impedancję kabla w zakresie w/w częstotliwości i w ten sposób spełnia wspomniane funkcje. W paśmie akustycznym praktycznie nie ma wpływu na dźwięk i pracę wzmacniacza.

Skomentuj

thx. Teraz juz wiem jak się to nazywa.

Skomentuj

najpierw ludzie jarali sie kabelkami audiofilskimi za kilkanascie pln i wieeecej a teraz splataja warkocze skretki ze zwyklej czystej ale nieaudiofilskiej miedzi:)

...............ciekawe kiedy beda splatac sznury od zelazek pralek i lodowek w odpowiedniej kolejnosci buahahahaha

Skomentuj

paffik:
              Nie ma sie co smiac - ja juz widzialem takie cudo na innym forum (nie pamietam). Skladalo sie z 3 kabli sieciowych (220V), odpowiednio skreconych i wpuszczonych w waz ogrodowy

Skomentuj

ROTFL !~!!!!!!!!!!!

Skomentuj

Ja sie przyznam ze taki kable w stylu skrętki to widzialem ... czyli poskrecane w warkocz tam ich bylo tak ok 6 albo 8 na jeden kanal i taki troszke zmieszany bylem bo nie wiemdzielm o co chodzi ... ;] niech ktos zrobi taki kabel !!!!!! ale nie ze skretki tylko z jakiegos przewodu glosnikowego np 1 mm2 ??!!??!!??

Skomentuj

Tu chyba bardziej chodzi o zastosowany przewodnik i jego ilość niż sposób wykoania. Nie bede siedział i splatał ręcznie warkoczyka o długości kilku metrów. DIY ma być przyjemnoscia a nie karą .

Skomentuj

ja probowalem takie cos skombnowac najpierw z kabla glosnikowego o.5mm2 takiego za 1 zl czy cos takiego ale nieszlo to najlepiej wiec ze skretka zaczelem walczyc i to jest jeden wielki SHIT !! nad 1 metrem to bym z godzine siedzial ( skrecalem 6 zył )

Skomentuj

zdolny jestes :P mi siostra zrobila raz raz..... fajnie jest tylko zauwazylem ze jak zlape za skretke to tak jakby zwarcie bylo(przydzwiek to sie nazywa?) ,czyzby poprostu izolacja hmm przewodzila jakos? :P moze ja jakis nieczysty jestem he
                        pozdrawiam

Skomentuj

ej moze lepiej z FTP zrobimy ?? ;]

Skomentuj

Czaruję...
                          X