witam! Mam duży problem z polakierowaniem monitorów. Są one wykonane z mdf'u, na to szpachla samochodowa, fornir na Moment, potem capon i lakier do parkietów Domalux. Mam taką jazdę z tym lakierem,że już mnie szlag trafia... :evil: położyłem tego lakieru chyba już z 8-10 warstw i nie mogę uzyskać gładkiej powłoki. Najpierw po lakierowaniu jechałem papierem 240, bo na lakier przyklejały się różne śmieci i włoski. później, po wyszlifowaniu znowu lakier i tak chyba z 3-4 razy. później wziąłem papier wodny 400 i po wyszlifowaniu zostawały malutkie dołki te po paprochach. Próbowałem różnych wałków(gąbkowy i welurowy), nawet pistoletem i dalej się śmieci czepiają, ale nie o to mi chodzi. Przez ostatnie 2 warstwy na fornirze zostają kropki, których lakier w ogóle nie chce się trzymać, tak jakby to miejsce było tłuste. Ale przed każdym malowaniem odtłuszczam powierzchnię benzyną ekstrakcyjną, a te kropki dalej wyłażą. Nie mam już do tego siły. Pomocy!! Ma ktoś jakiś pomysł?? Będę wdzięczny za wszelkie rady...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem z lakierowaniem
Collapse
X
-
Pewnie chodzi o uzyskanie podobnego efektu.Ciężka droga :neutral:
Mnie kosztowało 48 zł za lakier z utwardzaczem,130 zł za niezły pistolet,sporo papieru ściernego na wodę o różnej granulacji,pasta polerska (tania nie jest),rzep do wiertarki plus gąbka polerska.I od cholery czasu i roboty.Efekt jest niezły,ale nie idealny więc z góry odradzam takie postępowanie.
Na ten czas mam kilka opcji do przetestowania:
-wypełniacz porów syntirol plus lakierowanie jak wyżej
-lakiery wysoko wypełniające (ponoć dość skuteczne)
-lakier jachtowy
Ta ostatnia opcja jest podobno najbardziej skuteczna,uzyskuje się idealną,szklaną powierzchnię.Niestety nie mam jak na ten moment wszystkich informacji o tej technologii lakierowania.Lakier zresztą też jest pieruńsko drogi.Ale znając życie niebawem będe "ćwiczył" którąś metodę.Zobaczymy.
Na ten czas sugeruję niuchanie we wszelkich możliwych portalach typu meblarstwo,parkieciarstwo czy żeglarstwo.Sporo można się dowiedzieć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez greg00ile warstw kladles?
i dlaczego nie wyfrezowales pod gloosniki?
Skomentuj
-
Lakierowanie
Kolego - Benzyna ekstrakcyjne jest rozpuszczalnikiem niepolarnym - ale na bazie ROPY NAFTOWEJ, jest więc tłusta - za to rozpuszcza różne świństwa, takie jak sikilon (w postaci uwodnionej). Do odtłuszczania należy stosować deikatniejsze rozpuszczalniki (alkohol izopropylowy, denaturat, lub ostrzejsze rzeczy jak ksylen, aceton lub octan butylu - ale to stateczność bo mogą uszkodzić powierzchnię.) IZOPROPANOL jest najlepszy. Co do malowania to polecam lakiery 2K (dwuskładnikowe) samochodowe. Dają się łatwo nakładać oraz polerować. Pamiętajcie o szuszeniu pomiędzy warstwami. Te kropki to mogą być kratery spowodowane uwalnianiem się rozpuszczalników z dolnych warstw lakieru (niedosuszonych) przez warstwę górną. Uwaga lakierów 2K nie należy bez próby przyczepności stosować na lakiery 1K.
Lakiery na jachty - ok, dają one tzw wet look - powierzchnia wygląda jakby była cały czas mokra, odbicie/połysk to 97 % ale cena - 450 PLN za litr.
Pozdrawiam
Simonto
Skomentuj
-
Zamieszczone przez simonto450 PLN za litr
Lakier samochodowy średnio się nadaje do krycia forniru,tak jak pisałem wyżej.Drewno to nie blacha a tym bardziej blacha pokryta podkładem i wyszlifowana.Ma to tylko wtedy sens gdy przed lakierowaniem czymś wypełnimy wszelkie pory w drewnie.Jeśli nie to lakierek idealnie odwzorowuje wszelkie "dołki".
Skomentuj
Skomentuj