Mam na mysli konkretnie zarzadzanie i marketing. W porownaniu do takich kierunkow jak pedagogika, archeologia, prawo, chemia... to o prace jest latwiej i zarobki sa lepsze. Firmy patrza teraz na uczelnie. Jesli w firmie sa ludzie z konkretnego wydzialu jakiejs uczelni i sie sprawdza to firma chce ludzi najlepiej po tych studisch. U mnie w firmie np. na stanowiska ekonomiczne zatrudniani sa ludzie tylko po moim wydziale. Dla absolwenta praca na okresie probnym z placa w okolicach sredniej krajowej to chyba nie jest tak tragicznie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Akustyka ---> i co dalej?
Collapse
X
-
Firmy patrza teraz na uczelnie.
Mam na mysli konkretnie zarzadzanie i marketing. W porownaniu do takich kierunkow jak pedagogika, archeologia, prawo, chemia... to o prace jest latwiej i zarobki sa lepsze.
wogóle coraz mniej ludzi chce studiować ten kierunek.
Skomentuj
-
Nie mysle w takich kategoriach ile chce zarabiac. Najchetniej chcialbym zarabiac na siebie a nie byc gdzies zatrudnionym. Ale to zycie pokaze. Wybralem kierunek ktory mnie interesuje i na ktory moge sobie pozwolic. Niestety nie jestem geniuszem. Ale po 3 semestrach znam dobrze swoj kierunek i co moge oczekiwac na rynku pracy. Znam tez ludzi czynnie pracujacych zawodowo w tym kierunku i naprawde radza sobie bardzo dobrze. Ale nigdy nie jest tak ze jak zrobisz szkole to dostaniesz prace, niestety tak rozowo to nie jest nigdzie
[ Dodano: 2006-02-24, 23:43 ]
W pierwszej kolejnosci pracodawcy patrza na to czy to studia dzienne czy zaoczne
Skomentuj
-
Ale nigdy nie jest tak ze jak zrobisz szkole to dostaniesz prace, niestety tak rozowo to nie jest nigdzie
Skomentuj
-
to moze odrazu zacznij głodówke żeby mieć większą pensje jak skończysz prace
ps - to że na informatyków niema popytu to bzdura - niema popytu na takich co ograniczają się do wymiany karty sieciowej albo postawienia windowsa.... wracam do firmy ojca poszukiwali informatyka który potrafił by sprawnie zarządzać siecią przesyłową z wykorzystaniem telefinii satelitarnej stworzyć system dynamicznych kopii zapasowych itp - płaca - 15 000 nie 1500zł tylko 15 000zł i co ?? nikt się nie zgłosił.... dopiero jak podnieśli stawke do chyba 25 000zł miesięcznie to łaskawie jakiś powiedział że moze się tym zająć...
Skomentuj
-
No wlasnie firmy sie boja o pracownikow. Jak juz znajda dobrych ludzi to staraja sie ich zwiazac z firma, np. wysylaja na szkolenie za granice na kilka-kilkanascie dni i podsuwaja w zamian lojalke na rok lub dwa. Przyjezdnym placa za mieszkanie, np. za 2 lata, ale podpisuje sie lojalke na 3. To sa takie "chamskie" metody i kazdy patrzy na takie cos z niechecia. Zdarzaja sie tez lepsze, np: pozyczki mieszkaniowe, co jest wg mnie juz o wiele bardziej skuteczne i lepiej postrzegane.
Skomentuj
-
A ja wam powiem ze po każdych studiach można znaleść prace, ale za granicą
Niestety tak jest prawda bo nawet jak sie znajdzie prace w Polsce to lepij sprzatać w Anglii domy bogoczy na czarno.
ja np nie będe za murzyna robił nigdzie i za żadne pieniądze...
Skomentuj
-
Sprzątanie domów, praca na budowie czy w rolnictwie to żadna ujma. Ale ludzie po studiach mają raczej większe ambicje. Pozatym problem z pracą za granicą polega na tym że może i są to (dla nas) spore pieniądze ale jak przyjdzie tam za nie żyć to już nie jest tak różowo. Inna sprawa że w Polsce po studiach ma się jakieś perspektywy na rozwój. Wyjazd za granice w takiej sytuacji to stagnacja. No chyba że jakaś zachodnia firma zatrudnia nas w Polsce i jedziemy na kontrakt, ale w sumie to i tak jest wyzysk jak się to przekalkuluje.
Skomentuj
-
A u nas jak sie traktuje ukraincow, koreanczykow, arabow itp narodowosci?
(a właściwie jeszcze gorzej)
takero czyżbyś mial jakieś rasistowskie poglądy :>
ale jesli skończysz studia znasz jakis tam jezyk to możesz wyjechać zaganice i zacząć legalnie pracować w swoim zawodzie.
o jakimś lewym sprzątaniu ;]
prawda jest taka że na zachodzie prace której nie chce nikt wykonywać za określone pieniądze wykonuje polak...
[ Dodano: 2006-02-25, 14:30 ]
Zygmunt, każdy może wybierać i np ja raczej nie planuje wyjazdu, chyba że
jakieś wyjątkowe okolicznści mnie do tego zmuszą ...
pozatym ja wole zarabiać tu te 7tys zł miesięcznie, niż dużo więcej na zachodzie...
gdyby każdy tak myślał to w polsce nie byłoby już elity, ludzi wykształconych itp...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeropozatym ja wole zarabiać tu te 7tys zł miesięcznie, niż dużo więcej na zachodzie...No chyba ze zostaniesz jakimś posłem czy kim ale i w to wątpie. Zebym mogl zarobić w Polsce 7tys to napewno bym nie kombinował.
Ja tez nie zabardzo chcem opuszczac Polski, no ale pomyśl inaczej jesli ktoś w Polsce pracuje cięzko i g... z tego ma to czy nie lepij wyjechac zagranice i sprzątac u bogatych ludzi za dużo wiekszą forse i nie urobić sie po pachy. Nie zgodze sie z tym że pracodawcy za granica upokażają Polaków to zalezy jeszcze na kogo sie trafi tak samo jak u nas mozesz mieć szefa człowieka i szefa szatana
Skomentuj
-
hahah tym mnie takero rozwalileś gdzie ty te 7k zł zarobiszNo chyba ze zostaniesz jakimś posłem czy kim ale i w to wątpie. Zebym mogl zarobić w Polsce 7tys to napewno bym nie kombinował.
hematolog ?
tyle to z palcem wiesz gdzie się zarabia ...
nie lepij wyjechac zagranice i sprzątac u bogatych ludzi za dużo wiekszą forse
to się nazywa godnośc, pozatym nie zawsze kasa najważniejsza jest jak się
jeszcze może nie zdążyłeś zorientować ...
Skomentuj
Skomentuj