Zamieszczone przez QidinAD
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tania pila stolowa.
Collapse
X
-
QidinAD
Czemu miałem już kilka urządzeń tej firmy i nigdy nie było problemów z jakością. Mimo swoich lat cały czas są sprawne czego nie mogę powiedzieć o firmie Bosch... Wiem, że to chińczyk (jak większość urządzeń)
Skomentuj
-
QidinAD
Ciekawe czy z takich starych sztachetów płotowych można by zrobić obudowę głośników. Takich starych. Efekt byłby WOW - pytanie z solidnością. Zainspirowałeś mnie
Można wtedy bazować na konstrukcji wychodka (tylko w mniejszym wydaniu).
Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać.
Wracając do tematu nawet dla mnie żebym wiedział na przyszłość to co z nią jest nie tak od strony konstrukcyjnej?
Edit2: ja poważnie pisałem o tym drewnie takim starym. Można to użyć?Last edited by QidinAD; 19.09.2019, 21:24.
Skomentuj
-
Największy problem wszystkich tanich pilarek to przykładnica równoległa. U mnie w warsztacie mam problem z miejscem wiec w grę wschodziła tylko mała formatówka. Najtańszą sensowną jaką znalazłem i spełniła moje wymagania to GTS 10 XC. Tańsza Makita MLT100 ma problemy ze stołem jest chyba nie planowany a sztywność prowadnicy nie pozwala na "cięższe" cięcia. prowadnice a raczej przystawki prostopadłe / kątowe we wszystkich pilarkach poza dużymi profesjonalnymi to raczej zabawki sztuka dla sztuki - z tym radzimy Sobie wykonując tzw. Sanki.
https://www.youtube.com/watch?v=MnDBF44m8Js
przykład pierwszy z brzegu na bardzo proste nieskomplikowane sanki.
Więc moja rada kupując tanią pilarkę zwracamy uwagę na równość i sztywność stołu i na obecność dwóch równoległych rowków na odlewanej części stołu aby można było założyć wszelkiego rodzaju Sanki / Jigi. Fajnie by było jakby silnik miał soft start / automatyczną regulacje obrotów.
A wszystkie przykładnice z zestawu zostawiamy w kartonie i o nich zapominamy. A do długiego Cięcia równoległego używamy zgłębiarki z prowadnicą.Last edited by Zap Projekt; 19.09.2019, 21:33.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPila dalej w swojej cenie ok czy cos juz konkurencyjnego cenowo ciekawszego jest dostepne? Warto do MLT100 doplacac ?
Napęd pracuje dobrze, do "grubszego" cięcia trochę słaby. Start i hamulec OK, podnoszenie/opuszczanie piły bez zarzutu, skosów chyba jeszcze nie używałem (coś tam ciąłem na próbę i było OK). Podstawowy stół (ten odlewany) jest w porządku. Osprzęt - no jakoś tam działa i jest przydatny, ale jeśli zależy nam na precyzji, to te dodatki można sobie odpuścić. Culaga niby sztywna, ale mocowanie ma tylko na jednym końcu i przy szerszej formatce, którą ciężej operować, koniec potrafi "uciec". Poszerzenia blatu i te przykładnice kątowe zdadzą egzamin raczej przy cięciu sztachet i desek z wychodka, o których pisał jeden z kolegów wyżej.
Ogólnie piła jako podstawa do zbudowania czegoś jest warta polecenia. Cena, myślę, znośna.
