Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Absynth gdzie za ile i jak

Collapse
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

    Absynth gdzie za ile i jak

    Gdzie mozna dostac Absynth. Czy naprawde po tym pojawia sie Zielona Wrozka?????????

    #2
    jak bedziesz w to wierzyl to sie pojawia :)

    Skomentuj


      #3
      absynth mozna kupic w polsce... tylko to nie do konca ten prawdziwy.. on ma tylko 55% i tez jest zielony.. a ten prawdziwy 70% to u naszych poludniowych sasiadow.. u nas naszczescie zabroniony jest

      Skomentuj


        #4
        Ale o so chodzi....??

        Skomentuj


          #5
          absynthion wysokoprocentowy ziolowy alkochol ... podobno mozna miec po nim haluny ale sam na sobie nigdy nie doswiadczylem naszczescie :)

          Skomentuj


            #6
            A macie moze takowy do sprzedania.Ze slowacji??????

            Skomentuj


              #7
              poti89, sorry ale ile ty masz lat, że wierzysz w zieloną wróżkę z filmu EuroTrip? :P Aaaa Absynth już chyba nie jest u nas zabroniony

              Skomentuj


                #8
                Lat juz troche mam........ Chodzi mi o sam smak bo wozki to chyba nie zobacze....... ile to moze kosztowac???????

                Skomentuj


                  #9
                  absynt ten z polski nawet nie stal obok prawdziwego... to slynny trunek epoki romantyzmu, wszyscy artysci na tym jechali... robi sie go miedzy innymiu z pilunu i zawiera pochodne THC wiec to prawda ze sa haluny o ile jest to prawdziwy trunek. moj kumpel byl na wycieczce w cechach i jak opowiadal co ludzie po tym robili to mialem ubaw

                  Skomentuj


                    #10
                    Lat juz troche mam........
                    całe 17 ;]
                    Nie wiem jaką widzisz przyjemność w piciu spiritu...
                    Pozatym na stadionie dziesięciolecia mają napewno
                    Spirit zabarwiony plakatówką

                    Skomentuj


                      #11
                      Takero sugerujesz sie moim nickiem poti89 i myslisz ze urodzilem sie 1989 roku????? heh dobre. Miki jesli masz jakis dostep do tego to daj znac....... Tylko cos dobrego a nie tak jak mowi takero spirytus barwiony plakatowka.......

                      Skomentuj


                        #12
                        poti89, po to daje się numerki przy nickach ;]
                        Tylko cos dobrego a nie tak jak mowi takero spirytus barwiony plakatowka.......
                        chodzi o to że właśnie tak wygląda w większości Absynth w polsce ;]
                        Smutna prawda ;]
                        I pewnie jeszcze wiele innych równie ciekawych dodatków jest ...

                        Skomentuj


                          #13
                          Wlasnie.Mi chodzi o ten prawdziwy. Ja nie zamierzam kupowac od rumunow na stadionie...Chcialbym kupic oryginal tylko nie bardzo wiem gdzie...... i za ile.....

                          Skomentuj


                            #14
                            poszukaj w necie. moze da sie jakos sciagnaz z czech...

                            Skomentuj


                              #15
                              hehe ale Wy szukacie uzywek. ja nic nie biore a pije tylko kilka razy w roku.
                              ...mi wystarcza pol dnia na lakierni...:P

                              Skomentuj


                                #16
                                Bez problemu mozna nabyc na slowacji - dosc tanio chyba jakies 30-pare PLN wychodzi.

                                Skomentuj


                                  #17
                                  Asynt możesz sobie sam zrobić. Nic trudnego. Poszukaj w internecie jest kilka przepisów. Jest nawet polska wersja, się nazywa PIOŁUNÓWKA, chcesz moge ci skana przesłać.

                                  Skomentuj


                                    #18
                                    polski absynt smakuje jak sambuca

                                    oryginalyu nie polecam pic nie rozcienczonego
                                    mozna sie poparzyc( wiem z autopsji) :(

                                    Skomentuj


                                      #19
                                      Przepis nr 1.

                                      Składniki:

                                      0,5 litra wódki

                                      2 łyżki suszonego piołunu

                                      2 łyżki anyżu całego

                                      1/2 łyżki nasion kopru

                                      4 kardamony

                                      1 łyżki majeranku

                                      1/2 łyżki mielonej kolendry

                                      2 łyżki siekanego korzenia arcydzięglu

                                      1 2/3 filiżanki syropu z cukru (zagotuj cukier z wodą pół na pół i odparuj)


                                      Sposób wykonania:

                                      Przelej wódkę do dużego słoja ze szczelną pokrywką. Dodaj piołun i wstrząśnij; mocz przez 48 godzin i przecedź. Rozetrzyj całe przyprawy w moździerzu. Dodaj wszystkie zioła do wódki i mocz w ciepłym miejscu przez tydzien. przecedź i dosłodź syropem. (Radzę nie być nadgorliwym co do piołunu i innych ziół, a wręcz zalecam wstrzemięźliwość i dodanie mniejszej ilości niż jest to w przepisie, np. łyżeczki zamiast łyżek. Zamiast wódki można wykorzystać spirytus i roźcieńczyć z wodą w proporcjach wedle gustu.)




