Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kwadratowy RAVELAND SQX3500

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To jak, myślisz że do auta by się nadawał i czy 180rms/400max watt wykorzysta jego możliwości :?: czekamy na dalsze pomiary :grin:
    Podeślij jakieś foty jak masz możliwość.

Skomentuj

Fotki będą jak się aku do aparatu naładuje. W niedalekiej przyszłości będę robił testy w aucie, tylko muszę podłączyć kable do wzmaka (Raveland XCA-1200). Do auta, to raczej wyższe strojenie i mniejsza buda. Jeśli w CL, to raczej dwa takie głośniki.

Skomentuj

strojenie obliczone jakimś winisd czy zmierzone JIGiem ?
        Bo przy br tunelowych rozbieżności są dosyć spore...

Skomentuj

No właśnie. I dlaczego jedna buda 50l a druga 35l przy takim samym b-r :?: Którą budę lepiej da auta bo głośnik już zamówiłem i muszę powoli brać sie za budę. Zrób ten test w aucie i powiedz czy się sprawdził

[ Dodano: 2007-07-21, 11:08 ]
          PS czy obudowa 45x35x30 będzie mu odpowiadała do auta :?:

Skomentuj

PS czy obudowa 45x35x30 będzie mu odpowiadała do auta :?:
            Nie podawaj nam wymiarów lecz objętość. A najlepiej to sam sprawdź
            Zamieszczone przez krzyhoo9
            I dlaczego jedna buda 50l a druga 35l przy takim samym b-r :?:
            Primo - to co zaleca producent w tym wypadku jest mało warte.
            Secundo - tak było producentowi wygodniej
            Tertio - co to za różnica ? :P

Skomentuj

Te wymiary dają mi 35l z groszem i chodzi mi o to czy to auta będzie dobrze. Wiadomo że w aucie panują inne warunki nie w domu.

Skomentuj

Strojenie obudowy potwierdzone pomiarami
                Wykresy i teesy wrzucę w poniedziałek wieczorem. Niestety nie zrobię pomiaru mikrofonem, bo coś mi wkłądka pomiarowa szwankuje (chyba mam jakąś trefną :evil: )

Zamieszczone przez krzyhoo9
                Te wymiary dają mi 35l z groszem i chodzi mi o to czy to auta będzie dobrze. Wiadomo że w aucie panują inne warunki nie w domu.
                Powinno być dobrze, mam nawet taką bude tylko muszę przednią ściankę dorobić. Przetestuje i pomierze strojenie, bo bez pomiarów i tak nic z tego nie wyjdzie. Tylko cierpliwości bo nie jestem robotem :wink:
                W tej budzie trzeba będzie zestroić wyżej, ale ponieważ to ma byc do auta, to powinno być ok. :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                  coś mi wkłądka pomiarowa szwankuje (chyba mam jakąś trefną )
                  ja bym raczej stawial na preampa bo na moim mikrofonie bylo identyko :???:

Skomentuj

Robiłem też symulacja w Boxcalc i wyszło mi 37l. Tylko powiedzcie mi jeszcze jakim programem obliczyć objętość obudowy ze skośna tylną ścianką bo moje wymiary są dla prostokąta a chce jedną puścić pod skosem

Skomentuj

softem obliczasz litraż, a wymiary jak i kształt budy mogą być dowolne, jak chcesz to nawet możesz kule zrobić - nie ma to znaczenia.
                      Objętość brył chyba w programie gimnazjum jest , hmm....

Skomentuj

chciałem pójść na łatwizne :wink:

Skomentuj

Jestem w trakcie testów na stk4048. Teraz głośnik pokazał dopiero co potrafi, choć niestety stk to nie tranzystor ale jest nieźle. Nie chcę tu czarować, że to głosnik-rewelacja, ale moim skromnym zdaniem za 100zł zdecydowanie wart uwagi. Dużym plusem tego Ravelanda jest to, ze nie potrzeba mu wielkiej mocy, na stk już się nieźle buja, pojawił się niższy bas (w stosunku do 100W na tranach). Bas nie przeciąga, co przy tej wielkości obudowy nawet mnie lekko zdziwiło, zwłąszcza, że testowałem już w niej kilka głośników tej samej wielkości.

Skomentuj

No ładnie. Czyli raczej nie wyrzuciłem tej kasy w błotu :wink: Więc w jakiej budzie najlepiej się sprawuje :?:

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez UKA
                              choć niestety stk to nie tranzystor
                              no niezupełnie :)

Skomentuj

:evil: a ja niemoglem dzisiaj wpasc posluchac...
                                UKA, teraz treba go tylko do samochodu wlozyc :razz:

Skomentuj

Jak go sprawdzicie w aucie to napiszcie jak wrażenia i pomiary co będę wiedział jaka najlepiej budę do niego zbić

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                    Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez UKA
                                    choć niestety stk to nie tranzystor
                                    no niezupełnie :)
                                    No tak...wiem, że tam siedzą tranzystory ale potrafisz wyjasnic dlaczego wzmak tranzystorowy zawsze się lepiej nadaje do suba? (porównując wzmacniacze o tej samej mocy) Co do mojego doświadczenia z stk (a wiele ich przeszło przez moje ręce, zarówno oryginały jak i podróby), to zawsze faworyzowały tony srednie.

Skomentuj

Dobra ale wracając do tematu...
                                      UKA, zalecane obudowy które podałeś to te które są razem z głośnikiem w komplecie (dzisiaj dostałem swojego :mrgreen: ) Czy to oznacza że twoje pomiary pokryły sie z producenta...

Skomentuj

Nie...Ja podałem poprostu jakie producent zaleca obudowy, oraz wyniki testów odsłuchowych w budzie 45l i Fb=33Hz. Pomiary i testy w innych obudowach zrobię w najblizszym czasie, jak będę miał czas.

[ Dodano: 2007-07-24, 17:49 ]
                                        Zamieszczone przez Pawel S.
                                        :evil: a ja niemoglem dzisiaj wpasc posluchac...
                                        UKA, teraz treba go tylko do samochodu wlozyc :razz:
                                        Raczej Ci się nie chciało :p Do samochodu wsadzimy, tylko kumplowi instalację w Audicy podłączę.

Skomentuj

chłopaki mam problem z b-r. nie mogę dostać u nasz takiego o śr.6cm. Myślałem o pcv ale maja jak już 5cm lub 7,5cm. Powiedzmy że chciałbym zrobić z jednej z nich to jaka musi być długość :?:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X