Gdzie mozna dostac Absynth. Czy naprawde po tym pojawia sie Zielona Wrozka?????????
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Absynth gdzie za ile i jak
Collapse
X
-
absynt ten z polski nawet nie stal obok prawdziwego... to slynny trunek epoki romantyzmu, wszyscy artysci na tym jechali... robi sie go miedzy innymiu z pilunu i zawiera pochodne THC wiec to prawda ze sa haluny o ile jest to prawdziwy trunek. moj kumpel byl na wycieczce w cechach i jak opowiadal co ludzie po tym robili to mialem ubaw
Skomentuj
-
Przepis nr 1.
Składniki:
0,5 litra wódki
2 łyżki suszonego piołunu
2 łyżki anyżu całego
1/2 łyżki nasion kopru
4 kardamony
1 łyżki majeranku
1/2 łyżki mielonej kolendry
2 łyżki siekanego korzenia arcydzięglu
1 2/3 filiżanki syropu z cukru (zagotuj cukier z wodą pół na pół i odparuj)
Sposób wykonania:
Przelej wódkę do dużego słoja ze szczelną pokrywką. Dodaj piołun i wstrząśnij; mocz przez 48 godzin i przecedź. Rozetrzyj całe przyprawy w moździerzu. Dodaj wszystkie zioła do wódki i mocz w ciepłym miejscu przez tydzien. przecedź i dosłodź syropem. (Radzę nie być nadgorliwym co do piołunu i innych ziół, a wręcz zalecam wstrzemięźliwość i dodanie mniejszej ilości niż jest to w przepisie, np. łyżeczki zamiast łyżek. Zamiast wódki można wykorzystać spirytus i roźcieńczyć z wodą w proporcjach wedle gustu.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepis nr 2.
Składniki:
2 - 3 wysuszone gałązki piołunu
5 kwiatów dziurawca wraz z listkami
1 liść geranium
8 ziaren pieprzu
10 rodzynek
1 torebka herbaty ekspresowej
1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru
1 l czystej wódki
Sposób wykonania:
Do weka włożyć gałązki piołunu, zalać wódką i dodać pozostałe składniki. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do gorącej wody na 2 godziny. Po wyjęciu słoika z wody usunąć herbatę. Nalewkę odstawić na 7 dni, potem przesączyć przez gazę i odstawić na kilka godzin do sklarowania. Płyn znad osadu zlać do czystej butelki, osad przefiltrować i połączyć z nalewką. ...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepis nr 3.
Składniki:
1 uncja suszonego, posiekanego piołunu (w to nie chce i się wierzyć, ale spróbujcie sami)
1 łyżka stołowa korzenia arcydzięglu
1 łyżeczka hyzopu
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/4 łyżeczki nasion kminku
Szczypta kardamonu
1 łyżka stołowa kopru lub nasion anyżu
750 ml. 50% wódki
Sposób wykonania:
Wlej do szklanego pojemnika (np. słoika) wódke oraz dodaj piołunu. Odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Aby uzyskać bardzo mocny absynt użyj wódki zbożowej lub rumu 151. To da ci autentyczny zielony kolor (zieleń pochodzi od chlorofilu i nie oznacza wcale obecności aktywnego składnika - tujonu). 50 %'owa wódka działa najlepiej. Następnie odcedź piołun i dodaj wszystkich pozostałych ziół i przypraw. Poczekaj kolejne 4 dni, a następnie odcedź wódkę. Absynt jest już gotowy, możesz go spożywac. Z tego co się dowiedziałem, Absynt otrzymany w ten sposób należy przedestylować, w trakcie tej operacji powinniśmy otrzymać olejek eteryczny, tujon. Tujon jest odpowiedzialny za zmiany w świadomości.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
THE BESCIAK! :
30.0 g liść piołunu
8.5 g liść hyzopu lekarskiego
1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego
6.0 g liść melisy 30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)
25.0 g owoc kopru włoskiego
10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)
3.2 g owoc kolendry siewnej
Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.
W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.
Zabarw destylat dodając:
4.2 g liść mięty
1.1 g liść melisy
3.0 g liść piołunu
1.0 g skórka cytryny
4.2 g korzeń lukrecji
Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.
[ Dodano: 2006-05-21, 18:54 ]
Swiss Absinthe of Fougerolles
Authors: Treatise... , Duplais, 1900
tłumaczył voytech (www.darkinn.w3.pl)
Na 1 litr.
zielony anyż 75g
koper włowski 41,6g
rozdrobniony piołun 26,6g
spirytus 85% 0,95l
woda 0,5l
Maceruj składniki z alkoholem w urządzeniu przez przynajmniej 12 godzin. Do destylacji dodaj wodę i odbierz 0,95l pachnącego spirytusu. Kontynuuj destylację by odebrać flegmy (fuzle), które zostaną użyte do innej destylacji, zmniejsz temperaturę do 74 stopni.