                                      --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


                                      Przepis nr 2.

                                      Składniki:

                                      2 - 3 wysuszone gałązki piołunu

                                      5 kwiatów dziurawca wraz z listkami

                                      1 liść geranium

                                      8 ziaren pieprzu

                                      10 rodzynek

                                      1 torebka herbaty ekspresowej

                                      1 łyżka miodu lub 2 łyżeczki cukru

                                      1 l czystej wódki


                                      Sposób wykonania:

                                      Do weka włożyć gałązki piołunu, zalać wódką i dodać pozostałe składniki. Następnie słoik zamknąć, owinąć ściereczką zamoczoną we wrzątku i wstawić do gorącej wody na 2 godziny. Po wyjęciu słoika z wody usunąć herbatę. Nalewkę odstawić na 7 dni, potem przesączyć przez gazę i odstawić na kilka godzin do sklarowania. Płyn znad osadu zlać do czystej butelki, osad przefiltrować i połączyć z nalewką. ...



                                      --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                      Przepis nr 3.

                                      Składniki:

                                      1 uncja suszonego, posiekanego piołunu (w to nie chce i się wierzyć, ale spróbujcie sami)

                                      1 łyżka stołowa korzenia arcydzięglu

                                      1 łyżeczka hyzopu

                                      1/2 łyżeczki nasion kolendry

                                      1/4 łyżeczki nasion kminku

                                      Szczypta kardamonu

                                      1 łyżka stołowa kopru lub nasion anyżu

                                      750 ml. 50% wódki


                                      Sposób wykonania:

                                      Wlej do szklanego pojemnika (np. słoika) wódke oraz dodaj piołunu. Odstaw w ciemne miejsce na 10 dni. Aby uzyskać bardzo mocny absynt użyj wódki zbożowej lub rumu 151. To da ci autentyczny zielony kolor (zieleń pochodzi od chlorofilu i nie oznacza wcale obecności aktywnego składnika - tujonu). 50 %'owa wódka działa najlepiej. Następnie odcedź piołun i dodaj wszystkich pozostałych ziół i przypraw. Poczekaj kolejne 4 dni, a następnie odcedź wódkę. Absynt jest już gotowy, możesz go spożywac. Z tego co się dowiedziałem, Absynt otrzymany w ten sposób należy przedestylować, w trakcie tej operacji powinniśmy otrzymać olejek eteryczny, tujon. Tujon jest odpowiedzialny za zmiany w świadomości.



                                      --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



                                      THE BESCIAK! :

                                      30.0 g liść piołunu

                                      8.5 g liść hyzopu lekarskiego

                                      1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego

                                      6.0 g liść melisy 30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)

                                      25.0 g owoc kopru włoskiego

                                      10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)

                                      3.2 g owoc kolendry siewnej



                                      Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.

                                      W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.



                                      Zabarw destylat dodając:

                                      4.2 g liść mięty

                                      1.1 g liść melisy

                                      3.0 g liść piołunu

                                      1.0 g skórka cytryny

                                      4.2 g korzeń lukrecji



                                      Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.

                                      [ Dodano: 2006-05-21, 18:54 ]
                                      Swiss Absinthe of Fougerolles

                                      Authors: Treatise... , Duplais, 1900
                                      tłumaczył voytech (www.darkinn.w3.pl)


                                      Na 1 litr.

                                      zielony anyż 75g
                                      koper włowski 41,6g
                                      rozdrobniony piołun 26,6g
                                      spirytus 85% 0,95l
                                      woda 0,5l

                                      Maceruj składniki z alkoholem w urządzeniu przez przynajmniej 12 godzin. Do destylacji dodaj wodę i odbierz 0,95l pachnącego spirytusu. Kontynuuj destylację by odebrać flegmy (fuzle), które zostaną użyte do innej destylacji, zmniejsz temperaturę do 74 stopni.

