Przyszły do mnie te RFT Tonica i jak za tę cenę, jestem zadowolony :).
Spodziewałem się, że będzie im brakować basu, ale tak nie jest. Fakt, że nie schodzą zbyt nisko, jednak nie przeszkadza mi to.
Potrzebuję do nich wzmacniacz, mający te 30 W przy 4 Ohmach na kanał. Zastanawiam się czy brać gotowca na LM3886: https://pl.aliexpress.com/item/Share...ceBeautifyAB=0
bo kusi mnie ze względu na wykonanie. Zamawiając po kolei elementy w Polsce będę miał z tym trochę roboty, a cenowo wyjdzie pewnie podobnie. Jednak wystarczyłaby mi połowa mocy tego scalaka.
Rozważałem też aplikację na TPA3116, chociaż niektórzy piszą, że klasa D zawsze trochę szumi i nie warto.
Co byście poradzili? Może wybrać jakiś inny układ audio? Lubię majsterkować, ale wolałbym uniknąć budowy skomplikowanego sprzętu audio.
w obu przypadkach potrzebujesz zasilania
w przypadku LM bedzie to trafo
w przypadku d-klasy bedzie to pojedyncze zasilanie. czyli najczesciej zasilacze komputerowe
poszukaj pierw zasilania, ktore latwo i tanio kupisz
W instrukcji piszą tak samo jak na tej stronie, że jego moc to 100 W RMS na kanał, jednak z tyłu wzmacniacza napisano, że pobór urządzenia jest równy 160 W. Poza tym, na ostatniej stronie instrukcji, w sekcji "power consumption" piszą, że pobór mocy to 220 W. Jak to zinterpretować? Wizualnie, transformator wygląda na coś ok. 160 VA - mam podobnej wielkości trafo i to by się zgadzało. Jednak skąd oni wytrzasnęli to 100 W/kanał? Sprzedający mówił, że wzmacniacz ma 50 W/kanał.
Myślałem, że moc wzmacniacza w klasie A to co najmniej suma mocy kanałów *2 - i tak by się zgadzało np. w przypadku starej Unitry (2x15 W, pobór 85 VA). Tego Kenwooda rozszyfrować jednak nie mogę.
Poza tym, ma możliwość podpięcia 4 kolumn, a końcówką mocy są cztery tranzystory D1717.
Producenci mają różne normy. Tak samo marantz ma teraz wzmacniacz który teoretycznie jest perpetum mobile bo nie ma wzmacniacza który ma sprawność ponad 100%. Jak oni to mierzą...nie wiem.
Skomentuj