Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Foobar+asio =podobno swietna jakosc muzyki z kompa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80
    Totemy są dość przeciętnym sprzętem, większość konstrukcji tutaj ma o wiele lepsze jakościowo głosniki, cena totemów wynika wprost w tupetu producenta. One powinny kosztować conajmniej połowe tego
    Wiem, ale to się tyczy również połowy innych sklepowych kolumn

W jaki sposób? Np interpolacją? Te techniki były znane już dużo przed powstaniem foobara , winampa czy w ogóle formatu mp3, więc jak były zastosowane to już dawno temu, nie trzeba specjanych cudownych wtyczek. Interpolacja tak na prawde wylicza uśrednione próbki pomiędzy a nie rekonstruuje ustracnowy sygnał. Jakby można było zrekonstruować to nie byłby to formaty stratne.
    Nie, nie chodzi o interpolacje:
    http://www.fxsound.com/dfx/pages/ove...efer=0#effects

A skąd wiesz, że nie próbowałem. Mam foobara od tak dawna, że nawet nie pamiętam kiedy zacząłem używać. Bawiłem sie też wtyczkami , bawiłem się asio, po prostu nie muszę przez to przechodzić raz jeszcze aby sie przekonać ze to nic nie daje.
    Wnioskuje z twoich wypowiedzi.

Powiem tak, przed używaniem DFX sprawdzałem wiele innych wtyczek i przy niczym nie zostałem (również asio) bo nie widziałem sensu ani większych różnic.

Wole zbudować kolumny które nie potrzebują tych wszystkich bajerów. Sprzęt najwyższej klasy ich nie potrzebuje, pluginów/efektów, robiących złudzenie poprawy, bo po prostu sam w sobie jest tak dobry. I myślę do tego trzeba dążyć a wtyczki i pluginy pozostawić użytkownikom głośniczków kompuerowych, którzy potrzebuja takich bajerów zeby usłyszeć chociaż namiastkę dobrego dzwięku.
    Luz, ale już pisałem że kolumny to nie wszystko co psuje ci dźwięk.

Zamieszczone przez mIKI
    gi, wydaje mi sie ze mylisz 2 rozne sprawy.
    to ze wlaczajac wtyczke dzwiek jest milszy dla ucha, fajnie sie slucha, poglebia sie bas, lagodza sie krzykliwe wysokie tony - (tak sie dzieje) ale NIE ma to zadnego zwiazku z poprawa JAKOSCI pliku.
    takie pluginy dodaja tylko COS od siebie co zludnie wplywa na odbior.
    I ja właśnie o tym piszę od samego początku (stąd pisanie "lepszy", subiektywnie lepszy etc), czarów nie ma ale odbiór muzyki można polepszyć szczególnie tej ze stratnych kompresji.

Zamieszczone przez mIKI
    a tak w ogole to zwykle mp3 na lepszym sprzecie to nieporozumienie. najlpeiej sciagnac ten sam kawalek we FLACu lub APE i porownac... chociazby detale, o szumach nie spominajac.
    Pełna zgoda, wszystkie moje oryginały są zripowane do flac.

Gi

Skomentuj

Cóż ale takie techniki "poprawy" jak :
      Ambience, Stereo Imaging
      3D Surround Sound
      HyperBass
      Dynamic Gain Boosting

Niczego nie poprawiają tylko jak wspomniał mIKI wprowadzaja złudzenie poprawy. Złudzenie tym wieksze na im gorszym sprzecie się to odpali. Dodatkowo całość jest nastawiona na 5/7.1 a nie stereo.

co do Harmonic Fidelity Restoration , to zbyt mgliście jest to opisane aby można było coś z tego wnioskować. To, że nie pisze iż jest to interpolacja to nie znaczy, że się jej tam nie wykorzystuje jako głownego algorytmu "polepszania" sygnału . Większość algorytmów związanych z cyfrową obróbką sygnału została opracowana dużo przed popularycają komputerów domowych jako odtwarzaczy audio.

