Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania pila stolowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pogromco. Ścisków raczej nie ma ale to mało istotne. Na tej aukcji ebay jest poszerzony zestaw ze ściskami oraz dwiema tarczami (24 i 48). W każdym razie jeśli do soboty emocje nie opadną to jadę na zakupy :).
    ploter. A może coś takiego: Pilarka stołowa HS120 SCHEPPACH.
    Żółwik. Piszesz o czymś takim:

Pogratuluj bratu talentu. Pozdrawiam.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
      Pisałem już o tym w temacie frezarka i polecam do niego podejść na poważnie.
      To moze inaczej. Mam pile stolowa Dedra jak w temacie

I teraz pytanie, w jaki prosty sposob zwiekszyc powierzchnie stolu do ciecia wiekszych formatek? Myslalem o przykreceniu blatu ze sklejki i dokladanie prowadnicy na sciski.

Skomentuj

Stolarze na e-manta odradzają takie małe piły. Lecz 660 zł to chyba można zainwestować w HS120 SCHEPPACH.

---------- Post dodany o 23:37 ---------- Poprzedni post o 23:36 ----------

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Stolarze na e-manta odradzają takie małe piły. Lecz 660 zł to chyba można zainwestować w HS120 SCHEPPACH.
          Ale na takiej pile i tak nie utniesz wiekszych plyt od prowadnicy, tutaj jest tylko kilka cm wiecej niz na mojej Dedrze. Ogladalem te pile i poczatkowo sie nakrecilem i chcialem sprzedac swoja, ale zakup HS120 wcale nie rozwiaze mojego problemu. Nie da sie pociac na tej pile formatek powiedzmy 50cm x 50cm.

Skomentuj

Jakby był drugi dodatkowy blat to by było całkiem spoko, ale niestety jest tylko jeden. Może próbować drugi blat dorobić jakoś.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pogromco ja takiej piły nie potrzebuję, bo formatki będę zamawiał w hurtowni. Do sztachet w płocie już by mi się przydała :) Dokładności wymiarów na HS120 nie da się zachować. Nawet jeśli to nie ma sensu wozić przyczepką całej płyty i mordować się w garażu.
              LuSzTi Tak się nakręciłem na pilarkę z listwą prowadzącą, że dziś zadzwoniłem do hurtowni gdzie oferują najróżniejsze tarcze, oczywiście "made by china". Najlepsza 60 zębów kosztuje całe 27 zł :) 40 zębów 24 zł. Więc idę na całość i wszystko po taniości kupuję (pilarka, listwa, tarcza). Oby się nie wyprzedały, zanim zrobię sobie wycieczkę do marketu.

Skomentuj

Mnie ciekawi ta prowadnica, jakby na to nie spojrzeć 180zł za metrowy kawałek profilu aluminiowego to trochę sporo. Poza tym bardziej przydałaby się taka prowadnica w okolicach 1,5m. Kiedyś myślałem zrobić sobie coś takiego do mojej pilarki, ale póki co nie miałem takiej potrzeby. Kawałek płyty plus dwa ściski i mam prowadnicę.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A co powiesz na cenę 350 zł u mistrza w dojeniu klienta czyli fe..... Jak to zwykle bywa najwięcej zarabia się na akcesoriach.

Skomentuj

Witam,

a ja aktualnie zbieram materiały aby zrobić mniej lub bardziej wierną kopię czegoś takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=OHFwhTlMmIo

Jacek Zieliński

Skomentuj

Fajne urządzenie dla nas amatorów. Tylko prowadnica za krótka. Dobrze, że można zamontować frezarkę. Zainteresowałeś mnie stołami solarskimi...tylko gdzie ja to wszystko pomieszczę ?

Skomentuj

MI chodzi najbardziej o proste szybkie w miarę dokładne ustawienie wymiaru do 1mm oraz wycięcie dwóch identycznych formatek (np 300mm x 84mm) bo próba u mnie na wyżynarce i frezarce i brak pomieszczenia na możliwości manewru spowodowały że różnica wyszła 2mm :) oraz brak jednego kąta prostego

Najbardziej to mi się podoba stołowa, bo raz ustawiam "culage" (po naszemu prowadnica) i mam dwa kawałki jednakowe.... czego ręcznie racej nie jestem w stanie zrobić...