Koloryzacja:
melisa 7,5g
hyzop 5,8g
bylica pontyjska 6,6g
przetacznik długolistny 6,6g
[ Dodano: 2006-05-21, 18:55 ]
Authors: Dick's Encyclopedia of Practical Recipes, 1903
10g piołunu
13,3g bylicy pontyjskiej
16,6g kopru włoskiego
16,6g anyżu gwiazdkowanego
16,6g zielonego anyżu
2,5g kolendry
6,6g hyzopu
Zwilż zioła odrobiną wody, pozwól im nasiąknąć. Dodaj 0,8l spirytusu 95%, niech się maceruje 3 dni. Dodaj 0,66l wody, zostaw na kolejny dzień. Przedestyluj. Otrzymasz 1l absyntu o mocy 65-70%. Zmień naczynie odbierające destylat, gdy barwa stanie się czerwonawa. Ta część jest już pozbawiona smaku.
Nadaj kolor destylatowi macerując przez 10-15 dni ziołami:
3,3g mięty
1,6g melisy
3,3g bylicy pontyjskiej
0,8g skórki cytryny
3,3g startego korzenia lukrecji
Przecedź i przefiltruj.
[ Dodano: 2006-05-21, 18:55 ]
Swiss Absinthe of Pontarlier
1899 Treatise on Liqueurs, Bedel
tłumaczył voytech (www.darkinn.w3.pl)
suszony i rozdrobniony piołun 25g
zielony anyż 50g
koper włoski 50g
spirytus 85% 0,95l
Maceruj zioła z alkoholem w podwójnym bojlerze przez 12 godzin lub mniej, potem dodaj 0,45l wody podgrzanej do temperatury 60-80 stopni i destyluj wolno, najlepiej parą, by odebrać 0,95l produktu, który zostanie użyty do wyrobu likieru.
Mimo to kontynuuj destylację, aż płyn wydobywający się z chłodnicy nie będzie miał już w ogóle alkoholu (0% na alkometrze). Pomimo, że zawiera on znikome ilości alkoholu, jest drogocenny - zawiera wiele esencji i jest dodawany do kolejnych destylacji razem z alkoholem i ziołami.
Otrzymany w wyniku destylacji płyn, bardzo aromatyczny, jest biały lub przezroczysty jak woda. By przemienić go w absynt, trzeba nadać mu kolor i wzmocnić aromat. Dla uzyskania zielonego koloru użyj:
bylica pontyjska 10g
hyzop (suszone główki i kwiaty) 10g
melisa, wysuszona i oczyszczona 5g
Wszystkie składniki rozdrobnij jak się tylko da, rozetrzyj w moździerzu, po czym umieść w podwójnym bojlerze z otrzymanym wcześniej destylatem, lub lepiej w urządzeniu zwanym koloratorem, z galwanizowanej miedzi, ogrzewanym przez cyrkulację gorącej wody lub pary i ogrzewającej wszystko do temperatury 50 stopni. Pod wpływem temperatury zioła przekazują likierowi swój kolor i aromat. Powoli wystudź i przecedź przez sitko, wyciśnij zioła i dodaj tyle wody, by absynt miał 74% alkoholu i 1l objętości. Przelej do beczki, by leżakował, z czasem będzie jeszcze lepszy.
[ Dodano: 2006-05-21, 18:56 ]
Scientific American Recipe by Dr. Arnold
© 1899 Treatise on Liqueurs, Bedel
tłumaczenie: voytech (www.darkinn.w3.pl)
* 25 g suszonego piołunu
* 50 g zielonego anyżu
* 50 g kopru włoskiego
* 0,95 l spirytusu 85%
* 0,45 l wody
Pochodzący z Pontarlier we Francji, datowany na 1855r. przepis radzi:
maceruj piołun, anyż i koper włoski ze spirytusem przez przynajmniej 12 godzin w garnku podwójnego bojlera.
Dodaj 0,45l wody i podgrzej. Odbierz 0,95 l destylatu.
Do 0,4 l destylatu dodaj dobrze wysuszone i zmielone (rozetrzyj w moździerzu):
* 10 g ambrozji bylicowatej (lub bylicy pontyjskiej)
* 10 g hyzopu
* 5 g melisy
Maceruj w średniej temepraturze, potem odciągnij płyn, przefiltruj i połącz z pozostałą częścią 0,55 l destylatu. Rozcieńcz wodą, by otrzymać ok. 1 l absyntu o zawartości alkoholu 74%,
Skomentuj
Skomentuj