Skomentuj

wracajac troche do asio to ominac windowsowy mixer mozemy wlaczajac zwyczajnie kernel streaming - ale czy to poprawia jakosc - smiem watpic... Tak jak pisal Yoshi - zadnej poprawy z uzywaniem ASIO nie uslyszalem - wrecz przeciwnie - doszly jakies artefakty, wiec szybko powrocilem do poprzedniej konfiguracji. jesli chodzi o resampling to jest to problem kart creative'a i innych gorszych kart i wystarczy do tego resampler, ktory mamy we wtyczkach DSP w foobarze.

marian: a powiedz mi czy jak spakujesz wave'a rarem to gra on gorzej? albo czy jak spakujesz plik tekstowy rarem to tez po odpakowaniu gubi literki? flac to taki jakby rar tyle ze do plikow audio (po prostu zapewnia lepszy stopien kompresji od tradycyjnego zipa/rara).

co do "poprawy" jakosci roznymi magicznymi wtyczkami to rowniez podchodze do tego sceptycznie - oczywiscie nie omieszkalem sprobowac na wlasnej skorze i tak jak pisze Yoshi przynosi to najlepsze efekty na najbardziej chalowatym sprzecie. Im lepszy sprzet tym bardziej psuje to caly efekt. Poza tym gi: twoje totemy to tak naprawde najnizsza polka jesli chodzi o to forum - zreszta standardowa zwrotnica jest calkowicie do bani. Na plus mozna im tylko zaliczyc cene - sa zwyczajnie tanie (oczywiscie jesli mowimy o wykonaniu ich przez samego siebie, bo firmowe sa "troszeczke" za drogie).

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
          gi: twoje totemy to tak naprawde najnizsza polka jesli chodzi o to forum - zreszta standardowa zwrotnica jest calkowicie do bani. Na plus mozna im tylko zaliczyc cene - sa zwyczajnie tanie (oczywiscie jesli mowimy o wykonaniu ich przez samego siebie, bo firmowe sa "troszeczke" za drogie).
          Moje to one będą jak je dostanę

Jednak co to wnosi do dyskusji ? Yoshi mówił o równowartości sklepowej to przytoczyłem totemy (z resztą zwrotka chyba miała być zmieniona, nie jestem pewien)

Jak sklecę swoją parkę to o ile nie zapomnę również wypróbuje DFX, póki co totemy przez jakiś czas będą "w zastępstwie".

Gi

Skomentuj

Totemy są pewnym odstępstwem od normy, czasem sie trafiaja takie właśnie rodzynki jak totemy, pro-ac , czy tuby na arz sprzedawane za 5 koła. Mały wkład , mega zysk, nie zawsze gdzięki wspaniałosci konstrukcji.

Osobiście nie jestem przeciwy cyfrowej obróbce dzwięku i wprowadzaniu modyfikacji przez procesor dsp, ba nawet jestem fanem tej techniki ale pod jednym warunkiem, że jest to jeden z przemyślanych elementów systemu, gdzięki któremu konstruktor dokonuje świadomych zmian w sygnale np filtracji, korekcji a nie są to jakieś efekty które nie wiadomo co robią ale "warto je właczyć bo fajniej gra". Temu jestem zdecydowanie przeciwny.

Skomentuj

Miałem dać znać jak tam DFX na totemach.

Różnica jest spora, bas bardziej mięsisty, a wokale czystsze. Oczywiście jest to przekłamanie oryginału, ale w odbiorze na co dzień jest bardzo przyjemne.

Odsłuch na: Uniamp + Totemy + Audigy 2 ZS + Kabelki (Procab + Prolink) + Flac (Peggy Lee - Fever).

gi

Skomentuj

Zrób USB DAC-a na pcm2702 i posłuchaj, audigy już nie będziesz chciał odpalać.

Skomentuj

coolombo, jakie koszta? Masz jakies linki do schematu czy cos :P? trza jakies diy robic hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                    Linki poproszę :mrgreen:

Ale następne diy to sonusy, później mogę pomyśleć :) Tylko cholerna wyrzynarka mnie opóźnia :/

gi

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                      Osobiście nie zgodzę się z tą opinią. Mam PCM2702 oraz Audigy2 i .... nie słyszę żadnej różnicy. Uważam, że PCM jest dobrą kartą ale bez przesady. Zalety:
                      - praktycznie brak szumów,
                      - dźwięk OK,
                      - przyzwoity wzmacniacz operacyjny na wyjściu pozwala nam podłączyć bardziej "prądożerne" wzmacniacze
                      - można podłączyć do każdego kompa:)
                      Uważam, że dość powszechne wychwalanie tej karty ma podobne podłoże jak już wcześniej wspomniany przez Yoshi'ego non oversampling DAC z audiostereo - voodoo:), pcm2702 to tylko zwykłe 16 bitów.

Generalnie mam identyczne zdanie na temat tej całej dyskusji jak Yoshi. Jestem zwolennikiem "przemyslanego" korzystania z dobrodziejstwa DSP - osobiście stosuję biamping z wykorzystaniem DSP oraz DRC (Digital Room Correction) i uważam, że poprawa dźwięku jest naprawdę wyraźna.