Skomentuj

Dalem za moja pile stolowa prawie 500zl i gdybym chcial ja sprzedac, to moze polowe bym dostal. Dlatego mysle, ze moze jest jakis sposob na powiekszenie stolu i ciecie wiekszych plyt, nie odrazu calych blatow, ale troche wiekszych. Na tyle na ile pozwala prowadnica to jest w miare ok, ale tez nie tak latwo sie tnie. Najgorzej ida stare plyty meblowe, sa twarde jak beton, a tarcza o malej ilosci zebow bardzo niszczy krawedz ciecia rozszarpujac laminat. Niby tnie sie od prowadnicy ale nie jest o takie proste, mam wrazenie, ze pilarka reczna z prowadnica to znacznie lepsze rozwiazanie dla nas amatorow.

Skomentuj

Ja jadę tym:

http://www.hitachi-narzedzia.pl/elek...&c=2&d=7&e=355

Naprawdę fajny sprzęt, bez porównania do "budzetówek" orginalny japoniec :-) Pilarka szczególnie fajny przy naszych zastosowaniach, jest mała i lekka no i jak na pilarkę cicha. Wadą napewno jest dostępność tarcz z mocowaniem 30mm :-(do 165 mm średnicy.

---------- Post dodany o 22:32 ---------- Poprzedni post o 22:28 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            mam wrazenie, ze pilarka reczna z prowadnica to znacznie lepsze rozwiazanie dla nas amatorow.
                            Dobre masz wrażenie, ja do swojej zrobiłem prowadnicę w kątownikiem i łagodnym "wejściem" w materiał tak sby odrazu trzymać wymiar i kąt cięcie.
                            Jesli się "przyłożę" naprawdę trzyma linię i wymiar.

Na pseudo stoliczkach materiał pływa niestety. Dopóki nie ma prowadnicy przesuwanej na łożyskach tylko jeździmy materiałem po blacie to cięcie jest niestety marne.

Skomentuj

Ponieważ pracuję w sklepie z różnymi narzędziami mam dostęp do pilarek tarczowych elektrycznych, DWT Makita oraz inne na zamówienie

Marios - jak z ustawieniem prowadnicy ?? Czy dasz radę uciąć dwie jednakowe deseczki załóżmy 84mm na 30cm ?? I jak to robisz przykładasz deskę jako prowadnik czy korzystasz z prowadnicy alu ??

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                Lecz 660 zł to chyba można zainwestować w HS120 SCHEPPACH
                                I dalej nie utnie 1m formatki z długości ;-)

---------- Post dodany o 22:41 ---------- Poprzedni post o 22:36 ----------

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                Marios - jak z ustawieniem prowadnicy ?? Czy dasz radę uciąć dwie jednakowe deseczki załóżmy 84mm na 30cm ?? I jak to robisz przykładasz deskę jako prowadnik czy korzystasz z prowadnicy alu ??
                                Z prowadnicą alu jest problem bo:

- najlepiej jest zamocować ją ściskami a ściski przeszkadają jak przejeżdzasz pilarką i zawadzasz silnikiem.
                                - no i dużo zabawy z kątem prosty.

Co do wymiaru to do 0,5mm udaje mi się ciąć. Podrzucę jakieś fotki jutro, a naprawdę dużo się tym bawiłem, od równania frezarką porzez "stoliczek" i doszedłem że najlepiej i sprawnij idzie ręczną pilarką.

Takie coś jak na zdjeciu zrobiłem do formatowanie frezem z łożyskiem, z podparciem na listwie aluminiowej. Objechałem raz listwę i po temacie... :-(

Zdjęcie0357.jpg
                                Last edited by Marios; 09.03.2012, 21:47.

Skomentuj

Jeśli chodzi o uciecie formatki dłuższej to zamawiam gotowe :) chodzi o wykorzystanie MDFu z odpadów :) po cieciu z zamówienia... czy taka zwykłą tarczówką ręczną ustawię prosto kawałek na np 84mm ??