                                      Koloryzacja:

                                      melisa 7,5g
                                      hyzop 5,8g
                                      bylica pontyjska 6,6g
                                      przetacznik długolistny 6,6g

                                      [ Dodano: 2006-05-21, 18:55 ]
                                      Authors: Dick's Encyclopedia of Practical Recipes, 1903

                                      10g piołunu
                                      13,3g bylicy pontyjskiej
                                      16,6g kopru włoskiego
                                      16,6g anyżu gwiazdkowanego
                                      16,6g zielonego anyżu
                                      2,5g kolendry
                                      6,6g hyzopu

                                      Zwilż zioła odrobiną wody, pozwól im nasiąknąć. Dodaj 0,8l spirytusu 95%, niech się maceruje 3 dni. Dodaj 0,66l wody, zostaw na kolejny dzień. Przedestyluj. Otrzymasz 1l absyntu o mocy 65-70%. Zmień naczynie odbierające destylat, gdy barwa stanie się czerwonawa. Ta część jest już pozbawiona smaku.
                                      Nadaj kolor destylatowi macerując przez 10-15 dni ziołami:

                                      3,3g mięty
                                      1,6g melisy
                                      3,3g bylicy pontyjskiej
                                      0,8g skórki cytryny
                                      3,3g startego korzenia lukrecji
                                      Przecedź i przefiltruj.

                                      [ Dodano: 2006-05-21, 18:55 ]
                                      Swiss Absinthe of Pontarlier

                                      1899 Treatise on Liqueurs, Bedel
                                      tłumaczył voytech (www.darkinn.w3.pl)

                                      suszony i rozdrobniony piołun 25g
                                      zielony anyż 50g
                                      koper włoski 50g
                                      spirytus 85% 0,95l

                                      Maceruj zioła z alkoholem w podwójnym bojlerze przez 12 godzin lub mniej, potem dodaj 0,45l wody podgrzanej do temperatury 60-80 stopni i destyluj wolno, najlepiej parą, by odebrać 0,95l produktu, który zostanie użyty do wyrobu likieru.
                                      Mimo to kontynuuj destylację, aż płyn wydobywający się z chłodnicy nie będzie miał już w ogóle alkoholu (0% na alkometrze). Pomimo, że zawiera on znikome ilości alkoholu, jest drogocenny - zawiera wiele esencji i jest dodawany do kolejnych destylacji razem z alkoholem i ziołami.
                                      Otrzymany w wyniku destylacji płyn, bardzo aromatyczny, jest biały lub przezroczysty jak woda. By przemienić go w absynt, trzeba nadać mu kolor i wzmocnić aromat. Dla uzyskania zielonego koloru użyj:

                                      bylica pontyjska 10g
                                      hyzop (suszone główki i kwiaty) 10g
                                      melisa, wysuszona i oczyszczona 5g

                                      Wszystkie składniki rozdrobnij jak się tylko da, rozetrzyj w moździerzu, po czym umieść w podwójnym bojlerze z otrzymanym wcześniej destylatem, lub lepiej w urządzeniu zwanym koloratorem, z galwanizowanej miedzi, ogrzewanym przez cyrkulację gorącej wody lub pary i ogrzewającej wszystko do temperatury 50 stopni. Pod wpływem temperatury zioła przekazują likierowi swój kolor i aromat. Powoli wystudź i przecedź przez sitko, wyciśnij zioła i dodaj tyle wody, by absynt miał 74% alkoholu i 1l objętości. Przelej do beczki, by leżakował, z czasem będzie jeszcze lepszy.

                                      [ Dodano: 2006-05-21, 18:56 ]
                                      Scientific American Recipe by Dr. Arnold
                                      © 1899 Treatise on Liqueurs, Bedel
                                      tłumaczenie: voytech (www.darkinn.w3.pl)

                                      * 25 g suszonego piołunu
                                      * 50 g zielonego anyżu
                                      * 50 g kopru włoskiego
                                      * 0,95 l spirytusu 85%
                                      * 0,45 l wody



                                      Pochodzący z Pontarlier we Francji, datowany na 1855r. przepis radzi:
                                      maceruj piołun, anyż i koper włoski ze spirytusem przez przynajmniej 12 godzin w garnku podwójnego bojlera.
                                      Dodaj 0,45l wody i podgrzej. Odbierz 0,95 l destylatu.
                                      Do 0,4 l destylatu dodaj dobrze wysuszone i zmielone (rozetrzyj w moździerzu):

                                      * 10 g ambrozji bylicowatej (lub bylicy pontyjskiej)
                                      * 10 g hyzopu
                                      * 5 g melisy

                                      Maceruj w średniej temepraturze, potem odciągnij płyn, przefiltruj i połącz z pozostałą częścią 0,55 l destylatu. Rozcieńcz wodą, by otrzymać ok. 1 l absyntu o zawartości alkoholu 74%,

                                      Skomentuj


                                        #20
                                        hehehee ten pierwszy przepis przypomina mi lekarstwo mojej mamy na wszystko. tylko ze zamiast wodki uzywa spirytusu....:P

                                        Skomentuj

                                        Czaruję...
                                        X