Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybka pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szybka pomoc

Panowie kupiłem fornir modyfikowany WENGE 0,6 mm grubości - jest bardzo kruchy i cienutki jak papier. Bede kleil na henkel moment, nic nie muszę łączyć bo fornir ma 70cm szerokości. Po ofornirowaniu całość będę bejcował na czarny kolor bejcą syntetyczną firmy Iris ( na bazie rozpuszczalnika).
    Plan mam taki :
    1. rozprowadzić moment'a na ściance, która będzie oklejana oraz na fornirze
    2. poczekać 10-15min
    3. dopasować fornir do ścianki
    4. bezpośrednio na fornir położyć płytę większą od ścianki, na której będzie ok 45kg obciążenia
    5. poczekać 20min aż klej zwiąże
    6. szlifować wystające części forniru

Pytania są następujące :

1. z racji bardzo kruchego i cieniutkiego forniru nie chcę go szlifować papierem - czy to dobrze? (zważywszy na to,że nie chce uzyskać efektu lustra)
    2. Czy taki docisk nie poniszczy forniru ?

PS.

Lakier jakiego będę używał, to półmat firmy Iris. Jest to lakier poliuretanowy, oczywiście najpierw położę podkład ( zalecano mi w hurtowni aby położyć 2 warstwy podkładu i każdą szlifować)

IR 151 - bezbarwny podkład poliuretanowy
    podklad
    IR 202 - bezbarwny lakier poliuretanowy
    lakier

Zamieszczone przez andrew_audio
    Czy taki docisk nie poniszczy forniru ?
    - nie powinien ja na uczelni prasowałem 10Mpa i wtedy to już byla lipa. Ale momentu jak i innych klei sie nie obciąża tylko dociska np gumowym walcem albo klockiem wyszlifowanym.

1. z racji bardzo kruchego i cieniutkiego forniru nie chcę go szlifować papierem - czy to dobrze? (zważywszy na to,że nie chce uzyskać efektu lustra)
    - musisz przetrzeć, troszeczkę ale trzeba. weź jakiś bardzo drobny papier.

poczekać 10-15min
    czas otwarty możesz przyjąć jako polowe czasu odlepu. Czas odlepu to taki po jakim klej przestaje sie wyciągać w nitki jak go DELIKATNIE dotkniesz palcem.

Skomentuj

dziękuję za szybką odpowiedź Pawle. Szkoda,że wyszedłem przed tym jak napisałeś posta..... bo właśnie targrałem worek o pojemności 50 kg w 3/4 zapełniony piaskiem .... to był dopiero spacer farmera przez 80m :P

Pomyślę jednak o wałku do ciasta i na tak "rozwałkowany" fornir położę jeszcze jakieś obciążenie dla pewności ( jakieś 20-30 kg myślę,ze starczy)

Skomentuj

obciazenie jest kompletnie zbedne!!

jak posmarujesz klejem to poczekaj 15-20min az klej wyschnie w dotyku. tzn zeby sie nie kleil do dloni. wtedy delikatnie ustaw narozniki na jednej krawedzi. reka dociskasz od tej krawedzi fornir zeby ladnie i rowno sie przykleil. po tym jezdzisz sobie wlasnie np walkiem. ja osobiscie uzywam stalowego krazka. to w zupelnosci wystarcza i zadne obciazenie niejest potrzebne.
        co do obrobki forniru to lepiej bedzie poczekac ok 2 godzin az klej troche bardziej zesztywnieje zanim obetniesz fornir. mozesz to robic odrazu ale wtedy jeszcze sie ciagnie :/

oczywiscie calosc musisz przeszlifowac. wystarczy papier 80-120

Skomentuj

pokryłem dziś fornirem ściankę dolna, tylna i boczną. Na tylnej są miejsca gdzie nie załapał klej ( widać jak fornir leciutko się porusza kiedy naciskam to miejsce palcem) . Miejsc takich jest bardzo mało ale chciałbym w przyszłości uniknąć "bąbli" tym bardziej, że będę ten fornir jeszcze bejcował przed położeniem podkładu i lakieru.

Mam naciąć te miejsca i wstrzyknąć w nie Moment,a następnie mocno docisnąć ?

Skomentuj

Mam naciąć te miejsca i wstrzyknąć w nie Moment,a następnie mocno docisnąć ?
            mozesz tak zrobic ale musisz poczekac az klej podeschnie. najczescniej poprostu trzeba bedzie obciazyc to miejsce na jakis czas a dopiero potem mocno docisnac

takie bable tworza sie w miejscach gdzie bylo za malo kleju lub bylo zle docisniete

Skomentuj

Chłopaki powiedzcie gdzie kupić fornir, najlepiej przez neta??

Skomentuj

Pawel S. przyczyną jest raczej ta pierwsza opcja - bałem się,że nałożę zbyt dużo kleju. Dziś wieczorem wezmę się za resztę ścianek i za ewentualne poprawki.

A tak w ogóle, to aż szkoda mi bejcować ten fornir - robiłem próby i czerń wychodzi dopiero po 5tej warstwie bejcy, jednak fornir traci cały swój urok. Mam nadzieje, że lakier podkreśli jego walory i będzie wyglądało to lepiej... no ale cóż to nie mój wybór.

Adam_85 polecam www.dlh.pl - mają dużo punktów sprzedaży. Za płat forniru 280cmx70cmx06xm zapłaciłem 40zł

Skomentuj

andrew_audio, top prawda ze szkoda bejcowac - naprawde
                  tak jak mowi PawelS docisk nie jest potrzebny. wystarczy pojezdzic klockiem (albo jego krawedzia) po plaszczyznie (ciezar ciala na kilka mc2 jest wystarczajacy)
                  szlifowac trzeba, usuwamy tym miejsze nierownosci, przebarwienia, wloski... slady palcow.
                  pod wplywem poliuretanowego sciemieje ci jeszcze mocnej kolor.

Skomentuj

Panowie ile musi wynosić odległość od podłogi BR wpuszczonego w dolną ściankę, tak aby spełniał dobrze swoją funkcję ?
                    BR ma średnice 10 cm , a wyczytałem, że w takim przypadku odległość musi wynosić min 5cm

Najwyższe kolce jakie udało mi się znaleźć mają ok 35mm z podstawką i kosztują 11zł

http://audiosklep.com.pl/zdjecia/kolce/yss06.jpg

Mam plan aby bezpośrednio do dolnej ścianki obudowy przykleić kawałek mdfu o grubości 22mm i dopiero do tego przymocować kolec. W rezultacie otrzymam ponad 5cm wysokości BR nad podłogą. Myślicie, że to dobry pomysł ?

Skomentuj

te 11zl to za sztuke czy komplet?? bo jak za sztuke to juz wole sobie wytoczyc lub zastosowac nozki do mebli

Skomentuj

11 zł to cena kolca, podkładki i gniazda

Skomentuj

Poszukaj na allegro, ja po 3zł płaciłem za podobne, tylko wyższe - 55mm i kolor tytan :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X