Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie natryskowe - osprzęt i lakiery

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na pewno trzeba sfazować.
    Czy tak samo jak pod farbę, czy słabiej, o tym niech się wypowie już lakiernik.

Skomentuj

hmm... czyli pewnie trzeba się zgodzić na te zaokrąglenia.
      Wydawało mi się że lakierowane kolumny nie mają sfazowań.
      Ale mogłem się mylić. :flapper:
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ja nie fazowałem u siebie krawędzi. Lakier nanosiłem najpierw na krawędzie a potem jechałem całe powierzchnie łącznie z krawędziami (czyli tak 2 warstwy na krawędziach) przy polerowaniu trzeba uważać rzeczywiście.
        Co do zaokrągleń jest dużo łatwiej.
        Ja nie jestem lakiernikiem i nikt mnie nie poganiał, toteż mogłem się przyłożyć przy polerowaniu.
        Jeżeli masz wątpliwości lub szukasz fachowców to wbijaj tu:
        http://www.lakierowanko.info/

Skomentuj

Żebym ja to robił to można by było poeksperymentować, ale w tej chwili jest to niemożliwe.
          A w lakierni nie pójdą na to... ;/
          Zaryzykuje
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
            I teraz gdy pokazałem ocb to powiedzieli mi żebym wszystkie krawędzie po zaokrąglał do promienia R2 bo poprzecierają przy polerce....
            Ma rację, i widać doświadczenie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rozumiem, na zdrowy rozum tak, tylko teraz jak się forniruje i lakier na wysoki połysk też zaokrąglasz krawędzie?
            Lakier inaczej zachowuje się na drewnie, poza tym kładziesz więcej warstw.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
            hmm... czyli pewnie trzeba się zgodzić na te zaokrąglenia.
            Przy polakierowaniu kilku warstw i wyszlifowaniu pod polerkę, ten promień się zmniejszy.

Żebym ja to robił to można by było poeksperymentować, ale w tej chwili jest to niemożliwe.
            Szkoda czasu, nie jeden eksperymentował. Tak jak powiedziałem powyżej przy kilku warstw i kolejnym szlifowaniu ten promień można prawi całkowicie usunąć ale powierzchnia będzie bardzo delikatna.

Skomentuj

A jak to jest że jak mi sie zdarzają jakieś mebelki w wysokim połysku to nie robię r2 ????
              Max co ode mnie wychodzi to powiedzmy r1 . Zmień lakiernika , a że trudniej jest tak robić to prawda , problem przy polerowaniu więcej uwagi trzeba poświęcić i wyjdzie. Może nie potrafi????

Skomentuj

Tez mi się wydaje ze to trochę na oszczędność czasu.
                Ale nie mam wyjścia, mam nadzieje ze nie spartolą roboty bo gimnastyki było przy budowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                  A jak to jest że jak mi sie zdarzają jakieś mebelki w wysokim połysku to nie robię r2 ????
                  Max co ode mnie wychodzi to powiedzmy r1 . Zmień lakiernika , a że trudniej jest tak robić to prawda , problem przy polerowaniu więcej uwagi trzeba poświęcić i wyjdzie. Może nie potrafi????
                  Jak oceniasz tą różnicę pomiędzy r1 a r2? Poza tym jak widać r1 jest potrzebne..?

Skomentuj

Przy lakierowaniu trzeba mieć najlepiej dobry sprzęt. Sam malowałem kolumny i było dużo zabawy a tak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=92UOyT12-Lk
                    https://www.youtube.com/watch?v=gPAocVQskWc

Skomentuj

Lepiej wstaw zdjęcia w lepszej rozdzielczości i dobrym świetle. na filmiku g*wno widać..

Skomentuj

Zamieszczone przez dandii Zobacz posta
                        Przy lakierowaniu trzeba mieć najlepiej dobry sprzęt. Sam malowałem kolumny i było dużo zabawy a tak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=92UOyT12-Lk
                        https://www.youtube.com/watch?v=gPAocVQskWc
                        Tyle wlozonej pracy i pieniedzy dla tak kiepskich glosnikow? Podziwiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Tyle wlozonej pracy i pieniedzy dla tak kiepskich glosnikow? Podziwiam!

Powiem Tobie że, całość wyniosła mnie około 900zł:)
                          Last edited by dandii; 21.01.2015, 19:19.

Skomentuj

Szklane tonsile, polaczyles z bardzo bardzo slaba kopulka, szkoda! Na Twoim miejscu szukalbym jakiegos frajera na ten zestaw i zbieral kase na porzadne granie.

Skomentuj

Szklane tonsile, polaczyles z bardzo bardzo slaba kopulka, szkoda! Na Twoim miejscu szukalbym jakiegos frajera na ten zestaw i zbieral kase na porzadne granie.
                              Sprzedać też można, ale mam kolejny zestaw który bede przerabiał. Kolumny frontowe to Tonsil bolero 200, satelity i centralny to voyager, subwoofer activ 200. Powracając do bolero 200 będą przerabiane.
                              Chciałem pokazać jak wyglądają kolumny pomalowane na wysoki połysk.

Skomentuj

Wyskoczę z pudełka i troszkę zmienię temat.
                                Polecam póki są na rynku pistoleciki SICO BRONZE RP 1,4. Tanie i całkiem sprytne. Dają radę w:

Akrylu:

Nitro

Poliuretan

I najciekawsze - nextel

Podkład akrylowy tez nim kładłem, nie jest to hitech ale daje radę, dla amatora czy potrzeba coś lepszego??

czołem
                                Last edited by Tranzyt; 03.02.2015, 09:05.

Skomentuj

Mam tego sico i dla mnie jest wystarczający.
                                  Co za lakier kładłeś na ten stolik, ile warstw itp?

Skomentuj

Poliuretan mat - taka podłogówka jednoskładnikowa.
                                    Pierwsza warstwa capon potem 3 warstwy poliuretanu.
                                    Czołem

Skomentuj

Jakie zapotrzebowanie na powietrze ma ten Sico? Oraz przy jakim ciśnieniu minimalnym daje rade optymalnie rozpylać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                                        Poliuretan mat - taka podłogówka jednoskładnikowa.
                                        Jakiś konkretny producent ?

Skomentuj

Jakie zapotrzebowanie na powietrze ma ten Sico? Oraz przy jakim ciśnieniu minimalnym daje rade optymalnie rozpylać?
                                          Oj zapotrzebowania nie pamiętam, ale pistolet ustawiam na 3,5 atm i daję raczej mało materiału, wtedy działa ok.
                                          Generalnie trzeba nim pokręcić żeby dobrać parametry. Mam taki kompresorek AIRPRESS HL 360/50. I całość się sprawdza do amatorskich zastosowań idealnie.
                                          Ale mam w planach kupno dobrego pistoletu chciał bym hvlp ale za mało powietrza daje to moje pionowe cudo.

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                                          Jakiś konkretny producent ?
                                          Nie pamiętam, polski lakier, mogę sprawdzić w chałupie.
                                          Czołem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X