Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Okazje na ALLEGRO !!!

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

https://audiotransducers.com/pl/poni...20bf00-08.html
    za ta cene tylko brac
    mialem wersje 4ohm. sama gora pasma lekko kuleje jakosciowo. ale srednica z niego byla bardzo mila

Skomentuj

https://allegro.pl/kolumny-rft-tonic...419122063.html
      Opyla się kupić jako tymczasowe kolumny, czy to raczej shit nawet w tej niskiej cenie?
      Czytałem, że nie powalają niskim basem, ale w średnicy są ok. Potrzebuję czegoś w międzyczasie budowy lepszych kolumn :).

Skomentuj

to koszt jednego glosnika...

Skomentuj

Złe nie są wcale tak bardzo . Poziom DIY na Arn czy najtańszych stx .

Skomentuj

Ta kopułka z RFT szału nie robi. Jakoś przyjemniej słuchało mi się szerokopasmowego owalnego z innych modeli kolumn tej firmy.

W podobnym budżecie da się znaleźć sporo ciekawsze kolumn. Czasem da się kupić coś okazyjnie. Znacznie łatwiej o to na OLX niż na allegro. Niedawno były Braun L510 za 80zł

Te też wyglądają interesująco: https://allegro.pl/kolumny-siemens-i....html#thumb/10

Magnat moim zdaniem też jest niedoceniany, przykładowo ten model bazuje na głośnikach Vifa:
            https://allegro.pl/magnat-monitor-c-...421520752.html

Skomentuj

W tych magnatach trzeba uważać na średniaki bo są na piance. Co do kopułki isophona...według mnie jest jeszcze gorsza niż ta RFT. Jest bardzo ostra i trudno ją "opanować" jakoś regulatorami czy nawet zmianą wzmacniacza. Moim zdaniem RFT mają lepszą kopułkę, mniej ostrą w brzmieniu (oczywiście to moja subiektywna opinia ). Co do szerokopasmówki (czy tam średnio-wysokotonowca jak kto woli) owalnego z RFT to też mi się go przyjemniej słuchało. Przyjemniej zarówno od kopułki isophona jak i RFT.

Też z ciekawości poszukałem czegoś do 100zł :) . Znalazłem coś takiego i moim zdaniem słuchało by się tego przyjemniej niż w/w kolumn :) .

https://allegro.pl/kolumny-hifi-soun...1.html#thumb/1 tylko trzeba by się dopytać czy kopułka ma membranę jedwabną czy "plastik" jak w rft i isophonach. Jak jedwab to będzie o wiele przyjemniej to grało. W ogóle jest ogromna różnica w paśmie pomiędzy wersją jedwabną tej kopułki a plastikową. Jedwabna ma równe pasmo do końca bez podbicia a plastikowa ma ogromne podbicie na końcu i ogólnie jest bardzo nieprzyjemna w odsłuchu w odróżnieniu do jedwabnej. Jeśli mają jedwabną to będą to chyba najlepsze kolumny do 100zł teraz. No chyba że kogoś nie zraża pianka na średniakach w magnatach :) .

https://allegro.pl/monitory-heco-pho...432790425.html ogólnie wolę chyba głośniki heco niż isophona. Grają przyjemniej, cieplej, nie męczą słuchu . Najwięcej basu będą miały to na pewno .

https://allegro.pl/kolumny-saba-35k-i7429881187.html wbrew pozorom te maluchy mają całkiem solidne kopnięcie jak na swoje wymiary :p . Oczywiście zejścia nie ma za bardzo ale do 70-80Hz jest całkiem fajnie :) .
              Last edited by Oskar29; 01.07.2018, 21:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                https://allegro.pl/kolumny-hifi-soun...1.html#thumb/1 tylko trzeba by się dopytać czy kopułka ma membranę jedwabną czy "plastik" jak w rft i isophonach. Jak jedwab to będzie o wiele przyjemniej to grało. W ogóle jest ogromna różnica w paśmie pomiędzy wersją jedwabną tej kopułki a plastikową. Jedwabna ma równe pasmo do końca bez podbicia a plastikowa ma ogromne podbicie na końcu i ogólnie jest bardzo nieprzyjemna w odsłuchu w odróżnieniu do jedwabnej. Jeśli mają jedwabną to będą to chyba najlepsze kolumny do 100zł teraz. No chyba że kogoś nie zraża pianka na średniakach w magnatach
                Oba głośniki wyglądają na Philipsy. Myślę, że tweeter to raczej tekstylna kopułka

Skomentuj

Wiem że oba to philipsy . Chodzi o to że ta kopułka występowała z membraną plastikową (philips to nazywał polycarbonite) albo tekstylną. Ta z polycarbonitu ma podbicie ~7db w zakresie 10-20kHz. Jedwabna ma równe pasmo a na końcu (od ~18kHz) nawet minimalny spadek (powiedzmy 1-2dB) i jest o wiele przyjemniejsza w odsłuchu. Zresztą jeśli chcesz to są na necie dostępne dataszity do chyba wszystkich głośników jakie zrobił philips to sobie sam zobaczysz jaka jest różnica :) .
                  Last edited by Oskar29; 01.07.2018, 22:32.

Skomentuj

Wziąłem te Tonica RFT. Odnośnie ceny chciałem zapytać, czy jest to w ogóle cokolwiek godnego uwagi, bo można też znaleźć plastikowe pierdziawki, których nie chciałbym nabyć nawet za dopłatą. :)
                    Jeśli chodzi o "okazje" na OLX - sprawdzałem ogłoszenia z mojej okolicy przez ostatnie dwa miesiące i niestety nie ma szału.

