Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kwadratowy RAVELAND SQX3500

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a niepotrafisz sie obsluzyc winisd?? wpisz pojemnosc obudowy oraz srednice tunelu. dostroj b-r tak aby uzyskac zadana dlugosc... teraz to juz tylko zmien srednice tunelu i masz podana wymagana dlugosc nowego tunelu

Skomentuj

Ja nie wiem ale jak próbuje coś zrobić w WinISD to pokazuje że b-r ma mieć 234cm długości... :neutral:

jak możesz to weź to przesymuluj i zapodaj wymiary.

Skomentuj

podaj pojemnosc skrzyni. ostatnio preferuje b-r szczelinowe ale jezeli niepotrafisz sobie policzyc zwyklego to szczelinowy cie przerosnie...

Skomentuj

Robie obudowę zalecaną 50L b-r 2x fi 2x60 tylko nie wiem jakie jest strojenie. Szczelina odpada

[ Dodano: 2007-07-26, 19:57 ]
          Dobra chłopaki nie ma się co główkować. Qmpel pracuje w systemach wentylacji i zrobi mi znaczy już zrobił ale zamiast 60mm to 70mm ale jutro już będę miał. Z tych 70mm zroie sobie chyba wydech do auta :wink:

Skomentuj

krzyhoo9, te 50litrow to do domu czy do samochodu??
            strojenie jest w okolice 37Hz (wg winisd) wiec dla 2 rurek 7cm dlugosc wynosi 28,5cm
            dla jednej rurki 7cm - 11,7cm
            ja bym dal cos ok 8cm wiec dlugosc ok 16cm...

jezeli chcesz to robic do samochodu to zmniejsz troche bude

Skomentuj

Skrzynia pójdzie do auta. W ostateczności wyszła mi ~51L. Już mam całość zbite do kupy. Zastało tylko wyciąć otwory na b-r i terminal, zamontować i będzie git :wink: Zastanawiałem co do wygłuszenia... Może dla zmniejszenia litrażu wygłuszyć ją. Mam jeszcze trochę gąbki ze starego tapczana :grin: 15mm. Bym wygłuszył powiedzmy górę i dól i wtedy bo to dało ok 45l czy zostawić tak jak jest i nie wygłuszać :?:

Skomentuj

Co to znaczy, że skrzynia wyszła?? Nóg dostała, czy jak??!! :lol:
                Wygłuszenie gąbką nie zmniejszy skrzyni...wręcz przeciwnie - akustycznie ją powiększy!!!
                Co do stosowania gąbki z tapczana, to też mam wątpliwości, bo brzmienie może być zbyt...ospałe :mrgreen:

Skomentuj

UKA, wiesz o co mi chodzi :wink: To lepiej jej wogóle nie wygłuszać :?:

Skomentuj

Z wygłuszeniem w b.r. to jest tak, ze dopiero jak usłyszysz, to się dowiesz :) Ja nie mam wcale wytłumienia i jest ok. Chociaż nie sprawdzałem czy z wytłumieniem nie było by lepiej...

Skomentuj

No tak...wiem, że tam siedzą tranzystory ale potrafisz wyjasnic dlaczego wzmak tranzystorowy zawsze się lepiej nadaje do suba? (porównując wzmacniacze o tej samej mocy) Co do mojego doświadczenia z stk (a wiele ich przeszło przez moje ręce, zarówno oryginały jak i podróby), to zawsze faworyzowały tony srednie.
                      Wrzuć ich charki Bo jeśli słyszalnie faworyzowały tony średnie to musiało to kilka dB być...
                      Myślę że to raczej autosugestia, albo wpływ tego że brakowało góry i dołu (i dlatego wydawało się żę jest więcej środka :P ), ale tak czy inaczej idąc dalej Twoje słowa możnaby uogólnić do zdania że wzmaki tranzystorowe mają zawsze idealnie równe pasmo i wszystkie grają tak samo , co oczywiście nie jest prawdą .
                      STK to dyskretny wzmacniacz spakowany w obudowie po prostu.

Skomentuj

Siema.

Zakupilem w koncu ten glosnik tyle sie o nim naczytalem :).
                        Zanim do mnie dotarl troszku sobie popatrzylem w winisd co i jak, no i wyszlo mi 50 L dla 29Hz (czyli -3dB przy 32 Hz) i nie wiem czy nie za nisko stroja jest taka obudowa......tunel wychodzi mi dlugi bo przy srednicy 0.102m powinien miec 0,498m dł............. i w zwiazku z tym trzeba byloby nakombinowac zeby w takiej obudowie zmiescic rurke tej srednicy i tej dlugosci.

Dzisiaj z ciekawosci podlaczylem ten glosnik bez obudowy............i jestem zdziwniony, on bez obudowy lezac na ziemi schodzi tak nisko ze szok (fakt ze nie zagra glosno). Pozniej zapodalem z generatora na probe 20Hz i przy 1W (tak pokazuje madre oczko na moim wzmaku :P .........napewno jest mniej ) cos mi zaczelo szumiec w pokoju............ja sie obracam a glosnik w subie zapierdziela tak samo jak ten raveland...........cisnienie w pokoju 20m kw. pieknie przenioslo sie na drugi nie podlaczony glosniczek.
                        Cos mi mowi, ze ten sprzecik bedzie gral pieknie :)

Moj pierwszy post i juz sie rozpisalem.........chlopoki jaka obudowe zapodac zeby sub. nisko schodzil i mial dobry dB?

