mozesz dostac mandat tylko w momencie kiedy na zdjeciu widac twoja twarz! jesli nie widac to moga Cię cmoknąć w dupcie!
Mozesz powiedziec to Panu Policjantowi hehe.
Wystarczy rejestracja i ... placi wlasciciel samochodu... chyba ze wskarze osobe prowadzaca auto w momencie robienia zdjecia inna sprawa jesli ta osoba wyprze tego :)
Zauwazylem ze radary najczesciej stawiaja nie tam gdzie jest niebezpiecznie, tylko tam gdzie na szosie stoi jakis smieszny znak 50. I co z tego wynika ludzie bardziej przekraczaja predkosc w centrum miasta i na osiedlach niz na drogach wyjazdowych z miasta.
[ Dodano: 2005-08-27, 17:31 ]
Slyszalem ze miejsce kontroli radarowej musi byc oznakowane - podobno takie mamy prawo, tyle ze w tym kraju nawet policja prawa nie przestrzega . Gdyby zlapal ktoregos z was niebieski pan z pistolecikiem zawsze mozna zapytac o legalizacje radaru i swiadectwo kwalifikacji, jak nie ma (a podobno czasami tak bywa) to mamy niezly fart i nie moze nam nic zrobic. Jak ma to niezly pech bo sie pewnie wkurzy i niezly swistek wlepi... Oznakowanych samochodow bez kamer sie nie bojcie, bo jak mowi nasze prawo licznik innego pojazdu nie moze byc podstawa do wlepienia mandatu. POZDRO
z tego co wiem to policja ma obowiazek pokazania osobie ktora przekroczyla predkosc szybkosci z jaka jechala...albo na radarze albo kamerze video itp. dlatego jezeli np. ktos przekracza predkosc a my jedziemy tuz za nim to policja nie ma prawa wlepic mandatu 2 kierowcom bo ma zmierzona predkosc tylko tego pierwszego:) dlatego zawsze lubie sie za kims zaczepic:)
z tego co wiem to policja ma obowiazek pokazania osobie ktora przekroczyla predkosc szybkosci z jaka jechala...albo na radarze albo kamerze video itp. dlatego jezeli np. ktos przekracza predkosc a my jedziemy tuz za nim to policja nie ma prawa wlepic mandatu 2 kierowcom bo ma zmierzona predkosc tylko tego pierwszego:) dlatego zawsze lubie sie za kims zaczepic:)
Nowe radary tzw. suszarki maja mozliwosc zapamietania kilkunastu pomiarow jeden za drugim a jesli rzeczywiscie bedziesz jechal na zdezaku to dostaniesz mandat za nie zachowanie bezpiecznej odleglosci.
bezpieczna odleglosc to pojecie wzgledne...nigdzie nie jest napisane ze musi to byc 10 czy 15 metrow, wiec policjant moze mi skoczyc w tym momencie bo nie udowodni mi za nic w swiecie ze przy takiej odleglosci nie zdazylbym wyhamowac w razie naglego hamowania samochodu poprzedajacego...:)
"Kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać (...) odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu"...kodeks drogowy art.19
dokladnie tak: wyobraz sobie taka sytuacje 90 km/h jedziesz za gosciem w odleglosci 20m on najezdza na ciezarowke uczestniczaca w karambolu nie masz szans wyhamowac bo on stanal niemalze w miejscu.
kodeks mowi o naglym hamowaniu pojazdu poprzedzajacego lub zatrzymywaniu sie, a nie o tym ze samochod zatrzymuje sie z dowolnej predkosci na drodze 0 m
a po udezeniu w przeszkode nie zatrzyma sie ?? Znane sa przyklady kiedy po karambolu gdzie nie ma ofiar policjanci ida i daja mandaty wszystkim pokolei za nie zachowanie prawidloweg oodstepu podczas jazdy.
jednym slowem jak to mawiaja "SK8`ci" i drechy :) - HWDP Hehe
a tak wogole to ile juz zaplaciliscie mandatow? bo ja przez 3,5 roku zaplacilem raz, jak spowodowalem stluczke, facet nie chcail isc na ugode i nie chcial zjechac z ulicy :| no i przyjechala policja i mi dala 500zł :| a ze bylem mlody ( 17 lat) i pierwszy raz do czynienia z policja no i do tego w szoku :| to przyjalem :| heh... (mlody to i glupi).
no ale od tamtej pory wiecej nic juz nie zaplacilem a jezdze dosyc czesto i czasami sporo :)
hehe, jakby jechali to od razu by ciebie zatrzymali chyba :), oni robia zdjecia i pokazuja od razu kierowcy z tego co mi wiadomo :), ale 70 to nie az takie wielkie przestepstwo, oni sa od tych beemek wlasnie hehe (bez obrazy dla wlascicieli BMW :) )
słyszałem, plotkę (nie odpowiadam) ze mają na fotoadarze ustawiona prędkośc więszką o jaiieś 20 -30 km od dopuszczalnej. czyli jak jest 50 to łapią od 70 ale czy to prawda??
a co do twarzy. z tego co czytałem w róznych gazetkach motoryzacyjnych to potrafia fotki są bardzo wyraźne. nie wiem na ile w tym propagandy a ile prawdy, aczkolwiek moim zdaniem technicznie jest to wykonalne,
a ja slyszalem ze w granicach 6 km/h nie moga zatrzymac, tzn jezeli jest ograniczenie do 50 km/h a na radarze wyjdzie 56km/h to nie moga Cie ukarac za przekroczenie predkosci...
chodzi tu o dokladnosc licznikow samochodowych
a z fotoradarem jest tak na bank:) jakby pstrykali zdjecia po przekroczeniu predkosci o 1 km/h to w godzine by im sie wykonczyl ten fotoradar:)
nno to jest fakt, pierwsza grzywna jest od 56km/h :), a co do tustwiania fotoradarow to jest chyba prawda, raz mojego kolege zlapali jak jechal niecale 80 w miescie, i cyknelo mu :), ma ojca policjanta i on gadal ze straza miejska no i okazalo sie ze na 75 byl ustawiony :), no ale 200zł mu przyszlo, bo jednak rpzekroczyl :|
Święty, dobrze mowisz - sam widzialem jak przechodzilem, na ile jest ustawiony ten fotoradar.
Bo wogóle wpadłem na "ciekawy" pomysł spytać Panów Policjantów (:)) "co sądzą o nowej ustawie o ochronie danych osobowych". Byście widzieli ich miny hahah. Zatkało ich jakby zobaczyli ducha :) po 15 sec. jeden z nich "no ja myślę... zę jak jest ustawa.... to trzeba przestrzegać.... to w końcu nie komuna.... nie wszyscy muszą wiedzieć.... CHYBA" :) Z kumplem odeszliśmy z 5m, a on nie mógł ze śmiechu wytrzymać i na głos powiedział "ale z nich zrobiłeś buraków"
MI wrabali 4 madaty podczas mojej 8 letniej zabawy w kierowce. Raz za stluczke ale gosc jechal bez swiatel, a ze nie mialem swiadka to niestety dupa. 3 razy za przekroczenie predkosci w tym raz o 85km/h :). By bylo smiesznie ograniczenie wynosilo 80km/h a ja jechalem 60konnym kombi i Policjant sprwdzal czy silnik nie jest tiuningowany :)
......gosc jechal bez swiatel, a ze nie mialem swiadka to niestety dupa.
Wystarczy policyjna alaliza techniczna włókien żarówki i potrafią stwierdzić czy żarówka była włączona czy też nie (pod warunkiem, że podczas stłuczki, żarówka uległa uszkodzeniu)
Skomentuj