Sklejka lubi sie wyginac i przy klejeniu na tasme, mozna popelnic blad i dobrze tego nie scisnac. W takich przypadkach dobrze miec pasy z klamrami na 45 stopni. Co do tej szczeliny, to najlepiej użyć pyłu ze szlifowania powierzchni i zaszpachlować nim ubytki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Składanie płyt pod kątem 45°
Collapse
X
-
Zamieszczone przez awaria Zobacz postażadne Blu dolphiny czy marketówki
Skomentuj
-
genialnym rozwiązaniem jest Lamello Zeta P2 i do tego lamelki calmex albo tenso (clamex lepszy bo jeszcze dodatkowo daje możliwość regulacji jak coś przez nieuwagę źle natniemy), z tym że nie jest to tanie rozwiązanie, ale sprawdza się rewelacyjnie:)
Ktoś kto wymyślił tę maszynkę powinien dostać nobla.Last edited by sebasbox; 01.03.2020, 18:51.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebasbox Zobacz postagenialnym rozwiązaniem jest Lamello Zeta P2 i do tego lamelki calmex albo tenso (clamex lepszy bo jeszcze dodatkowo daje możliwość regulacji jak coś przez nieuwagę źle natniemy), z tym że nie jest to tanie rozwiązanie, ale sprawdza się rewelacyjnie
Ktoś kto wymyślił tę maszynkę powinien dostać nobla.
Skomentuj
-
Przecież ta maszynka umożliwia jak najbardziej składanie na 45 stopni. Możesz frezować i składać elementy pod kątem od 22 do 180 stopni.
Uwierz że można z tym robić cuda bez widocznych łączeń a co więcej złączki clamex posiadają możliwość korekty ustawienia elementów względem siebie.
https://www.youtube.com/watch?v=VM9y3Ggf_oA
Skomentuj
-
Do kolumn to jest przerost formy nad treścią. Serio :) szczególnie biorąc pod uwagę cenę maszyny i lameli.
To jest sprzęt do mebli i tam się sprawdza. Zerknij parę postów wyżej, gdzie pokazałem zdjęcia monitorów, w których ścianka boczna jest klejona po wypełnieniu środka. Jak tam zapakujesz lamelki to tego po prostu nie złożysz.Last edited by Pogromca mitow; 02.03.2020, 20:57.
Skomentuj
-
oczywiście że żeby zrobić jedne kolumny to nie ma się co pakować w takie maszyny. Co do postu w którym są "zdjęcia monitorów, w których ścianka boczna jest klejona po wypełnieniu środka" to lamelkami też ją złapiesz, po prostu otwór do zakręcenia lamelki dasz od zewnątrz a później zaszpachlujesz.
Tak czy inaczej mi nie chodzi o to żeby łapać na same lamelki tylko żeby nadać sztywność konstrukcji w trakcie klejenia (te lamelki naprawdę trzymają mocno).
Tak czy inaczej to teoretyczna dyskusja bo zgadzam się z Tobą że do zabawy w budowanie kolumn to za drogi sprzęt. Mi akurat służy w domu do robienia mebli bo koszt jednej szafy robionej na zamówienie wynosił tyle co kwota zakupu maszyny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebasbox Zobacz postaCo do postu w którym są "zdjęcia monitorów, w których ścianka boczna jest klejona po wypełnieniu środka" to lamelkami też ją złapiesz, po prostu otwór do zakręcenia lamelki dasz od zewnątrz a później zaszpachlujesz.I jeszcze jeden tip. Wiesz, że jak będziesz chciał skleic taki ostatni bok na lamelki, to kąt pod jakim są zamocowane uniemożliwia osadzenie tego ostatniego kawałka? Przy takim klejeniu na 45 stopni wręcz przydatne jest mieć możliwość drobnej korekty, czy dociągnięcia formatki, a jak masz taka lamelkę, to jeśli płyty nie są perfekcyjnie ucięte, to uwierz mi - porąbiesz to siekiera niż skleisz z lamelkami. Kiedyś kleiłem taka jedna obudowę na lamelki i więcej narzucałem przy tym mięsem niż miałem z tego korzyści. Dlatego uważam, ze to zupelnie niepotrzebna komplikacja.
Last edited by Pogromca mitow; 03.03.2020, 00:22.
Skomentuj
-
nie będę się mądrzył bo nie mam aż takiego doświadczenia, dodam tylko że otwór do zaszpachlowania miałby 6mm średnicy a same lamelki clamex tak jak pisałem dają możliwość korekty ustawienia. Może faktycznie już przy 4 płaszczyznach które jednocześnie miałyby się zgrać przy płycie zamykającej byłby to jakiś problem, nie próbowałem jeszcze...
Co do dokładności cięcia to kalibracja piły na której tniemy to podstawa, ale 100% zgody żeby dociąć perfekcyjnie trzeba się trochę napocić.Last edited by sebasbox; 03.03.2020, 06:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez luki343 Zobacz postaTestował ktoś z was taki frez?
Obowiązkowo stabilny i precyzyjny stół dolnowrzecionowy. Bardziej do masowej produkcji niż jednostkowej - za dużo zachodu. Te amatorskie to z reguły na trzpieniu 12mm o małej żywotności te zawodowe to głowice 140mm i większe z wymiennymi ostrzami.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez luki343 Zobacz postaTestował ktoś z was taki frez?
Jakiej grubosci plyty mozna z tym frezem stosowac?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaJakiej grubosci plyty mozna z tym frezem stosowac?
Skomentuj
Skomentuj