Skomentuj

widze że małą dyskusja o DACach to się wtrace :mrgreen:
                        co sądzicie o tym DACu? http://www.geocities.com/rjm003.geo/...o/diy_dac.html podobno wzorowany na DACu 47lab a on kosztuje jakieś 1750$ :razz: :roll: może nie tak uniwersalny bo nie pod każdego kompa się go podepnie ale za to pod CD można podpiąć :)

a co do foobara, to niewiem jak aiso ale ciekawe efekty daje wybranie wyjścia jako Kernel Streaming :)

Skomentuj

Warg , ten dac jest lipny, on nawet nie ma ludzkiego filtru wyjściowego. To jest ten własnie chyba słynny non-oversampling dac z audiosterego co robi tamtejszym forumowiczom wode z mózgu, podobnie jak cena którą przytoczyłeś. Biorąc w tych kategoriach to mój dac powinien kosztować z 5000$ hahaha.
                          Jak chesz mieć dobry sprzęt to po pierwsze nie na tym tda tylko jakis przetworniczek 24 bit burr browna lub coś z analoga , druga sprawa dekoder sygnału też warto dobrać lepszy, texas robi obecnie dir9001 , jedynym jego mankamentem jest chyba tylko to, że "łyka" max 96kHz , poza tym to chyba układ o najlepszych parametrach na rynku.

Akurat w dziedzinie techniki cyfrowej prostota i minimalizm nie idzie z jakością działania. Na jednym tranie nie zrobisz procesora, trzeba ich milion, pewnych rzeczy nie da sie przeskoczyć. Jak chce sie mieć dobrego DACa to trzeba "zainwestować" .
                          Paradoksalnie układowo dobry dac nie wyglada duzo bardziej skomplikowanie od tego co znalazłeś. Są tam inne elementy, lepsze i nie mam tu na myśli kondensatorów bo te maja marginalne znazenie poza kilkoma w kluczowych punktach układu.
                          Zwykle też rozbudowany jest bardziej interface wejsciowy, jest dobry analogowy filtr na wyjsciu przetwornika, rozbudowana sekcja zasilania i czasem dorzucone sterowanie z mikrokontrolerka (bez niego tez zadziała). No i oczywiscie wszystko tez bedzie zależeć od dobrego projektu pcb .

Skomentuj

To już może lepiej beresford'a MK6/4 ma właśnie przetwornik burr browna PCM1716 i Cristal CS8414

Skomentuj

Kurde szkoda myślałem że zrobie tanio jakiegoś w miare znośnego DACa :cry:

Skomentuj

Tanio i w miare znośnie to są karty muzyczne

Skomentuj

Ja moze takie male pytanie odnosnie pcm itd kart na usb.. zauwazylem ostatnio spore szumy z mojego audigy i zastanawiam sie czy karta na usb rozwiaze ten problem? jak tu wyglada sprawa z szumami? (btw zasilacz w kompie nie jest taki zly.. fortron)

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                    Ja moze takie male pytanie odnosnie pcm itd kart na usb.. zauwazylem ostatnio spore szumy z mojego audigy i zastanawiam sie czy karta na usb rozwiaze ten problem? jak tu wyglada sprawa z szumami? (btw zasilacz w kompie nie jest taki zly.. fortron)
                                    Używasz Kx-y ?

Ja na swojej Audigy nie słyszę szumów nawet na wysokiej głośności. Kwestia dobrania źródła bez szumów.

gi

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                                      Używasz Kx-y ?
                                      KX'y niestety nie za bardzo chca dzialac.. moja karta to dokladnie Audigy 1 ES a kx'y zainstalowaly sie ale w glosnikach cisza...

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                        KX'y niestety nie za bardzo chca dzialac.. moja karta to dokladnie Audigy 1 ES a kx'y zainstalowaly sie ale w glosnikach cisza...
                                        Q:After installing kX Driver I cannot hear anything. Why?

A: Before you can enjoy the sound quality offered by the kX Audio driver you need to make sure it is configured correctly. For example, Front and Rear outputs are swapped by default -- make sure you have your speakers plugged into the 'Rear' jack, or disable the swap on the 'Master' page of the kX Mixer. If you have more than 2 speakers (4.0/4.1 or 5.0/5.1 speaker set) - set the desired configuration in the 'Surrounder' window (you can access it via 'Effects' submenu or by clicking the 'Surrounder' button on the main page of the kX Mixer)
                                        Przełącz jacka na wyjście dla głośników tylnich.

gi

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                                          Przełącz jacka na wyjście dla głośników tylnich.
                                          Sprawdze to ale z tego co pamietam pzrepinalem we wszystkie wyjscia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X