Pozdrawiam

Skomentuj

co do wielkosci tunelu to juz temat by poruszany wielokrotnie. proponuje zmniejszyc powierzchnie protu.
                          tego suba chcesz do domu czy do samochodu?? bo w samochodzie osobiscie bym nie zaryzykowal obudowy 50l...

Skomentuj

Druga opcja to 40 L i strojenie na 30 Hz, tunel fi 82mm i 370mm dł hymm brzmi bardziej rozsadnie. Sprzet ma byc do samochodu...........ale jeszcze mam pytanko o takie dwie sprawy dotyczace winisd:
                            1. co oznacza vent mach.? w zakladce vents.
                            2. oraz co to jest za wielkkosc Ql? w zakladce box?
                            Jezeli odpowiedzi na te pytania sa juz na forum prosze o link do postu, w ktorym problem ten zostal poruszony.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez gremlin4
                              co oznacza vent mach.?
                              to jest cos zwiazanego z predkoscia przeplywu powietrza
                              Zamieszczone przez gremlin4
                              oraz co to jest za wielkkosc Ql? w zakladce box?
                              mam starsza wersje wiec tego niemam

jezeli to ma byc do samochodu to proponuje 30-35litrow strojone w okolice 40Hz
                              a jezeli tunel sie nie zmiesci to polecam zabawe z tunelami szczelinowymi

Skomentuj

Ale ze mnie kolek qrde............zapomnialem odlaczyc starego suba od wzmaka, podpiolem ravelanda i slucham zadowolony ze on tak ladnie gra bez obudowy :razz: lol czasem czlowieka cos zacmi, Pawel S. czytajac moje posta nie zastanowilo ciebie, ze napisalem :grin: :

Pozniej zapodalem z generatora na probe 20Hz i przy 1W (tak pokazuje madre oczko na moim wzmaku :P .........napewno jest mniej ) cos mi zaczelo szumiec w pokoju............ja sie obracam a glosnik w subie zapierdziela tak samo jak ten raveland...........cisnienie w pokoju 20m kw. pieknie przenioslo sie na drugi nie podlaczony glosniczek.

I tak se pozniej siedze i mysle jak to jest mozliwe?! Chyba musialbym pchac w ten glosnik kW mocy zeby tak zrobic!

Mowisz 30-35 L.............chyba na probe zostane przy 40 L no moze 35 L........a strojenie to chyba za wysoko bo straszne podbicie jest w okolicy 50Hz, ja zawsze staram sie utrzymac plaska charakterystyke (chociaz to tylko 2dB).............hymm poczekam co inni napisza.
                                A ze szczelinowymi nigdy sie nie bawilem, jezeli masz jakies materialy to podeslij mi na maila.

Pozdro

Skomentuj

Vent mach oznacza prędkość przepływu powietrza w tunelu. Prędkość ta najprawdopodbniej jest wyrażona przy pomocy liczby Macha. Jeden Mach to 340 m/s w tym wypadku. Przez Ql oznacza się straty w obudowie. Dla średnich i dużych obudów bass-reflex jest to 7. Im większe straty (bardziej wytłumiona obudowa) tym Ql jest niższe.
                                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                  Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
                                    Prędkość ta najprawdopodbniej jest wyrażona przy pomocy liczby Macha
                                    tutaj lekko przesadziles. watpie aby to bylo to

gremlin4, nie zauwazylem bo jak to czytalem to bylem zmeczony...
                                    co do strojenia to w samochodzie inaczej sie stroi. niema sensu walczyc o zbyt niskie zejscie poniewaz tego i tak nie uslyszysz.

Skomentuj

Pawle to jest właśnie to. Nie tylko w WinISD używa się liczby Macha do wyrażania prędkości powietrza w tunelu. W BoxPlot jest tak samo.
                                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                      Grado SR125i

Skomentuj

niestety niemoge sie narazie wypowiedziec bo mam starsza wersje programu w ktorej tego niema... pozniej sobie sciagne nowsza i zobzcze o co kaman

[ Dodano: 2007-08-31, 19:47 ]
                                        niedawno wrocilem od UKA i w koncu przesluchalem ten glosnik. musze przyznac ze bardzo mile mnie zaskoczyl. glosnik jest wart wiecej niz teraz obecnie kosztuje!!
                                        brzmienie raczej typowo samochodowe ale nie az tak powolne. szybkoscia mozna go porownac do ARNow co jest raczej zaleta w glosniku z tak duzym x-maxem. no i najwazniejsze ze nie meczy tak szybko jak np pionki itp glosniki. glosnik testowany w obudowie ok 42-45litrow strojona na 35Hz. zasilany z 200W STK - bylo slychac ze jednak troche za malo.
                                        glosnik dobrze sie sprawdza w domu wiec w samochodzie zrobi niezla "masakre"
                                        basik mieciutki, czasami niezle kopnie ale i tak trzeba go ciac nisko w okolice 80-100Hz
                                        obudowa przydalaby sie troche mniejsza to wtedy moze zyska troche na szybkosci. optymalnie wydaje mi sie 30-35litrow - przekonam sie jak kupie go bratu do samochodu

tak wiec jezeli ktos szuka swojego pierwszego suba lub chce zmienic "tube" na pelnowartosciowego subwoofera za niewielkie pieniadze to z czystym sumieniem polecam ten glosnik

Skomentuj

Siema.
                                          Ja juz sie zdecydowalem na obudowe rzedu 40 L strojenie w granicach 32Hz (br. fi 82mm na 330 mm dł.). Zobaczymy jak to zadziala.

Pawle a jaka srednice otworu br. ma ten sub. co sluchales?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X