Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamówienie na części do Power Cleaner by Yoshi

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Dlaczego nie nawijacie tego licem w emali tylko grubymi kablami gdzie większa cześć przekroju to otulina ??

Skomentuj

Nie na temat...
      UT70A lubi zawyżać pomiar pojemności i indukcyjności. krowaklara zmierz sobie jakiś dobry foliowy kondensator żeby mieć rozeznanie co i jak
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Cewki najlepiej by było nawijać licą, u dystrybutora rdzeni jest takowa. Niestety jak ja robiłem ten filtr (to juz chyba z 5 lat temu) to nie było jej w ofercie więc nawijałem czym miałem pod ręką. W sumie kłopotliwe jest nawiniecie tylko tych mniejszych cewek, duża ma spore odstępy między zwojami.

Różnice w indukcyjności mogą wynikać z zastosowania innego rdzenia niż był w oryginale. Tamte rdzenie zostały wycofane ze sprzedaży i zastąpione zamiennikami ale wiadomo, nie zawsze wszystko jest w 100% takie same. Druga sprawa pomiar takiej indukcyjności może być obarczony błędem jak i sam rdzeń może wykazywać inne indukcyjności zależnie od częstotliwości.

Taki filtr to nie zwrotnica do głośnika, pewne odchyłki nie są aż tak istotne. To nie jest być a nie być, będzie działać dobrze i na 14mH. Może lepiej , może gorzej tego nikt nie wie jeżeli się ponownie nie sprawdzi. W tego typu układach gdzie operuje się na częstotliwościach rzędu MHz istotniejsze są często nie wartości a wykonanie elementów składowych np sposób nawinięcia, odległości miedzy elementami, wzajemne położenie, rodzaj kondensatora, długość jego wyprowadzeń itp rzeczy które to mają wpływ na zjawiska sprzęgania bądź na zmianę parametrów rezonansowych danego elementu.
        Jeżeli przy mniejszych cewkach jest kłopot z nawinięciem bądź jest za duża indukcyjność to spokojnie można dać jeden zwój mniej i będzie lepiej niż nawijać zwój na zwoju byleby weszło.

Skomentuj

Jeśli ktoś z forumowiczów miałby komplet części do budowy Power Cleaner'a proszę dać znać. Z chęcią zbuduję sobie ten filtr jako że u mnie dość często dzieją się dziwne rzeczy w sieci ( może przez sąsiadów? )

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Cewki najlepiej by było nawijać licą
            Do 50Hz lica? Czy ja wiem.

Skomentuj

Czemu nie ??

Skomentuj

Kto bogatemu zabroni.

Skomentuj

Jakos w zasilaczach takie sa i daja rade przy kilkuset khz.. w transformatorach tez to widzialem. A czemu kable sa z zylek a do.okola guma ? To prawie to samo tylko mniejsza średnica

Skomentuj

Hej, mam dwa pytania.

1)O jaką "licę" chodzi - proszę o jakiś link bo nawet nie będę wiedział o co w hurtowni zapytać (w sensie przekrój) ona od razu jest polaminowana, ma jakąś koszulkę czy jest goła?
                    2) Cynowanie padów - po zdarciu laminatu - klasycznie jak przylutowaniu nagrzewam element (miedzianego pada) i na nim topię cynę? (nie ma co się bać, że mi miedziaki odkleją się od laminatu?)
                    Last edited by mad'afaka; 27.04.2015, 10:43.

Skomentuj

1.) http://pl.wikipedia.org/wiki/Lica
                      2.) Tak (nie ma się czego bać).

Skomentuj

Chodziło mi raczej o link do konkretnego produktu, jaki znajdzie zastosowanie przy tych cewkach. Bo na to żeby użyć googli do sprawdzenia co to jest, już wpadłem:)

Skomentuj

Lica nie jest taka droga. Można by użyć np takiej http://sklep.feryster.pl/index.php?p...art&Itemid=163 . Na pewno lepiej się nadaje do tego celu niż zwykły przewód chociaż i ten nie jest zły. Filtr działał dobrze nawet na takich zwykłych przewodach. Ale jak są odpowiednie materiały to warto ich użyć. Jak ich nie miałem, feryster ich nie miał w ofercie gdy kupowałem u nich rdzenie a kupowanie specjalnie iluś tam metrów licy z czego większość poszłaby w śmietnik podczas prób i błędów trochę mi się nie uśmiechało, trochę szkoda kasy. Teraz razem z rdzeniami można kupić za 3zł/m to chyba nie tak dużo.

