Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Okazje na ALLEGRO !!!

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wczoraj do mnie doszło, kawał ciężkiego klocka, mamy 4,5kg obywatela więcej w narodzie Jeszcze nie podłączałem, ale na oko stan dobry.

Skomentuj

Gratulacje ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
        http://allegro.pl/show_item.php?item=5527762189
        Kupiłem jedno do iampa, zobaczymy jak stan. Napięcia w spoczynku, jak wyjaśnił mi sprzedawca.
        To jest trafo z ampli Onkyo TX-NR509, który pobór mocy ma w zależności od wersji 370W (na europę i australię) lub 410W na inne kraje.
        Nie wiem skąd sprzedający wytrzasnął moc 610W.

Skomentuj

szkoda, że zapisany jestem w zbiorowym zamówieniu na transformator do i-ampa bo bym chętnie go przygarnął. Może ktoś chętny na nowe to chętnie odstąpie.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zaoszczędzisz a później będziesz żałował. Tu masz trafo 44V bez obciążenia - w ZZ pod obciążeniem, a poza tym moc się nie zgadza.

Skomentuj

W sumie racja. Ok oferta nieaktualna, czekam na te ze zbiorowego zamówienia.

Skomentuj

Raczej nie będę żałował. 200pln w kieszeni. Jeszcze kondy na 63V, nie na 80... W 600W nie wierzyłem, kupiłem ze myślą, że będzie miał ok. połowy z tego. Nie zamierzam wyciskać siódmych potów z iampa. Za to zależy mi żeby był cichy, a na to mogę liczyć skoro wyciągnięty ze sprzętu audio. I tyle.
                Spojrzałem swoją drogą to jest trafo z Tx-609, dla europy podają 610W, wersja amerykańska 120Vx6,2A więc nawet nieco więcej. Jeśli moc ciągła tego trafa to połowa z tego, to jestem OK. Do TX-509 jest trafo NPT-1604M, czyli to 2x41V z drugiej aukcji tego sprzedawcy.
                Last edited by Micwoj; 15.07.2015, 11:30.

Skomentuj

Raczej nie będę żałował. 200pln w kieszeni. Jeszcze kondy na 63V, nie na 80... W 600W nie wierzyłem, kupiłem ze myślą, że będzie miał ok. połowy z tego. Nie zamierzam wyciskać siódmych potów z iampa. Za to zależy mi żeby był cichy, a na to mogę liczyć skoro wyciągnięty ze sprzętu audio. I tyle.
                  niezły metraż by trzeba mieć, nisko efektywne kolumny żeby krzesać w domu taka moc i wyrozumiałych sąsiadów, zobaczcie kilka tematów Borysa jakie ma trafo do słuchania

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                    niezły metraż by trzeba mieć, nisko efektywne kolumny żeby krzesać w domu taka moc i wyrozumiałych sąsiadów, zobaczcie kilka tematów Borysa jakie ma trafo do słuchania
                    O ja głupi, to po co mi w domu te dwa monobloki po 0,5 kW...
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sprawdziles pobór, ty na pewno masz głośniki które to wyciagna, ale nie oszukujmy się większość idzie na moc a później pokoje 16-20m2 i 2way, z tego co piszesz to nie wiem co z tymi co mają lampy 10w

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        O ja głupi, to po co mi w domu te dwa monobloki po 0,5 kW...
                        No przecież nie po to żeby ten 1kW RMS ciągle pompować.

Skomentuj

tylko nie potrzebnie spiny nie róbcie, a żeby nie być bez winy przyznam się że do kina na kanały tylne i centralny montuje 2 uni i to pójdzie z toroida coś około 6kg 4 x 35v , akurat w dobrej cenie taki dostałem

Skomentuj

Nie na temat...
                            A jaka tam spina? Jesteśmy cool
                            Anyway, tak się ogólnie zapytam, kto wie jak się ma ta moc podawana na plecach sprzętu do rzeczywistości? Jakaś norma to określa? To pik poboru, jakiś krótkotrwały, ciągły RMS, czy co się producentowi nadrukowało?

