Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sporty walki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sporty walki

witam wszystkich.
    zastanawiem sie czy ludzie odwiedzajacy ta strone prucz zainteresowan opiasnych w poscie "moje drugie ja" interesuja sie sportami walki . ja od 5 lat trenuje kick boxing i zasatanawiam sie nad zmiana dyscypliny jesli ktos z czytelnikow trenuje badz trenowal cos fajnego to niech da znac co to bylo

pozdrawiem

W temacie moje drugie ja... wymieniłem Kung-fu Wu-shu.... treningi są ciężkie jak cholera i trzeba kochać tę sztukę żeby sie niezniechęcić..... sama sztuka jest bardzo widowiskowa i wymagająca... efektywność WYSOKA ! he dla porównania był u nas na treningu koleś co trenował 3 lata Kick boxing i musze Cię zmartwić ale nienadążał za rozgrzewką i marnie mu to szło... na następne trenini juz nie przyszedł... no ale moze ten K-B trenował jakoślipnie i dlatego tak było no ale nie wiem.... ja szczególnie Polecam Kung-Fu Wu-shu !!

Skomentuj

po 3 latch mial problem z nadarzeniam zarozgrzewka nie wiem co to za koles ale hanbi wszystkich kick bokserow i bokserki nie wiesz czy jest jakas stronka gdzie mozna sie cos wicej dowidziec

Skomentuj

dowiedzieć o Kung-fu Wu-shu ? no jest troche tych stron... z tym że nie piszą tam dużo konkretów ... wpisz w google wu-shu i szukaj.... a jakbyś miał konkretne pytania to wal...

co do tego kolesia to mówię jak było.... i musze przyznać że żadne karate teakwoondo czy inne nie dorównają naszym rozgrzewką (wiem bo słyszałem i widziałem inne)...

aha i nie zapomnij że kung-fu jest jedną z najcięższych i najbardziej wymagających sztuk walki.... własciwie to nie znam cięższej :P

Skomentuj

jezeli chodzi o kick boksing,to ja po 3 miesiacach trenowania zmienilem moj czas na 1000m z najgorszego na 3 najlepszy w klasie w technikum, nie mysl ze kung fu jest takie ciezki, mam kolege trenuje w bernie, owszem mowi ze jest ciezko, ale bez przesady:) meczy sie jak kazdy..

kung fu o ile dobzre to rozumiem z jego opowiadan to nie tylko sport, to tez filozofia, jakies tai chi:) energie z drzew i takie tam bzdury, ale to pewniezalezy od zaawansowania szkoly

koles po 3 latach kickboksingu nie moze nie miec sily, no chyba ze to przy nintendo trenowal... ja serdecznie polecam boks, subtelny i techniczny sport, moze nie taki skuteczny jak kung fu:) ale mozna sie zakochac, jak jestes niewielki (Tak jak ja) to nic zlego sie nie stanie tobie ani twojemu mozdzkowi

serdecznie pozdrawiam

Skomentuj

w takim razie jak twierdziszLynx, ze treningi sa takie ciezkie to moze powiesz cos wicej na ich temat i na jeszce jedno pytanko czy odbywaja sie sparingi i w jakim kontakcie a co do boksu to jest to sport bardzo podobny do kick boxingu wiec nie mam sensu teraz zaczynac tego trenowac

Skomentuj

boks jest troszeczke inny niz kickboksing, moze niewarto:) salecie okazalo sie ze zupelnie inny (Z mistrza europy w kick boksingu do posmiewiska w boksie z tym swoim smiesznym blokiem ramieniem :) hehehe dorbe to jest) zupelnie inna filozofia walki, rzeklbym ze mnie agresywna, bardziejfinezyjna bo czym mniejszy repertuar ciosow tym bardziej tzreba dojscdo perfekcji w ich zadawaniu i unikani:)

codo kung fu,to wu shu jest na race? a shaolin bardziej na nogi stawiany nacisk? dobrzeto rozumiem? kung fu niezle jest:) ale moze sie nie spodobac porzejsciu z kickboksingu, mi sie nie podoba, takie bloki smieszne kolega mi pokazywal,delikatne jak odganianie muchy, roznica w ustawieniureki:) jakies przekrecanie przy odsuwaniu :)

pozdrawiam

Skomentuj

moze i trenował przy nintendo nie wiem... profesjonalne K-F jest ciężkie i niepowiesz mi że nie... bo Ci nie uwierze ;p tai chi to co innego to Kung-fu wewnętrzne..... dobre dla zdrowia... nie jest to taka "prwadziwa" sztuka walki... Wu-shu jest pokazowe.... efektywne ale jak bardzo to cięzko powiedzieć bo to zależy od samego trenującego.... Sparingi sa owszem ale w zaawansowanej grupie, kontakt hmmm niezabardzo wiem oco biega ale kolesie zakładają tylko takie mini rękawice...

Trening trwa niecałe 2h z czego 1 godzina to rozgrzewka... bieg ze 2 km z udziwnieniami czyli machanie przewroty skoki żabki krokodylki podskoki pompki brzuszki rozciąganie... a potem techniki hehe to jest w sumie najgorsze bo k-f wymaga baaardzo duzej równowagi i siły a po rozgrzewce cięzko jest ustać w miejscu i sie nie przewrucić taka prawda jak zegne noge to sie cały zaczynam trząść .. hehe

[ Dodano: 2004-09-26, 14:33 ]
                w wu-shu nacisk stawiany jest i na ręce i nogi.... boże moze ten twój kolega nie miałsiły albo jakiegośdziwnego nauczyciela bo bloki w k-f w-s mają zbijać ciosy i muszą być bardzo szybkie i mocne.... przynajmniej nas sie tak uczy... wiecie każdy bedzie chwalił to czego sie uczy...

