Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klejenie forniru żywicą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kiedyś na poprzednim forum czytałem o kleju henkela "Moment". Kleił ktoś nim? Podobno drogi.

Skomentuj

Mam pytanko przymierzam siepierwszy raz do fornirowania obudowy, ale mam jedno pytanie. Forniry są paskami o jakiejś tam długości ale szerokość max mają30cm jak kłąśc paski kiedy potrzeba szerokość ścianki głośnika jest większa obok siebie? Czy tego nie widać?

Skomentuj

klejenie forniru juz tyle razy bylo przerabiane i cagle wraca ja kleilem na poczatku na wikol zelaskiem i nie zawsze to wychodzi potem sprobowalem momentem henkela super smarjesze dociskasz i bajer najprosciej najpewniej moze nie najtaniej ale polecam

Skomentuj

szukalem tego henkela jakis czas temu po sklepach i nawet o nim nie slyczeli :( W Obi koles nawet nie wiedzial co to fornir i wciskal mi jakis badziewny klej do drewna.

Skomentuj

zapomnieliscie o timebond evostick. przeca to bardzo zacny klej. zrobilem juz nim duzo i jeszcze nie mialem zadnych problemow... klej jest o tyle fajny, ze nie wymaga zbyt duzego docisku...

a co do robienia otworow i fornirowania to ja preferuje taka kolejnosc: dziury a potem fornir. otwory mozna potem mniej/wiecej wyciac skalpelem a potem doszlifowac papierkiem sciernym. ot i cala filozofia...

Skomentuj

Jutro zaczynam fornirowanie. Po konsultacji z LUKASZEM bede stosował budapren.

Skomentuj

Witam,

Właśnie składam sobie kolumnę, byłem wczoraj u stolarza za fornirem. Ma 2 rodzaje, z klejem i bez. Zapytałem się go co uważa (jako fachowiec - w końcu z wykształcenia stolarz hehe) o klejeniu forniru butaprenem i co jest lepsze, klejenie butaprenem czy klejenie na ciepło żelazkiem. Nie wiem dlaczego ale chłop mnie wyśmiał i powiedział, żebym nie stosował butaprenu. Nie wiem dlaczego tak twierdzi.
                Chciałbym zaczerpnąć od was jakiejś rady... to jak w końcu sklejać fornir, na klej czy na ciepło?
                A jeśli chodzi o przyklejanie na ciepło to czy jeszcze pod spód stosować klej?
                Z góry dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

Tak jak pisałem wyżej kleiłem na budapren metodą LUKASZA. Smarowałem fornir i obudowę, czekałem za wyschnie ze sie nie da palca przykleić a potem przykładam i dociskam całą powierzchni i od razu trzym i można szlifować. Metoda naprawde dobra. Tylko trzeba za krawędziach dobrze przylkeić bo potem możę odejść, mi w kilku miejscach odeszło, ale jest to mało widoczne. Polecam tą metodę. A jak kleiłem na wikol i żelazko to mi fornir pękał, ale to możę dlatego że użyłem najtańszego kleju.

Skomentuj

A jakby zastosować np. butapren + żelazko? To wyszło by coś z tego? Jak uważacie?

Skomentuj

Próbowałem. Jak budapren wyschnie i potem go rozgrzejesz to sie bedzie kurczył i ci odrazu fornir popęka.

Skomentuj

Czyli z tego co rozumiem są 2 możliwości. Albo butaprenem z obu stron (obudowa + fornir) posmarować i kleić pod dużym obciążeniem, albo samym żelazkiem tak?
                        Jeszcze jedno mam pytanie... czy stosowanie samego żelazka nie spowoduje pękania forniru?

Skomentuj

Po posmarowaniu budaprenem z obu stron musisz poczekać az wyschnie tak ze jak dotkniesz palcem to sie nie przyklei. Potem kładziesz fornir dociskasz i gotowe nie musisz czekać za wyschnie odrazu trzyma.

Skomentuj

Czaruję...
                          X