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                          Do 50Hz lica? Czy ja wiem.
                          Wykładowca (i dobry praktyk zarazem) od kompatybilności elektromagnetycznej który mi trochę przy tym pomagał też mówił o tym, że generalnie takie cewki lepiej jest licą nawijać. A jeżeli ktoś kto zjadł na tym zęby mówi, ze lica jest dobra to na pewno jest dobra. Jeżeli chcesz się z nim wdawać w polemikę to proszę bardzo ale sądzę , że szybko byś stracił argumenty. Ja wolę czasem korzystać z wiedzy i dorobku innych i nie wyważać samemu otwartych drzwi tworząc własne teorie.

Skomentuj

Yoshi_80 a już abstrahując od tego, co ma lepsze zastosowanie "teoretycznie". Co się będzię lepiej nawijało, i z czego wykonane zwoje nie będą na siebie nachodzić? Nie chcę dostać kurwicy przy nawijaniu tych cewek

Skomentuj

Nie wiem, mnie nawijanie cewki czymkolwiek wk.. Najlepiej jakby mieć cienką izolacje na drucie wtedy łatwiej się nawija a drut może być grubszy. Tej licy nie miałem ale na oko wygląda ona lepiej od zwykłego przewodu LGY. Tak na prawdę nie wiem czy nie było wam lepiej zamówić w ferysterze od razu nawinięte cewki (nawet drutem emaliowanym). Przecież oni nawijają takie rzeczy, przy ilości kilkudziesięciu sztuk na pewno dałoby się dogadać.

Czy to będzie drut czy lica na pewno ma jakieś znaczenie ale nie ma co tego demonizować. Główna "siła" konstrukcji filtru tkwi w zastosowanych rdzeniach nanopermowych które umożliwiają uzyskanie znakomitych parametrów tłumienności przy małej liczbie zwoji co daje zarazem niską pojemność cewki i odsuwa rezonans własny na bardzo wysokie częstotliwości. Tego po prostu nie da się uzyskać na rdzeniach ferrytowych. Za to ferryty świetnie sprawdzają się przy bardzo wysokich częstotliwościach.

Skomentuj

Czyli konkluzja, nawijać tym co dali (i nie przejmować się, ze nie upchnę wszystkich zwojów) czy szarpać się na coś innego?

Skomentuj

Jeżeli wolicie lice lub drut nawojowy emaliowany proszę powiedzieć, zamówię i wyśle do wszystkich.

Skomentuj

Jak ma to się lepiej nawijać to zamawiaj. Policz proszę ile wyjdzie na sztukę do zapłaty.

Skomentuj

Moje już nawinięte i polutowane. Nakląłem się, ale poszło dobrze. Nawijałem tyle, aby zwoje nie nachodziło. Z mojej strony nie ma potrzeby, dzięki za chęci :).

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
                                        Jeżeli wolicie lice lub drut nawojowy emaliowany proszę powiedzieć, zamówię i wyśle do wszystkich.
                                        A czy ja dobrze pamiętam, że mówiłeś iż zostanie jakaś flota bo udało Ci się na czymś oszczędzić? Może za tę pozostało flotyllę domów co trzeba:) Jeśli nie to możemy się rzucić po parę zł, żeby nie płakać przy nawijaniu.

P.S Mam w pracy drut nawojowy jakiś stary czeski, ale to jest chyba 0,15 kwadrat (średnica ok 0,45). Więc jest za mały przekrój.

Skomentuj

Jakby nie zostało to bym nie proponował ze zamówię i wyśle :) dogadam z Yoshim dokładnie co zamówić i zorganizuje

Skomentuj

Czaruję...
                                          X