Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wspólne zamówienie z Europe Audio

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Czy ktoś kupował w http://www.europe-audio.com
    Może się podzielić ewentualnie co i jak?
    Trzeba płacić jakiś dodatkowy VAT, cło itp??
    Pozdrawiam

Skomentuj

Nic nie ma
      To jest unia europejska
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok
        Dziękuję

Skomentuj

Ja kupowałem rok temu. Wyszło mnie taniej niż w Polsce bo trafiłem akurat na promocję ( dayton rs wtedy w polsce ok 220 zl a tam 135 zł oraz elementy do zwrotnic, rurki, itp.) + darmowy kurier + opłata za kartę + vat na wszystko 19% (ok 240zł). Paczka przyszła kurierem do mnie 2 razy ( raz żona "wyszła z psem na 5 minut", drugi raz zasnęła przed telewizorem. Musiałem więc odbierać osobiście :glare: przez tą ciamajdę u DPD.

Skomentuj

+ vat na wszystko 19% ???

Skomentuj

Tak mam na fakturze. Nie wiem jak z zamówieniem do Polski ale ja zamawiałem do Danii. Możesz spróbować zamówić przez stronę internetową i anulować aby sprawdzic ile ci wyjdzie.

Ja tez mam zamiar niedługo coś zamówić ale poczekam do świąt na razie jestem zajęty.:biggrin:
              chyba, że ktoś ma na sprzedaż tanio founteki neo cd 3 i seasy ER18RNX

Skomentuj

Już się dowiedziałem częściowo.
                Forumowy kolega "mirfak" kupował tam swoje morele :) (jak mógłbym zapomnieć tej cudnej konstrukcji :p )
                Nie pamięta co by musiał płacić jakiś dodatkowy VAT.
                Może oni na fakturze po prostu rozbijają cenę i VAT.

Skomentuj

Dlaczego 19% VAT? 23% VAT'u jest na takie artykuły do tego 5% cła i wychodzi 28% dodatkowo :)

Skomentuj

Kupowałeś i wiesz czy są to tylko przypuszczenia?
                    Holandia to Unia

Skomentuj

w UE nie ma cła ale jest VAT.

Nic nie przypuszczam bo zamawiam dużo z zagranicą.

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post o 19:54 ----------

W teorii w UE trzeba dopłacić różnicę VAT'u w państwach (np. Niemcy -> Polska) a w praktyce nie powinno się doliczać tej różnicy osobie fizycznej.

Skomentuj

No bo sie nie odlicza jak towar nie jest handlowy.
                        Nie musisz sie niczym martwić.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Vat się chyba płaci tam gdzie kupujesz towar a nie tam skąd pochodzisz .

Skomentuj

Z VAT'em z UE jest tak :

sprzedaż firma zagraniczna -> firma krajowa - sprzedawca wystawia fakturę z VAT 0%, nabywca nalicza 23% i od razu go odlicza (teoretycznie wychodzi na zero, problem pojawia się gdy nie ma pełnego prawa do odliczenia VAT, np sprzedaż z VAT zwolniony). W praktyce sprzedawca potrzebuję zgromadzić kilka dokumentów aby udowodnić że towar wyjechał za "granicę" (potwierdzony list przewozowy itp różne)

sprzedaż firma zagraniczna -> osoba fizyczna (nie prowadząca działalności gosp) - sprzedawca wystawia fakturę (paragon) ze stawką VAT obowiązującym na dany produkt w danym kraju. PL 23% DE 19 % i mamy (teoretycznie) 4 % rabatu ... :flapper:

Skomentuj

Czaruję...
                            X