Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewka powietrzna vs rdzeniowa... kóra lepsza i dlaczego ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewka powietrzna vs rdzeniowa... kóra lepsza i dlaczego ?

no właśnie
    jak tak patrzę to rdzeniowe są o niebo tańsze od powietrznych. Dlaczego ? Czym się różnią prócz ceną i do jakich filtrów, które, sie nadawają ?

różnią się tym że w rdzeniowych jest rdzeń, a w powietrznych go nie ma
    Mówiąc nieco łopatologicznie dzięki temu że jest rdzeń może być mniej zwojów (jak bardzo mniej zależy od materiału z jakiego jest wykonany i z jego rozmiarów), idąc dalej - miedź jest droga więc mniej miedzi = niższa cena. Kolejny plus to : mniej miedzi (przy takich samych przekrojach drutu) = niższa rezystancja, ale z 2 strony są też minusy - cewki rdzeniowe mogą się nasycać...
    Możnaby tak długo i namiętnie, a i tak nikt naprawde nie wie które są lepsze... Niektóre naprawdę topowe firmy dają rdzeniowce nawet na tor wysokotonówki , inni unikają ich jak ognia nawet przy bardzo nisko ciętych niskotonowcach...

Powiedz lepiej konkretnie o co Ci chodzi.

Skomentuj

Mogą się nasycać, ale jak do tej pory nie widziałem, aby ktokolwiek przeprowadził jakieś wierygodne pomiary w tym temacie Skoro rdzeń się nasyca w zależności od dostarczonej mocy (lub inaczej od prądu przepływającego przez cewkę) to co za problem zdjąć charakterystykę przesycenia w stosunku do mocy? Chyba żaden. Ale jak widać, nie jest to takie tragiczne jak niektóryz opisują, skoro nikt się w to nie bawi :)

Skomentuj

czyli tam gdzie roznica w cenie jest mala (wysokotonowki) dajesz powietrzne, a tam gdzie wartosci sa juz wieksze mozesz zaoszczedzic i dac cewke na rdzeniu...

Skomentuj

Dokładnie.

Skomentuj

...bo chcę zakupić cewki do mojej zwrotki

Czytałem artykuły i doszukałem się że dla filtru dolnoprzepustowego daje się drut jak najgrubszy, czyli tutaj 1,4mm, powietrzna dla lepszej kontroli bassu .

A co z resztą? ( bo już chciałem składać zamówienie ale jednak najpierw sięgnę waszej opinii )

i teraz nie wiem, które ( rdzeniowe, powietrzne ) zastosować na , którym filtrze i o jakich przekrojach drutu.

Skomentuj

Przekroje - jak największe, ale też bez przesady,
              rdzeniowe / powietrzne - przy dobrych rdzeinowych nie ma różnicy tak naprawde,
              ale zwykło się dawać powietrzne gdzie tylko jest taka możliwość.

Skomentuj

a czy do filtru górnoprzepustowego nie daję się cewek o małym przekroju drutu? np: 0,7mm

Bo tam leca tylko wysokie częstotliwości to gdyby nie patrzeć na opór cewki to mogę bez żadnych przeciwskazań takiej użyć ? ( powietrzna )

Skomentuj

Nie chodzi tu tyle o filtr górnoprzepustowy, co o filtr na wysokotonowca :)
                  Daje się , głównie ze względów oszczędnościowych, nie ma przeciw wskazań raczej.

Skomentuj

i ostatnie zagadnienie:

"przy dobrych rdzeniowych nie ma różnicy tak naprawdę"

A jak rozpoznać dobrę cewkę rdzeniową ?

tutaj będę składał zamówienie: http://www.audiosklep.com.pl/rdzeniowe.php

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                      tutaj będę składał zamówienie: http://www.audiosklep.com.pl/rdzeniowe.php
                      to juz zdecydowanie lepiej zamow tutaj: www.polink.com.pl

Skomentuj

powiedz prosze dlaczego na polinku jak na audiosklep jest wszystko wiele taniej ?

Skomentuj

niemozliwe,bo audiosklep bierze z polinka,chyba ze cos sie zmienilo :) .p olink to hurtownia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                            p olink to hurtownia
                            a przypadkiem nie producent??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              Zamieszczone przez Tasior
                              p olink to hurtownia
                              a przypadkiem nie producent??
                              ja tam też nie wiem

ale porównajta sobie ceny :lol:

Skomentuj

polink to swiatowy producent, w sklepie moze byc taniej niz detalicznie od producenta... prosta sprawa ze jak bierzesz duzo to masz upust:)
                                ma bas bez problemu mozesz dac cewki z rdzeniem.

Skomentuj

Zgadza się, Polink jest producentem, ja tam zawsze byłem dumny z tej firmy, bo w Polsce wyrósł istny światowy potentat cewek i innych części.

Skomentuj

Sory że wrzucam swoje 3grosze w temat ale czy cewka powietrzna o przekroju drutu 0,7mm wystarczy na tor niskotonowy na 2 głośnikach 17/80 :?:

Skomentuj

powinno wystarczyc. ja mam 0,8mm na arny i jest OK

Skomentuj

Do dobrze bo w sumie chciałem dać 1,2mm ale różnica w cenie jest spora więc chyba się zdecyduje na 0,7mm

Skomentuj

Czaruję...
                                        X