Skomentuj

Z tego trafa moze z 300W RMSu wyciśniesz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                Z tego trafa moze z 300W RMSu wyciśniesz
                                Trafo ma RMS? To nie głośnik ani wzmacniacz.
                                "Moc RMS to określenie stosowane zamiennie z Moc Ciągła, Moc Znamionowa, Moc Nominalna i oznacza, jaki sygnał wzmacniacz jest w stanie wzmacniać nieprzerwanie przez długi czas, pracując stabilnie i nie przekraczając deklarowanego przez producenta poziomu zniekształceń. W przypadku głośników oznacza, ile energii trzeba w nie wpompować, aby uzyskać deklarowany przez producenta SPL (o czym napiszemy innym razem)."
                                Po drugie z trafa 300W mozna wycignac 500W i nic mu sie nie sanie o ile zapewnimy mu odpowiednie chłodzenie i nie bedziemy go tyrac w ten sposób ciagle. Dawania za duzego tarfa do wzmacniacza nie ma sensu. 300VA do wzmaka 200W to max, mozecie sobie potestowac. Wzmacniacz bedzie juz obcinal wierzchołki i dioda PEAK bedzie mrugrac a pobór mocy z sieci i tak bedzie 100-150W w tym momencie.

Skomentuj

Spojrzałem swoją drogą to jest trafo z Tx-609, dla europy podają 610W, wersja amerykańska 120Vx6,2A więc nawet nieco więcej. Jeśli moc ciągła tego trafa to połowa z tego, to jestem OK. Do TX-509 jest trafo NPT-1604M, czyli to 2x41V z drugiej aukcji tego sprzedawcy.
                                  Co do tego żeby był cichy, niedawno miałem amplituner na warsztacie właśnie Onkyo i trafo niestety było słyszalne nawet z dwu metrów.

Skomentuj

Zamieszczone przez manieq Zobacz posta
                                    Co do tego żeby był cichy, niedawno miałem amplituner na warsztacie właśnie Onkyo i trafo niestety było słyszalne nawet z dwu metrów.
                                    No, świetnie. Jeszcze trochę i go wyrzucę nawet bez podłączania :(

Skomentuj

Spojrzałem swoją drogą to jest trafo z Tx-609, dla europy podają 610W
                                      Rzeczywiście, źle wyczytałem z tabelki. Zwracam honor

Co do hałasu to też pewnie loteria - mam u siebie ampli Onkyo i poza tym, że się grzeje niesamowicie góra obudowy to transformator jest totalnie bezgłośny.

Skomentuj

Zamieszczone przez manieq Zobacz posta
                                        Może komuś upadł ? :)
                                        W tych nowych ampli Onkyo zawsze są ciche
                                        Kolega pracuje w autoryzowanym serwisie i twierdzi , że nie spotkał się w Onkyo z głośnym trafo
                                        Jeżeli dziennie przez ręce przechodzi mu kilka sztuk od kilku lat to jakieś tam doświadczenie chyba ma ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

No, świetnie. Jeszcze trochę i go wyrzucę nawet bez podłączania :(
                                        Nie przejmuj się
                                        Hejterów , malkontentów i zazdrośników pełno w necie :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                                          Moc RMS to określenie stosowane zamiennie z Moc Ciągła, Moc Znamionowa, Moc Nominalna i oznacza, jaki sygnał wzmacniacz jest w stanie wzmacniać nieprzerwanie przez długi czas,
                                          Się nie znasz oni wiedzą lepiej:

Chyba dla przyzwoitości czas poprosić moderów o przeniesienie dyskusji do spam postu. Tylko teraz już sam nie wiem czy to w końcu okazja, czy nie?

P.S.Następna definicja:
                                          "moc wyjściowa: Parametr podawany w watach, określający nie tylko głośność, lecz również głębię, dynamikę i czystość uzyskanego dźwięku. Im wyższa moc, tym głośniejszy może być dźwięk."
                                          Źródło: http://www.euro.com.pl/slownik.bhtml...#ixzz3fxZo2X4G
                                          Last edited by Micwoj; 15.07.2015, 13:48.

Skomentuj

Czaruję...