Miałem ze trzy elektronarzędzia Einhella i raczej tego nie polecam. Blaty i stopy mają przeważnie w formie stalowych wytłoczek, łożyska szybko padają - u mnie w dwóch wiertarkach i w jednej tarczówce ręcznej. W tej tarczówce był jeszcze taki problem, że wszystkie pokrętła do regulacji były z plastikowymi uchwytami i poobrabiały się w momencie, a klin rozdzielający był co prawda łatwy w wyginaniu, ale od samego początku nie szło go "ustawić" w osi tarczy - w końcu na szczęście się wziął "zmęczył" i sam odłamał. Einhella zdecydowanie nie polecam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez QidinAD Zobacz postaCiekawe czy z takich starych sztachetów płotowych można by zrobić obudowę głośników. Takich starych. Efekt byłby WOW - pytanie z solidnością. Zainspirowałeś mnie
Zamieszczone przez QidinAD Zobacz postaWracając do tematu nawet dla mnie żebym wiedział na przyszłość to co z nią jest nie tak od strony konstrukcyjnej?
Jesli nie potrzebujesz przenosic pilarki, tylko ma sluzyc do pracy stacjonarnej, to polecam kupic chinska pile z zeliwnym blatem. Bedziesz mial bezobslugowy i cichy silnik indukcyjny, do tego pelna regulacja pily wzgledem blatu, a do tego spore mozliwosci rozbudowy i poprawek fabryki. Dawno temu kupilem takiego chinola i po latach kupil bym drugi raz, mimo ze zdemontowalem z tej pily polowe bajerow, ktore tylko podnosza cene, a do niczego sie nie nadaja.
Tak czy siak, musisz wydac wiecej kasy, ewentualnie cos pokroju Scheppach HS105, ktora wzorowana jest na lepszych pilach typu Bosch, Makita, Dewalt, Metabo.
Nawet na malej pile mozna duzo zrobic jak sie czlowiek uprze. Formatki na 45 stopni tez zatniesz. Moj chinol sluzyl wiernie wiele lat, kupe metrow materialu przecial i tylko wymienilem w nim wlacznik sieciowy. Trudno narzekac!
Skomentuj
-
Jestem posiadaczem makity, jest wg mnie spoko, mogłaby być ciup tańsza bo dupy nie urywa w relacjach jakość cena ale np używane za 1000-1100zł to dobra opcja. Silnik jest ok, daję radę dla nas tym bardziej, gorzej jest z osprzętem i wielkością stołu, jest po prostu za mały żeby ciąć płyty itd. ale to mała piła.
Scheppach nie polecam gdyż to nie jest to co było kiedyś, mam nieprzyjemne doświadczenia z tą firmą które zakończyłem rzecznikiem praw konsumenta.
Dziś jak bym kupował piłę to kupiłbym używana Makite lub przy większej kasie używana piłę formatowa z wózkiem itd. już od 3tys można dorwać prawdziwą dobrą piłę stolarską w bardzo dobrym stanie, na elementach z epoki żeliwa stali a nie aluminium i bibuły.
Skomentuj
-
Możecie polecić jakieś sprawdzone tarcze do cięcia drewna i płyt? Szukam czegoś "uniwersalnego", może być w dwóch tarczach. Myślę czy nie kupić jakiegoś Boscha niebieskiego, albo CMT. Niestety po ponad 3 latach cięcia jedna z tarcz nie nadaje się do cięcia, ewentualnie sztachety na opał. Mam jeszcze dwie tarcze ale potrzebowałbym coś do cięcia wzdłuż, ale wiadomo że poprzek też się tnie a nawet więcej...
Skomentuj
-
Węglik się jeszcze nie skończył ale jest już wyszczerbiony, dostał niestety trochę gwoździ, cena naostrzenia jest niestety dość duża i chyba wole kupić nową taką samą niż dawać do ostrzenia, a ta jeszcze jakieś śmieciowe drewno potnie u mojego taty w pile :)
Szukam dwóch tarcz, jednej bardziej uniwersalnej, która zrobi robotę z płytami wszelkiego rodzaju i drewnem w poprzek. Drugiej która będzie mogła ciąć drewno wzdłuż, często rozcinam kantówki i inne na mniejsze, bądź tylko zmniejszam rozmiar kantówek czy desek.
Niestety większość to mokre drewno, może nie tyle mokre co bardzo mocno żywiczne i się oblepia tarcza i nie tylko, trochę czasu schodzi na czyszczenie piły.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaPodasz linka aby wiedzieć czego szukać ?
