Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

winISD,BassBox

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

winISD,BassBox

czesc

tak mam te 2 programiki i w ogole nie moge dojsc do sensownych wnioskow, jeden pokazuje ze wszystko w porzadku, a drugi pokazuje ze tutaj mi sie juz przekroczy xmax 2 razy... hm moze sie myle, ale blad 100% to sporo:) [ten sam glosnik, taka sama obudowa (wymiary, qtc...etc) ]

mam problem, czemu wiezyc? czy te 2 programy pokazuja tak naprawde bzdury i moglbym osie narysowac i isc do mojej malej siosty i powiedziec: maluj wykres i byloby podobne prawdopodobienstwo ze bedzie ok jak z tych 2 programow? szukam teraz sound easy, podobno jest ok.

troche to smieszne sie wydaje ze kierujemy sie na forum tym co proponuja symulatory, ktore nawet pomiedzy soba pokazuja diametralnie inne wyniki, a moze to ja cos zle robie:>

jakim programom wiezycie? rozumiem ze charakterystki nie beda idealne, ale takie cos jak wychylenie mysle ze jest do policzenia, no przynajmniej z mniejszym bledem...

pozdrawiam wojtek

WINISD jest jeszcze niedopracowany i napewno błędnie pokazuje wytrzymałość mocową.Ale ja z niego kozystam,czy ja wiem to tylko symulatory,możesz liczyc sam.Tylko na tej stronie nawet jak zaczniesz liczyć-bo są wzory to skozystasz jednak z programu.Nigdy niezrobisz tego dokłanie-wymiary odubowy do milimetra,pozatym nawet głosnik ma pewien rozrzut parametrów,dlatego nietrzeba się trzymać kluczowo tych wyników.

Skomentuj

na tego typu tematy mozna ksiażki pisać.
      Nie zawracaj za bardzo sobie tym głowy-przecież parametry które wpisywałeś do symulatorów też są z pewnym błędem i w niektórych przypadkach będą się dodawać a w niektórych kompensować.
      pozdrawiam

Skomentuj

:) chlopaki, rozumiem rozrzut parametrow, ale parametry wpisalem do programow takie same:> wg mnie to nie jest rozrzut parametrow jak winisd pokazuje mi dla br ze w ogole nie przekrocze xmax w calym pasmie!! dla arn226, z kolei basbox w dwoch miejscach(Zaleznie od strojenie) i to jeszcze o 2 razy, to juz nie jest rozrzut parametrow:)

co do obodowy, zgoda ze nie uzyskamy dokladnego strojenie i objetosci:> ale wykresy sa czysto teoreryczne z komputerka:> no niewiem.., rownie dobrze kupujac glosnik poco zwracamy uwage na parametry wg tak hmm "ignoranckiego" (wybaczcie:>) myslenia, skoro i tak dopuszczacie rozrzut hmm 10Hz czy 5ms, albo np 4mm wychylenia:> to rownie dobrze mozna kupowac jakikolwiek glosnik i tak sie potem wszystko spiepszy... nie o to przeciez chodzi, dopuszczam pewien blad, ale to przesada!!

pozdrawiam wojetk

Skomentuj

Tu masz wielką racje-na to nie zwróciłem uwagi. Tak jak Peters napisał winISD źle pokazuje wytrzymałość mocowa, także z tym parametrem nie patrzył bym się na winISD.
          Wszystkie symulatory obliczają parametry teoretycznie,jedne są lepsze inne gorsze. Dla tego weź jeszcze jeden program i w nim sprawdź jak wychodzi.
          pozdrawiam

Skomentuj

Gdzies w helpie albo na stronie (nie pamietam) sam autor WinISD przyznaje ze obliczenia charakterystyki mocowej jeszcze kuleja. To jest dopiero wersja alpha wiec nie nalezy sie spodziewac ze wszystko bedzie obliczane z duza dokladnoscia. Co do BassBox to on uwzglednia cala mase innych parametrow, m.in ilosc materialu tlumiacego, przekroj i umiejscowienie otworu B-R i inne. WinISD te parametry albo pomija albo do wzorow wstawia jakies z gory ustalone zalozenia. Dlatego oba programy moga roznie pokazywac. Osobiscie bardziej bym wierzyl BassBox-owi gdyz jest to program komercyjny i nie wersja alpha Ale trzeba wiecej sie nameczyc aby prawidlowo wszystko ustawic.
            Pozdro
            Dexter

Skomentuj

Czaruję...
            X