Bardzo mi się spodobały te kolumienki Sound Project i rozważam czy ich nie wziąć. Czy głośnik basowy w tych kolumnach jest na zawieszeniu gumowym?
                    Miałem okazję słuchać jak grają Phillipsy w starym telewizorze w systemie 2-drożnym no i było to coś niespodziewanego .

Skomentuj

Zacznijmy od tego że sound project to był philips na skandynawie i chyba na niemcy (tego nie jestem pewien tak jak skandynawii :) ). W każdym bądź razie zapytaj się czy membrana w kopułce jest jedwabna czy nie, albo poproś od razu o zdjęcia wysokotonowca z bliska. Ogólnie to wiem jak grają philipsy bo ładnych kilka par miałem i zawsze grało to jasnym dźwiękiem z mniejszą ilością basu (patrząc na ch-ki ich niskotonowców to zrozumiałe :) ). Jak będzie plastikowa membrana to odpuść, jak jedwabna to bierz. Nie ma co sprawdzać po modelu co tam siedziało bo reguły niestety nie było . Wsadzali co mieli . Ze zdjęć wydaje się że jest jedwab ale lepiej się dopytaj . To nie jest jakiś strasznie chodliwy towar więc raczej nikt Ci ich nie zwędzi sprzed nosa . Głośnik raczej jest na gumie (jeszcze chyba nie widziałem niskotonowca philipsa z tej serii na piance) ale od razu też się podpytaj za jednym razem albo napisz od razu o zdjęcie. Powinno być widać na bliższym zdjęciu. Ten głośnik będzie miał więcej basu bo jest z późniejszych lat trochę (późne 70-80). Ma inną membranę (cięższą chyba trochę) i większą cewkę. Powinno być więcej basu niż w tych co ja miałem. Ja miałem kolumny tylko z wcześniejszymi wersjami tego głośnika (membrana w takim papierowo-pomarańczowym kolorze i bardzo mała kopułka przeciwpyłowa w kształcie mniej więcej stożka).
                      Last edited by Oskar29; 02.07.2018, 13:11.

Skomentuj

Rozmawiałem z panem od ogłoszenia tych Sound Projectów. Okazał się starszym pasjonatem audio i przez 18 minut opowiadał o kolumnach, sprzęcie itd. Nie zdarzyło mi się nigdy wcześniej żeby ktoś się tak rozgadał na temat sprzedawanych przedmiotów, a nie był handlowcem. :biggrin:
                        Zdjęcie mogę otrzymać dopiero na weekend. Nie wiedział z czego wykonana jest kopułka wysokotonowca, natomiast niskotonowiec jest na zawieszeniu gumowym.

Skomentuj

Kolumny Sound project sa na Philipsach. Wysokotonowka dla fanow swidrujacych wysokich tonow, a bas ok, ale bardziej przypominajacy tluczka niz przyjemne plumkanie. W tak malej obudowie z tak duzym glosnikiem nie ma szans na liniowy dzwiek. Za stowke ok, ciezko za te pieniadze zrobic cos lepszego.

Skomentuj

Ten woofer wygląda zajefajnie, podobny do Precision Divices i PHL audio.
                            Dla samych wooferów kupił bym te kolumienki :) można by fajny projekt retro wykonać dodając jakąś lepszą wysokotonówkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Kolumny Sound project sa na Philipsach. Wysokotonowka dla fanow swidrujacych wysokich tonow, a bas ok, ale bardziej przypominajacy tluczka niz przyjemne plumkanie. W tak malej obudowie z tak duzym glosnikiem nie ma szans na liniowy dzwiek. Za stowke ok, ciezko za te pieniadze zrobic cos lepszego.
                              W wersji jedwabnej są świdrujące wysokie tony? No chyba nie :) . W wersji polycarbonite jak najbardziej ale nie tekstylnej. Ogólnie to by się opłacało zrobić te kolumny w większej obudowie i z nowoczesną zwrotnicą. Myślę że były by to zupełnie inne kolumny :) . Głośniki są bdb jakości jak na lata i technologię jaką wtedy stosowano. Wielu producentów wykorzystywało głośniki philipsa.
                              Last edited by Oskar29; 02.07.2018, 17:13.

Skomentuj

W wersji jedwabnej są świdrujące wysokie tony? No chyba nie . W wersji polycarbonite jak najbardziej ale nie tekstylnej.
                                Mialem kilka kolumn philipsa na tych glosnika, w tym aktywne. Wszystkie graly podobnie. Glosnik wysokotonowy nie jest zadna rewelacja na obecne standardy. Jeszcze gdzies mi lezy para tweeterow philipsa z kanciastym frontem.

Nie widze wiekszego sensu w tuningu tych kolumn, chyba ze jako pole do nauki.

Skomentuj

Nie odpowiedziałeś na pytanie jakie zadałem. Kopułka była jedwabna czy z innego materiału?
                                  Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Glosnik wysokotonowy nie jest zadna rewelacja na obecne standardy.
                                  Czy ja gdzieś pisałem że to rewelacja na dzisiejsze standardy? Nie.

Skomentuj

https://www.olx.pl/oferta/fornir-deb...tml#0b563a9d97
                                    Starczy na kilka kolumienek jak nie jest za suchy

Skomentuj

Nie odpowiedziałeś na pytanie jakie zadałem. Kopułka była jedwabna czy z innego materiału?
                                      Nie zadałeś takiego pytania.

Skomentuj

No dobra. Wydawało mi się że zadałem. Zadaje w takim razie teraz. Na czym była kopułka?

Skomentuj

Na szmacie :)
                                          Jedne z lepszych paczek philipsa jakie mialem to Philips AH468, w ktorych srednie tony byly swietne, ale reszta... No coz, brzmienie z epoki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X