Skomentuj
-
Panowie szukam jakiejś piły ukosowej, koszt około 1500zł. Maszyna do użytku domowego. Znalazłem takie:
KAP 305 JL HOLZMANN
https://narzedzia-online.pl/pilarka-...edium=referral
Dewalt dws773
https://www.jula.pl/catalog/narzedzi...kosowa-000678/
Metabo KGS 254 M
https://www.narzedzia.pl/ukosnica-me...4-m,47102.html
Czy możecie coś polecić? może też być coś innego :)
Skomentuj
-
Jeżeli masz blisko do JULA, to sprawdź, "pomacaj" taką maszynę: https://www.jula.pl/catalog/narzedzi...kosowa-009461/ . Ja obejrzałem, "pomacałem", a właściwie trochę "poszarpałem się z nią" żeby sprawdzić sztywność i byłem mile zaskoczony jakością wykonania. Zamówiłem (z kartą Jula-Club 499 zł) i czekam na dostawę. Ryzykuję małą kwotę, posprawdzam kąty cięcia i powtarzalność nastaw, jeżeli wykryję jakieś niedokładności, oddam (nie trzeba wysyłać, można oddać w dowolnym stacjonarnym sklepie Jula). Metabo "powyginałem" sobie na wystawie w Leroy Merlin, nie wydawała się dostatecznie sztywna. De Walt b. dobra firma ale ten model to tarcza tylko 216 mm. Trochę ciąłem pożyczoną ukośnicą i dla mnie jest bardzo ważne żeby miała możliwość cięcia pod kątem 45 st. z pochyleniem na prawo (taką funkcję ma ten Meec), po prostu dla praworęcznego wygodniejsze, bardziej widoczne, jest takie wprowadzanie tarczy w materiał.Last edited by romarcin; 27.08.2020, 18:46.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez thomas Zobacz postaMetabo KGS 254 M
https://www.narzedzia.pl/ukosnica-me...4-m,47102.html
Precyzja nie jest jej mocną stroną. Sam blat jest krzywy, a podziałka kątowa nie do końca pokrywa się z tym co piła wytnie. Trzeba korygować. Laser rozszczepiał się im dalej świecił, teraz już w ogóle przestał. Jako przymiar do cięcia kompletnie nieprzydatny.
Od początku piła ma delikatny luz na prowadnicy. Ja używam raczej do grubych rzeczy konstrukcyjnych. Do precyzyjnych cięć trzeba się mocno skupić. Mnie udało się ją kupić na promocji w Castoramie za osiem stówek, normalnej ceny bym nie zapłacił.Last edited by czarodziej; 28.08.2020, 14:12.
Skomentuj
-
Bosch GCM 8 SJL, mam ją kilka lat i muszę przyznać że pomimo biednego odciągu który łapie góra 40% i to drobniejszego śmiecia, to jest bardzo ok.
Ciąłem nią sporo rzeczy od słupów i kantówek do altanki, przez sklejki, płyty drewnopochodne, tworzywa sztuczne. Jak trzeba robiąc paczki dociąć coś równo to daje rady.
Zebrać 0,5mm z brzegu dechy na paczkę też potrafi (nauczony doświadczeniem zamawiam w Casto odrobinę większe formatki), tyle że jest mała i ma malutkie tarcze.
Wyje jak otępiała, leser to żart i wymaga dotarcia (mentalnego) z regulacją, ale jak na początku myślałem że trochę przepłaciłem za boscha, to kurcze chyba po chyba 8 latach mogę polecić. No i ma miękki start, oraz waży mniej niż porządna hantla, czy kettlebell, a dodatkowo uchwyt jest dość sensowny i dobrze się całość nosi.
Patrzyłem na GCM 800 SJ w markecie i cóż, nie była to ta sama sztywność/funkcjonalność.
Skomentuj
Skomentuj