Kiedyś na poprzednim forum czytałem o kleju henkela "Moment". Kleił ktoś nim? Podobno drogi.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klejenie forniru żywicą
Collapse
X
-
zapomnieliscie o timebond evostick. przeca to bardzo zacny klej. zrobilem juz nim duzo i jeszcze nie mialem zadnych problemow... klej jest o tyle fajny, ze nie wymaga zbyt duzego docisku...
a co do robienia otworow i fornirowania to ja preferuje taka kolejnosc: dziury a potem fornir. otwory mozna potem mniej/wiecej wyciac skalpelem a potem doszlifowac papierkiem sciernym. ot i cala filozofia...
Skomentuj
-
Witam,
Właśnie składam sobie kolumnę, byłem wczoraj u stolarza za fornirem. Ma 2 rodzaje, z klejem i bez. Zapytałem się go co uważa (jako fachowiec - w końcu z wykształcenia stolarz hehe) o klejeniu forniru butaprenem i co jest lepsze, klejenie butaprenem czy klejenie na ciepło żelazkiem. Nie wiem dlaczego ale chłop mnie wyśmiał i powiedział, żebym nie stosował butaprenu. Nie wiem dlaczego tak twierdzi.
Chciałbym zaczerpnąć od was jakiejś rady... to jak w końcu sklejać fornir, na klej czy na ciepło?
A jeśli chodzi o przyklejanie na ciepło to czy jeszcze pod spód stosować klej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Skomentuj
-
Tak jak pisałem wyżej kleiłem na budapren metodą LUKASZA. Smarowałem fornir i obudowę, czekałem za wyschnie ze sie nie da palca przykleić a potem przykładam i dociskam całą powierzchni i od razu trzym i można szlifować. Metoda naprawde dobra. Tylko trzeba za krawędziach dobrze przylkeić bo potem możę odejść, mi w kilku miejscach odeszło, ale jest to mało widoczne. Polecam tą metodę. A jak kleiłem na wikol i żelazko to mi fornir pękał, ale to możę dlatego że użyłem najtańszego kleju.
Skomentuj
Skomentuj