nie powinno się mówić tutaj o przekroju, tak naprawde liczy się rezystancja cewki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Cewka powietrzna vs rdzeniowa... kóra lepsza i dlaczego ?
Collapse
X
-
co za różnica jaką średnice ma drut ?
cewka jak dla mnie mogłaby być z 0.1mm drutu o ile rezystancja byłaby na odpowiednio niskim poziomie.
Nie zawsze można określić "na oko" czy drut jest za cienki czy nie bo to zależy od wartości cewki, tego czy jest rdzeniowa czy powietrzna i jak duży oraz z jakiego materiału jest rdzeń - ile drutu nawinięto.
Skomentuj
-
z tego co wiem dla najniższych częstotliwosci ( ponizej 400 Hz ) nie nadają się cewki o małym przekroju drutu, choćby miała impedancję poniżej 0,0001 ohma, bo będzie zła kontrola basu , patrzeć logicznie to jak ma płynąć "gruby i szybki" bas w druciku np: 0,5mmm ?
to tak samo jakby przez drucik 0,08mm ( szklany bezpiecznik 2A ) miał płynąć prąd o natężeniu 4 A. Tutaj akurat drucik ulegnie zwęgleniuale w przypadku cewki i sygnału elektrycznego według mnie poprostu bedzie kicha.
[ Dodano: 2007-08-15, 15:31 ]
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez El_lieronie za cienki drut stosujecie?
powietrzna czy rdzeniowa?
jaka wielka indukcyjność. :wink:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_lieroto tak samo jakby przez drucik 0,08mm ( szklany bezpiecznik 2A ) miał płynąć prąd o natężeniu 4 A. Tutaj akurat drucik ulegnie zwęgleniu ale w przypadku cewki i sygnału elektrycznego według mnie poprostu bedzie kicha
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.Zamieszczone przez El_lieroto tak samo jakby przez drucik 0,08mm ( szklany bezpiecznik 2A ) miał płynąć prąd o natężeniu 4 A. Tutaj akurat drucik ulegnie zwęgleniu ale w przypadku cewki i sygnału elektrycznego według mnie poprostu bedzie kicha
no dobra
to skupmy sie nie na średnicy drutu, ale na impedancji cewek. Od teraz to jest podstawą. Choć i tak ja poniżej 1mm nie wezmę na niskotonowca :)
a powiedzcie, jak to jest z tym nasycaniem rdzeni, czym to sie objawa, albo jak groźne to jest dla ch-ki i po jakim czasie mozę to nastąpić gdy jest dobra i gdy jest do pupy rdzeń w cewce?
Skomentuj
Skomentuj