Skomentuj

ja powiem tak u mnie w klubie terening trwa ponad 2 godziny pierwsza godzina to rozgrzewka bieg sprint brzuszki pompki itp. potem rozciaganie szpagaty wymachy aco do samego treningu to grupa poczatkowa ma pokazy technik blkow ciosow i kopniec zas zawansowana spendza czas na sparningach w full kontakcie

[ Dodano: 2004-09-26, 19:38 ]
                  a co do salety to jest strasznie cienki ja bym mu maske oklepal

Skomentuj

Wprawdzie nie znam się na tym za bardzo, ale mam znajomych którzy stoją na bramkach dyskotek w Katowicach.

Troszkę tam trenowali boks i ju-jitsu, ale z tego co mówią najlepsza sztuka walki nie ma szans z jakimś ulicznym zabijaką, który codziennie chodzi i się z kimś leje.

Skomentuj

js, i zgadzam sie z toba ale w tej chwili sa juz wykaldane technieki walk ulicznych

Skomentuj

podejdzie gośc walne cegłą w głowe to bruce lee nie wstanie ... a nieraz byłem w takie sytuacji ze ziomek małio mnie piwkiem po łbie nie podarował a takiemu jak on ui nas na mieścienieda sie wjebac ... bo siedział za pobicie dwóch policjantów .. gdy trzeźcwy to spoko ... jak pochleje to nawe tswoich tłucze i sie nieboi trzeba go do nieptzytomsności sklepac o ile ktoś da rade <lol> ... tak jest ze sportami walki

ale sport to sport a nie walka na ulicy wiec ...

tomck .. kick boxing to ciekawy sport a po głowach tez sie kopiecie bo ja tego nie trenuje ale czasami nogami machałem po czole

Skomentuj

Wszystko zależy od umiejętności. Sztuki walki nie zostały stworzone po to by teraz jacyś młodzi w europie się tego uczyli i jeździli sobie na zawody... tylko po to by przetrwać, jak trzeba by nawet zabić w obronie własnego życia. Nie ważne jaka sztuka walki. Każda może być skuteczna na ulicy. Wszystko jednak zależy od trenera, od treningu(naszego zaangażowania, sparingów itd.) i stażu. Najlepszy uliczny zabijaka nie będzie w stanie sobie poradzić z gościem dobrze obcykanym w danej sztuce walki. Po pewnym czasie sumiennego trenowania jesteśmy w stanie zabić jednym ciosem. Np. Na discovery był program o ekstremalnych sztukach walki. Mierzono siłe kopnięc dwóch typów. Jeden miał 1,1 a drugi 1,8 tony na metr kwadratowy. To chyba mówi samo za siebie:P

Skomentuj

fajnie tak dostać kopa od kogośwtajemniczonego sportowe sado macho ..

Adam .. masz racje ale takich lduzi jest niewielu ... pozatym .. najwazniejsza jest psychika, nawet chudzielec może koksa pobić o ile (wiadomo ze musi miec chociaż troche siły) o ile psychiczne z nim wygra ... tamtego oleci strach ze jakiś leszczu go okłada i straci panowanie psychiczne i już leży bo sie pogubi itp itd ... zresztą nieznam sie bo nietrenuje ale to co powiedziałem uważam za świetą prawde

Skomentuj

kung-fu to zupełnie inny styl walki niż karate (jakiekolwiek), lynx wie o co chodzi :-)
                              Osobiście także uważam za efektywniejsze od karate. A co do terningów to zalezy od trenera, moje były takie sobie (wing-tsun).
                              Dopiero jak przyjechał gośc z regionu to nas pogonił.
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Budzik, po glowie tez sie kopiemy tylko ze jak jestesmy w kaskach i ochraniaczach na szczenke bo w przeciwnym razie wylapanie takiego kopniaczka przykladowo z pol obrotu na szczenke skonczylo by sie wypluciem kilku zembow a co do tego chudzielca to nie calkiem jest prawda to nie tylko zalerzy od psychiki w duzym stopniu zalerzy rownierz od szybkosci i skutecznego bloku

[ Dodano: 2004-09-27, 13:45 ]
                                acha mam pytanko czy byl by ktos chetny wziasc udziel w turnieju

Skomentuj

Wszystko zależy od trenera. Wszystkie sztuki walki dobrze nauczone są skuteczne:P

Skomentuj

trzeba być sprytnym mieć po troszku tego we krwi, mieć duże samozaparcie i nie zniechęcać się na przeszkodach.. tak jest nie tylko z walkami ale i z każdym innym sportem co prawda walki są dużo bardziej wymagające.. a terner jak trener nic na siłę nie zrobi ani nie nauczy
                                    hehe pozdro-- kiedyś trenowałem kyokuszin czy jak sie tam to pisze

Skomentuj

Ok
                                      w ramach zlotu, proponuję rozegranie małego turnieju. Zobaczymy co kto potrafi

Skomentuj

Zygmunt, u mnie na wiosce (czyli w kielcach )wraz z kilkoma znajomymi orgnizujemy turniej cos w rodzaju k1 tylko nie dokonca legalne ale liczy sie to ze mozna kase zarobic a na zlot chyba nie przyjadewiec nie wezme udziel w waszym turnieju

Skomentuj

Czaruję...
                                        X