Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaką uczelnię wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie wiem jak jest na innych uczelniach. Wiem jak jest na mechanice na AGH. Podliczając godziny w semestrze to na dziennych jest ich trochę ponad 2 razy więcej, ale materiał jest ten sam. Po prostu na dziennych na ćwiczeniach robi sie 2 razy więcej zadań. Teoretycznie poziom jest wyższy na dziennych, ale to wszystko zależy na jakiego wykładowcę sie trafi.
    A co do pracy po ukończeniu studiów, to pracodawca patrzy też na doświadczenie. Jeśli ktoś przez 5 lat studiowania zaocznie pracował to ma zdecydowanie większe doświadczenie niż osoba po studiach dziennych.
    Poza tym na studiach dziennych po 5 latach ma sie magistra inżyniera, a na zaocznych inżyniera zdobywa sie dopiero po 4,5 + 2 lata na magistra. Jak mówię tak jest przynajmniej na
    mojej uczelni, nie wiem jak na innych.

Skomentuj

Popieram GRZESIA, studia to studia, każdy wybiera tryb nauczania jaki mu odpowiada.
      Teraz aby zdobyć tytuł inżyniera nauka trwa 7 semestrów na zaocznych, tak mają chyba wszystkie pierwsze roczniki na politechnikach.

Skomentuj

Jak widać każdy ma swoje zdanie - i dobrze, najgorzej go nie mieć. Natomiast zgodzę się z Wami w tylko jednym jeśli o te dwa rodzaje studiów chodzi - i tu i tu po prostu trzeba się chcieć nauczyć, bo bez tego nie da się, po prostu się nie da :)

Skomentuj

W pewnej firmie zajmującym się podłączaniem i obsługa wież nadawczych/przekaźnikowych telefonii cyfrowej (Era/Plus) jest inaczej niż mówi takero. Szefowie zatrudniając ludzi patrzą na wiedzę jaka posiadają następnie czy pasują do zespołu a potem jaką szkołę zakończyli (zaoczne/dzienne nikt nie patrzy na to). Podobnie było w elektrowni Bełchatów, przyjmując pracowników (nie mówcie o fizycznych ale o ludziach tzw. inżynierach) zrobili test sprawdzający wiedzę w którym z 300 chętnych zostało 40 :cool:

Znajomy studiując na informatyce na słynnym wydziale PPT (polibuda Wrocław) dostał prace w CD Projekcie tylko dlatego że był najlepszy (był na dziennych), podobnie jego kolega z zaocznych :lol:

Skomentuj

naczytalem sie tego i od razu dostalem checi do nauki niemieckiego(cienko u mnie z nim :P ) zeby mature zdac :) orientuje sie moze ktos czy lepiej isc na uniwerytet czy polibude na jakis kierunek zwiazany z programowaniem? zalezy mi na czyjejs opini bo w zadnym informatorze nie przeczytam co jest lepsze pod wzgledem zdobywanej wiedzy na ten konkretny temat, nie historia, polski itp..

Skomentuj

dulin7, chyba wszedzie jest tak samo.
              skonczylem technikum samochodowe w koszalinie z 3 wyroznieniami, tytulem szkolnego "auto experta" oraz z 6 miejscem w ogolnopolskiej olimpiadzie wiedzy samochodowej, a malo co bym nie skonczyl pierwszego roku przez polski :P
              pierwsze 2 lata to byly nudy ale ostatnie 2 byly bardzo przyjemne

obecnie studiuje mechanike na polibudzie w koszalinie a pozniej wybieram specjalizacje "eksploatajca i marketing pojazdow samochodowych" lub odwrotnice

Skomentuj

LukaszN Witam! Przepraszam że długo nie odpowiadałem, ale nie miałem czasu... Co do innych specjalności na Elektronice to tak:
                1. Cyfrowe Systemy Sterowania - które wybrałem i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony:)
                2. Systemy Transmisji Radiowej - w skrócie radiówka, czyli anteny, fale itp.
                3. Systemy Transmisji Optycznej - tutaj światłowody, lasery, masery itp.
                4. Cyfrowe Techniki Multimedialne - głównie zajmowanie się obróbką dźwięku i obrazu.
                5. Inżynieria Biomedyczna i Akustyka - coś dla ludzi z tego forum, ale jednak więcej tam jest teorii i praktyki z Biomedyki - czyli sprzęt, podstawy anatomii itp.
                Każdy może wybrać coś dla "siebie" :)
                Pozdrawiam

Skomentuj

ajantis, dzieki bardzo Powiedz jeszcze na którym roku wybiera sie rodzaj specjalizacji??

Widze ze wszedzie dużo jest elektroniki cyfrowej, a ja niestety przez moich szkolnych nauczycieli bardzo zniecheciłem sie do wszystkiego co cyfrowe i mikroprocesorowe :( Znajdzie sie coś dla mnie na politechnice w kierunku analogowym??

Skomentuj

A moze ktos napisac jak to wyglada takie dostanie sie na studia??
                    Chodzi mi o to ze powiedzmy ze mam mature i co dalej??
                    Jakie przedmioty sier licza i czy w ogole cos takiego jest??
                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

poszukaj kryteriow jakie wymagaja dane uczelnie. kazda punktuje konkretne przedmioty + wybrane oceny ze swiadectwa maturalnego

Skomentuj

to bede musial poszukac :wink:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

ŁukaszN Specjalizację wybierasz na czwartym roku - przynajmniej tak było w moim przypadku. Ja studiowałem na studiach jednolitych magisterskich a tzn., że po 5 latach - 10 semestrach (oczywiście zaliczonych) studiowania jesteś dopuszczony do obrony pracy dyplomowej - po której masz mgr inż. Teraz studia podzielili na stopnie:
                          -Studia I stopnia - to studia zawodowe - po których masz tytuł zawodowy inż., trwają 6 semestów - 3 lata
                          -Studia II stopnia - możesz do nich przystąpić po zaliczeniu I stopnia, trwają 4 semestry - 2 lata, kończą się uzyskaniem tytułu mgr, oczywiście wtedy już masz inż, czyli razem, mgr inż.
                          -Studia III stopnia - to studia doktoranckie - oczywiście tutaj nic nie muszę tłumaczyć :)

Co do cyfrówki - jest wszędzie. Tylko nie wiem czemu nie możesz jej załapać - przecież jest o wiele łatwiejsza od analogówki. W cyfrówce wszystko jest jasne (no może prawie), ale na pewno jest łatwiejsza do projektowania i analizowania, niż analogówka. W razie jakichś dodatkowych pytań - pisz.
                          Pozdrawiam

Skomentuj

Nie tyle co nie moge jej załapac, bo moge ale mnie nie poaciaga tak jak analogówka i w tym problem chcociaż zdaje sobie sprawe jak trudna jest analogówka....

Skomentuj

Czaruję...
                            X