Gdybym miał stołową z fajnym ustawianiem długosci ..... moze być do 50cm :) to bym w ciemno brał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                    Jeśli chodzi o uciecie formatki dłuższej to zamawiam gotowe chodzi o wykorzystanie MDFu z odpadów po cieciu z zamówienia... czy taka zwykłą tarczówką ręczną ustawię prosto kawałek na np 84mm ??
                                    Jest jeszcze jedna opcja.
                                    Jak ostatnio wolalem goscia do podcinania drzwi, to facet przyjechal z festoolem i prowadnica, ale prowadnice mial sztukowana, poniewaz w stolarni uzywa dlugich, ktore sa za dlugi zeby do klienta jezdzic i drzwi podcinac. Wiec mial zrobiona prowadnice z kawalka panela podlogowego. Warunkiem do wykonania takiej prowadnicy jest posiadanie pilarki, ktora ma w stopie specjalny rowek na prowadnice. Np pilarki bosha od okolo 350 zl maja taki rowek.
                                    Gosciu ucial drzwi bardzo ladnie i trudno sie do czego przyczepic.

---------- Post dodany o 22:51 ---------- Poprzedni post o 22:50 ----------

Musi byc ten rowek, bez tego pilarka bedzie "uciekac" i za chiny ludowe nie utniecie rowno.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Z pilarkami ręcznymi, jakie by nie były - z prowadnicami, montowanymi do blatów czy jeszcze w innych aplikacjach, z małymi piłami stołowymi zawsze będzie ten problem, że będą za słabe i przeważnie za mało dokładne. Te prowadnice to też taka trochę ściema, bo w pewnym momencie nam się coś przesunie, albo zabraknie płyty bo formatka sama w sobie już mała, innym razem ścisk przeszkadza... Jeśli chcemy ciąć większe formatki (no i mniejsze też) to wszystko sprowadza się do tego, że potrzebna nam będzie jakaś poważniejsza ciężka, stabilna krajzega (cyrkularka) z "większym" blatem, do którego będzie można przymocować prowadnicę, najlepiej z "szybkim" silnikiem z min 2,2kW na 380V, który uciągnie dużą piłę z drobnymi zębami. Tylko z czymś takim jesteśmy w stanie dokładnie i "ładnie" docinać płyty wiórowe. Jeśli chodzi o powtarzalność wymiarów, to tutaj mamy spore możliwości manewru - dzięki dużemu blatowi możemy sobie stosować prowadnice jakie tylko nam do głowy przyjdą. Oczywiście tą powtarzalność wymiarów uzyskamy tylko w przypadku cięcia "na raz", bez ponownego ustawiania piły - no ale to już sprawa drugorzędna. Tylko taka "maszyna" to już jednak większy wydatek i potrzebny na nią spory kawałek warsztatu. No i należy sobie zadać pytanie czy takie ustrojstwo jest nam faktycznie potrzebne - bo z pilarką ręczną jest "męka", ale dla jednej, dwóch, pięciu par kolumn może nie warto kombinować cyrkularkę.

Skomentuj

Plotek, co do wykorzystywania resztek do formatek poniżej 15 cm cięcie pilarką ręczną będzie trudne do wykonania. Musisz policzyć szerokość stopy ok. 9 cm, + prowadnicę listwą i jej zamocowanie do elementu. Do małych formaten najlepiej stoliczek, długość pilarka.

Nie na temat...
                                        Dabyl, masz rację właściwie jeśli materiał nie jedzie "na wózku" pod piłę tylko przesuwamy go po blacie to ciecie wychodzi kiepsko, nie wspomną już o sytyacji gdzie formatk ajest dożu większa niż stoliczek i pływa..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                          Plotek,
                                          :P nie ma tu takiego - jeśli mówisz do mnie to "PLOTER"

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                          do formatek poniżej 15 cm cięcie pilarką ręczną będzie trudne do wykonania.
                                          Dlatego pytam czy do czegoś takiego lepiej ręczną czy lepiej stoliczek czy może ręczna zamontowana na stoliczku ??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X